02:47:30 26.04.2024
Stiri

Pentru a INVESTI în R. Moldova, oamenii de afaceri de peste Prut au nevoie de legi clare și predictibile, o justiție independentă și un sistem bancar sănătos, afirmă Ambasadorul României

Economie 16.07.2018 17:00 Vizualizări1375 Autor: Ziarul National


Pentru a INVESTI în R. Moldova, oamenii de afaceri de peste Prut au nevoie de legi clare și predictibile, o justiție independentă și un sistem bancar sănătos, afirmă Ambasadorul României ZF

Unul dintre obiectivele strategice ale României este să susțină și să promoveze interesele oamenilor de afaceri români, ale capitalului românesc în Republica Moldova, precum și să contribuie la îmbunătățirea climatului investițional originar din România în Republica Moldova.

Totuși, pentru a investi în R. Moldova, oamenii de afaceri de peste Prut au nevoie de anumite garanții, susține Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

„Avem cu toții nevoie de modele de bune practici, în care să fie respectate pe deplin principiile responsabilității sociale corporative și care să contribuie în mod decisiv la susținerea Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, inclusiv la implementarea componentei sale de liber schimb - DCFTA. De asemenea, cred că orice investitor străin serios are nevoie, înainte de a investi pe un nou spațiu, de două plase de siguranță. Una de natură legislativă – care presupune nu numai un set stabil de legi clare și predictibile, dar și o justiție independentă, care să funcționeze transparent, corect și imparțial. Altă plasă de siguranță este de natură financiară, adică un sistem bancar sănătos și concurențial, care să-ți securizeze investiția”, a declarat Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, în cadrul conferinței „Republica Moldova-România. Investiții, comerț, finanțare. Idei pentu creștere”, organizate săptămâna trecută la Chișinău de către de Ziarul Financiar în parteneriat cu Banca Transilvania și Victoriabank..

Potrivit lui Daniel Ioniță, relațiile dintre România și Republica Moldova sunt speciale și se bazează pe comunitatea de limbă, istorie și tradiții, iar Bucureștiul este „poate cel mai vocal” avocat al susținerii parcursului european al Republicii Moldova, ca modalitate sigură de implementare a standardelor democratice și de promovare a principiilor și valorilor europene.

Șeful misiunii diplomatice a subliniat și interesul manifestat de companiile românești pentru piața Republicii Moldova, reflectat de asemenea prin crearea Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova.

Ambasadorul României i-a invitat pe toți cei interesați să se înscrie în această asociație profesională, putând astfel beneficia de o serioasă expertiză de operare pe piața din Republica Moldova, câștigată de membrii asociației, dintre care unii activează aici de peste 20 de ani.

„Susţinem întărirea, aprofundarea şi extinderea contactelor intermunane, iar Prutul ar fi trecut mai des şi cu mai multă încredere în viitor. România este primul partener comercial al Republicii Moldova, devansând Rusia şi Ucraina. La finele anului trecut, comerţul bilateral s-a ridicat la 1,7 mld. dolari. Din această sumă, exporturile României s-au ridicat la 1 mld. dolari. România deţine locul unu după numărul de societăţi înregistrate în Republica Moldova, respectiv 1 690 de societăţi, şi locul cinci după valoarea capitalului, adică circa 42 de milioane de dolari în mai anul acesta. Sunt convins că va creşte numărul de investiţii româneşti în Republica Moldova”, a mai adăugat șeful misiunii diplomatice.

Companii româneşti puternice precum Arabesque (bricolaj), Betty Ice (îngheţată), Ion Moş (condimente), Preţuri pentru Tine (retail de îmbrăcăminte), Teraplast (tâmplărie PVC) sunt doar câteva exemple de businessuri româneşti care s-au extins în Republica Moldova. În domeniul bancar, Banca Transil­vania, a doua cea mai mare bancă locală după active, a devenit în acest an acţionar al Victoriabank, prima bancă înfiinţată în Republica Moldova şi una dintre cele mai mari în funcţie de active.

„Şansa Republicii Moldova este să se uite şi la modelul altor ţări precum România sau Polonia astfel încât să evite greşelile făcute de aceste ţări şi să-şi accelereze succesul. Dar nu trebuie să se aştepte ca schimbările să se facă peste noapte“, a declarat la același eveniment Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania. De cealaltă parte, Bogdan Pleşuvescu, preşedintele Victoriabank, crede că este foarte important ca în Republica Moldova să crească micile întreprinderi, iar acest lucru se poate face atât prin măsuri fiscale, cât şi prin produse bancare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md