Parlamentul decide viitorul legislativ: 70 de proiecte majore discutate în ultimele ședințe ale sesiunii de primăvară-vară 2025


Biroul permanent al Parlamentului a aprobat agenda ultimelor ședințe din sesiunea de primăvară 2025. Conform unui comunicat al legislativului, între 10-11 iulie, deputații vor adopta aproximativ 70 de proiecte de acte normative. Acestea vizează armonizarea legislației naționale cu normele UE, în domenii precum managementul crizelor, securitatea și sănătatea muncii, independența media, protecția interesului public, publicitatea de stat, siguranța produselor, și utilizarea bunurilor confiscate în scopuri sociale.
Agenda include proiecte în lectura a doua, dedicate simplificării deschiderii și dezvoltării afacerilor și reducerii poverii administrative. Se reglementează și activitatea economică independentă a persoanelor fizice, oferirea tichetelor de masă și înființarea Parcului de tehnologii avansate „Moldova HiTech Park”. Alte proiecte de lege tratează securitatea națională, infrastructura critică, securitatea spațială a aerului național, precum și măsurile restrictive internaționale și noua lege a cetățeniei Moldovei.
Vor fi examinate, în lectura a doua, legi privind locuințele pentru participanții la lichidarea avariei de la Cernobîl și veteranii războiului de pe Nistru; măsuri de combatere a violenței și hărțuirii la locul de muncă; evaluarea performanței judecătorilor și procurorilor; emiterea electronică a documentelor de stare civilă; fondul Național al Cinematografiei și revizuirea sistemului de distincții de stat.
În prima lectură, inițiativele legislative pentru Fondul național de dezvoltare a normelor în construcții, măsurile pentru o administrare mai eficientă a proprietății publice și privatizărilor, delimitarea regimului de depozitare în zonele economice libere, vor fi examinate. Parlamentul va ratifica acorduri importante. Acestea includ parteneriate cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru suport economic și tranziția climatică.
Alte acorduri sprijină proiecte precum „Aprovizionarea descentralizată cu apă potabilă”, beneficiind 55,000 de locuitori din 85 de localități; „Spitale Regionale”, „Optimizarea sistemului de energie termică în Chișinău”; și „Eficiența energetică” de 30 milioane euro. Continuă și „Moldova drumuri III”. Ședința plenară a Parlamentului va începe joi, 10 iulie, la ora 11:00.













































































