07:27:11 22.01.2019
 
Stiri

„PARE 1+1”: Peste 10 milioane de lei pentru AFACERI gestionate de migranți sau rudele acestora în R. Moldova

Economie 14.04.2018 14:00 Vizualizări1316 Autor: Ziarul National
„PARE 1+1”: Peste 10 milioane de lei pentru AFACERI gestionate de migranți sau rudele acestora în R. Moldova

Comitetul de Supraveghere a Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1” a aprobat 44 de cereri de finanțare nerambursabilă, înaintate de companiile create sau extinse/dezvoltate de migranți sau rudele acestora. Astfel, beneficiarii vor primi 10,62 de milioane de lei pentru inițierea sau dezvoltarea afacerilor.

Potrivit estimărilor autorităților, vor fi create peste 100 de locuri noi de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui 28,2 milioane de lei.

Din cele 44 de întreprinderi aprobate pentru finanțare nerambursabilă, 43% sunt în faza extinderii/dezvoltării afacerii, iar 57% sunt start-up-uri. Totodată, 16 afaceri sunt create de lucrătorii migranți, care s-au întors de peste hotare, iar 28 sunt constituite de rudele de gradul unu ale migranților.

Datele statistice mai indică că 31% la sută din afaceri sunt create și administrate de femei, iar 48% - de tineri.

Cei mai mulți solicitanți, 31 la număr, vor investi în agricultură: cultivarea cerealelor și viței-de-vie, a legumelor în spații protejate, creșterea animalelor și dezvoltarea afacerilor în apicultură. Nouă beneficiari vor presta servicii de agrement, construcții, sănătate și asistență socială, servicii de morărit și de reparație auto. Alți patru beneficiari și-au concentrat activitatea în industria de prelucrare și sectorul agroalimentar: fabricarea produselor textile / îmbrăcămintei / pieilor, prelucrarea lemnului, producere de peleți și fabricarea biscuiților.Analiza provenienței remitențelor relevă faptul că cei 44 de solicitanți investesc banii provenite din munca desfășurată în 11 state: Italia – 20 solicitanți; Rusia – 12 solicitanți; Marea Britanie – 3 solicitanți; SUA - 2 solicitanți și câte un solicitant din Belgia, Germania, Israel, Franța, Portugalia, România și Spania.

Afacerile sunt localizate în 22 raioane și municipiul Chișinău. Din totalul întreprinderilor 5 sunt localizate în mun. Chișinău; 6 în raionul Hâncești; câte 3 în raioanele Florești, Orhei, Telenești; câte 2 întreprinderi în raioanele Anenii Noi, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Nisporeni, Soroca, Sângerei și câte o întreprinderea în raioanele Cahul, Criuleni, Drochia, Fălești, Glodeni, Rezina, Rîșcani, Șoldănești, Ungheni și UTA Găgăuzia.

Din momentul lansării Programului „PARE 1+1”, 1 136 întreprinderi au beneficiat de acces la finanțare. Investițiile în economie sunt estimate la peste 697,97 de milioane de lei, dintre care circa 215,8 milioane de lei constituie suma granturilor aprobate în cadrul Programului. Astfel, la fiecare leu transferat din cadrul Programului sunt atrași cca 3,23 lei investiții în economie.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.01.2019 09:23 Nicolae Negru Ce le-a răspuns Teodor Meleșcanu lide...

18.01.2019 09:30 Nicolae Negru Dreptul la demnitate

14.01.2019 09:21 Nicolae Negru Tractoristul, ciocârlia și poetul Leo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md