22:22:24 20.09.2018
 
Stiri

OPINIE // „Soluționarea conflictului din regiunea transnistreană va fi INSUFICIENTĂ, fragilă și va avea efectul BOMBEI cu ceas, dacă…”

Politică 27.02.2017 15:30 Vizualizări1835 Autor: Ziarul National
OPINIE // „Soluționarea conflictului din regiunea transnistreană va fi INSUFICIENTĂ, fragilă și va avea efectul BOMBEI cu ceas, dacă…”

„Interesul național suprem al oricărui stat este asigurarea supraviețuirii și securității sale. Punerea în practică a acestui deziderat dominant obligă orice stat să întreprindă tot ce îi stă în puteri pentru a-și maximaliza puterea și capacitățile esențiale pentru supraviețuirea sa ca actor suveran al relațiilor internaționale”, este de părere directorul Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă.

Potrivit expertului, indiferent dacă actuala clasă politică moldoveneasca conștientizează sau nu acest determinism al relațiilor internaționale, statul R. Moldova nu face excepție de la această regulă.

„Privită din această perspectivă, reglementarea transnistreană nu trebuie sa fie un scop per se, ci, mai curând, un proces bine gândit de multiplicare a capacităților/resurselor economice, comerciale, energetice, tehnologice, sociale, politice, instituționale și de securitate ale R. Moldova, fără de care aceasta nu va putea supraviețui ca stat”, a subliniat sursa citată.

Chirilă punctează că eventuala reglementare transnistreană ar urma să aibă ca rezultat final nu doar recuperarea de către R. Moldova a suveranității sale asupra frontierei estice și a raioanelor din stânga Nistrului, dar, de asemenea, va consolida securitatea țării și suveranitatea statului asupra întregului său teritoriu.

„Soluționarea conflictului din regiunea transnistreană va fi insuficientă, fragilă și va avea efectul bombei cu ceas la temelia statutului reintegrat, DACĂ:

1. nu va reuși să consolideze societatea de pe ambele maluri ale Nistrului;

2. va duce la creșterea dependenței economice și energetice a țării de Federația Rusă;

3. va eșua să uniformizeze cadrul legal și birocrația pe întreg teritoriul statului reintegrat;

4. va submina prerogativele autorităților centrale, astfel încât acestea nu vor fi suficient de puternice pentru a asigura implementarea uniformă a legilor și politicilor pe întreg teritoriul țării;

5. va consolida autoritățile regionale în detrimentul prerogativelor autorităților centrale;

6. va sacrifica orientarea pro-europeană a țării în numele reintegrării statului;

7. construirea națiunii civice a statului reintegrat se va face în detrimentul și prin negarea caracterului românesc al etniei majoritare din Republica Moldova;

8. securitatea statului reintegrat va fi lăsată la latitudinea neutralității permanente garantată de Federația Rusă, în virtutea eventualei sale calități de garant al soluționării transnistrene”, a precizat Victor Chirilă într-o postare pe facebook.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Nic 27.02.2017 15:54

Eu cred ca reunificarea ne va costa citeva miliarde de dolari

Drum and Bass 27.02.2017 17:11

Fără continuitatea dialogului 5+2, dealtfel cu sustinea si PD-ul dar si liderii acestui partid, se risca mult ca vom ajunge sau cu noi subiecte separatiste, in cazul federalizarii, sau cu un nou razboi pe Nistru. Deci opinii desarte in probleme vechi nu cred ca mai trebuiesc.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.09.2018 09:20 Nicolae Negru De ce îl plagiază Plahotniuc pe Dodon?

15.09.2018 09:01 Ziarul National ANALIZĂ // Trump schimbă lumea! Motiv...

14.09.2018 09:20 Nicolae Negru Să vorbim la Berlin despre reUnire

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md