04:45:32 24.02.2020
 
Stiri

OPINIE // Darea în concesiune a AIC a fost unica soluţie optimă în 2013, după ce anterior au EŞUAT câteva tentative de a moderniză aeroportul

Economie 25.01.2020 10:56 Vizualizări1101 Autor: Ziarul National
OPINIE // Darea în concesiune a AIC a fost unica soluţie optimă în 2013, după ce anterior au EŞUAT câteva tentative de a moderniză aeroportul


Darea în concesiune, în 2013, a Aeroportului Internațional Chișinău a fost "soluția optimă" în situația dificilă financiară în care se pomenise atunci principala aerogară a republicii. De atunci și până acum au fost realizate multe lucruri care au îmbunătățit radical infrastructura aeroportului. Disputele din ultima vreme despre AIC denotă faptul că tema a fost politizată și s-a făcut show din asta.

Afirmații în acest sens au fost făcute de Petru Jardan, fost director al companiei AVIA-Invest, care gestionează AIC, și Ian Lisnevschi, directorul „Intellect Group”, în cadrul unui talk-show de la Publika TV, scrie timpul.md.

"Autoritățile nu au inventat bicicleta transmițând în concesiune AIC. Ele au preluat experiența altor state unde aeroporturile se dezvoltă anume în condiții de concesiune, or peste 50% din aeroporturile lumii sunt date în concesiune. Decizia de a concesiona Aeroportul de la Chișinău a fost luată după ce au eșuat câteva tentative de a moderniza infrastructura AIC în baza unor credite oferite de BERD", a amintit Jardan.

Cât despre transformările de după concesiune, Petru Jardan afirmă că acestea au atins un astfel de nivel încât statul ar trebui "să se mândrească" cu ele. Dezvoltarea infrastructurii AIC au făcut să crească radical standardele ce țin de asigurarea siguranței zborurilor, a subliniat Jardan.

Referindu-se la relațiile dintre stat și investitor, expertul Ian Lisnevschi a remarcat că acestea trebuie să fie corecte, iar investitorul să nu aibă de suferit din cauza politicului.

„Investitorii trebuie să fie protejați de factorul politic. În mare parte, toate problemele sunt generate de factorii politici”, a menționat Lisnevschi.

Expertul a sugerat că autoritățile țării nu au dat dovadă de consecutivitate în raport cu investitorul de la AIC.

În 2013, când AIC a fost dat în concesiune, toți cei care s-au pronunțat în favoarea acestei decizii vorbeau doar despre avantajele ei. În toamna acestui an, ex-premierul Maia Sandu a abordat problema Aeroportului deja prin prisma politicului. „Acum câțiva ani, Maia Sandu nu s-a împotrivit concesionării Aeroportului, ca peste câțiva ani să facă din asta o problemă politică”, a remarcat Ian Lisnevschi.

Expertul a mai spus că rolul statului constă în monitorizarea felului în care sunt realizate angajamentele investiționale în așa manieră ca investitorul să simtă că statul ține la control situația.

În contextul realizării angajamentelor anunțate de noul investitor al AIC, Petru Jardan a spus că acestea sunt pe deplin realizabile. AIC poate și trebuie să devină un hub important prin care să treacă cât mai multe curse tranzit, a spus Jardan.

AIC a fost transmis în concesiune acum șase ani companiei AVIA-Invest pentru 49 de ani, perioadă în care urmează să fie investite peste 244 mil. de euro. Până acum, AVIA Invest a investit circa 96 de mil. de euro. AIC a fost recunoscut, în câteva rânduri, drept aeroportul cu cea mai dinamică dezvoltare din CSI. În ultimii șase ani, fluxul anual de pasageri s-a dublat, ajungând la circa 3 mil., iar numărul zborurilor s-a triplat până la circa 28 de mii, în 2018. În prezent, 19 companii aeriene operează zboruri regulate şi charter prin AIC spre 40 de destinaţii din toată lumea.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

sophia peter 27.01.2020 19:21

Buna ziua ma numesc Sophia Peter din Statele Unite. Sunt aici pentru a depune mărturie despre o mare și puternică casetă de vrajă numită preot jungunu, am fost atât de confuză și devastată când iubitul meu m-a părăsit pentru o altă fată. Aveam nevoie de el înapoi cu disperare pentru că îl iubisem atât de mult. Așa că m-a ajutat să arunc o vraja de dragoste de întoarcere asupra soțului meu și tocmai în 48 de ore soțul meu s-a întors la mine plângând și cerându-mi iertarea. preotul jungunu l-a eliberat să știe cât de mult am iubit și l-am dorit înapoi. Și El a deschis, de asemenea, ochii pentru a imagina câtă dragoste avem în comun. Pe măsură ce scriu această mărturie acum sunt cea mai fericită femeie de pe pământ. Vreau să recomand această mare casă de vrăjmă oricui are nevoie cu adevărat de o soluție urgentă pentru o distrugere a dragostei Trimiteți-l pe e-mail la; drjungunusolutionspell@gmail.com. Sau ce aplicație este telefonul său.+2348032517618.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md