ONG-urile de mediu, ÎMPOTRIVA unui proiect de lege înregistrat în Parlament: „Riscăm să încărcăm traficul rutier al R. Moldova cu unități de transport învechit, uzat și poluant”


Reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale de mediu se arată îngrijorați vizavi de un proiect de lege înregistrat recent în Parlament care propune majorarea, de la 10 la 15 ani, a termenului de exploatare la importul mijloacelor de transport auto destinate transportării a mai mult de 20 de persoane.
Potrivit aceleiași inițiative, și termenul de exploatare la importul autovehiculelor concepute pentru transportul a maxim 20 de persoane urmează a fi majorat de la 7 șa 10 ani. Totodată, perioada maximă de exploatare a autoturismelor, în special a celor care prestează servicii de transportare a călătorilor contra cost, urmează să fie de 25 de ani pentru autobuze și microbuze și 18 ani pentru autoturisme.
„Este alarmantă inițiativa propusă, deoarece riscăm să încărcăm traficul rutier al Republicii Moldova cu unități de transport învechit, uzat și poluant, în special în localitățile urbane, care istoric nu au fost proiectate pentru trafic aglomerat”, se arată într-o declarație a 30 de ONG-uri de mediu, prezentată astăzi într-o conferință de presă.
Reprezentanții organizațiilor de mediu menționează că adoptarea acestui proiect legislativ va avea drept efect sporirea gradului de poluare a aerului.
Expertul Andrei Isac a precizat la conferința de presă că cercetările cu privire la schimbările climatice arată că nivelul de poluare în Republica Moldova crește pe fundalul creșterii poluării de la transportul auto, rezultatul inclusiv al importului de automobile, microbuze și a autobuze vechi, care de regulă sunt diesel și cu capacitatea motorului mai mare.
„Acest fapt ne îngrijorează foarte mult. Și țările membre ale Uniunii Europene, dar alte state europene individual au adoptat politici foarte clare să reducă sau chiar să scoată din uz automobilele cu motoare diesel, pentru că sunt poluante. La un moment dat au fost introduse ca fiind mai economice, dar s-a constatat faptul că sunt mai poluante”, a specificat Isac.







































































