06:57:37 10.07.2020
 
Stiri

Olimpiada de la Tokyo, ANULATĂ. Care sunt cele trei ediții de Jocuri Olimpice anulate în istorie, protestele și boicoturile de-a lungul ultimilor 124 de ani

Sport 23.03.2020 13:35 Vizualizări1119 Autor: Ziarul National
Olimpiada de la Tokyo, ANULATĂ. Care sunt cele trei ediții de Jocuri Olimpice anulate în istorie, protestele și boicoturile de-a lungul ultimilor 124 de ani


Criza generată de coronavirus este un eveniment de amploare, probabil primul mare eveniment istoric al secolului XXI și este aproape de a da naștere unui alt reper: anularea, pentru a patra oară în istorie, a unor Jocuri Olimpice de vară.

În ciuda tuturor eforturilor depus de organizatorii Jocurilor Olimpice, oficialii se văd nevoiți să amâne cea mai importantă competiție sportivă a lumii, din cauza pandemiei de coronavirus ce a luat amploare pe tot mapamondul. Australia și Africa se confruntă și ele cu tot mai multe cazuri de Covid-19.

Comitetul Olimpic Internațional se vede nevoit să activeze planul de urgență, iar în termen de o lună să rezolve din punct de vedere legislativ și organizatoric toate contractele și barierele legale, impuse de această măsură fără precedent, anunță jurnaliștii de la Marca.

Devenise o tradiție ca înainte de fiecare ediție să se vorbească despre un boicot, al sportivilor sau al unor țări, suspendări, totale sau parțiale, sau chiar eliminări din competiții pentru anumiți sportivi.

Cu toate acestea, deși multă vreme absențele de o importanță mai mare sau mai mică s-au diminuat au fost situații când această întrecere de anvergură chiar nu s-a disputat. Primele trei jocuri suspendate au fost pentru Războaiele Mondiale.

Amânarea posibilă a Jocurilor Olimpice, cele de la Tokyo, se va datora unei pandemii mondiale. Celelalte date: 1916, 1940 și 1944. Jocurile Olimpice planificate pentru Berlin în 1916 au fost suspendate din cauza Primului Război Mondial, declarat în 1914 și care a ținut până în 1918.

Suspendarea a rămas. Până atunci, sediul Comitetului Olimpic Internațional a fost stabilit în țara care urma să găzduiască evenimentul. Deoarece Baronul de Coubertin s-a mutat într-o poziție din armata franceză, iar CIO urma să rămână în capitala inamică, el a luat decizia ca sediul central să devină fixat și situat în Elveția neutră. De atunci, capitala olimpică este Lausanne.

Stadionul Olimpic – Stadionul German – a fost inaugurat în 1913. În anii 1930 a fost demolat și Olympiastadion, locul pentru Jocurile Olimpice din 1936, încă existent, a fost construit pe terenul său.

Jocurile de vară și iarnă din 1940 trebuiau să aibă loc în Japonia

Interesant, a doua anulare a implicat Japonia: au fost suspendate de asemenea, Jocurile Olimpice programate pentru 1940 la Tokyo (vara) și la Sapporo (iarna), din cauza situației de război în Europa și Asia – Franța și Regatul Unit erau în război cu Germania nazistă și Italia fascistă, în timp ce Japonia invadase China. Deși, în principiu, niponii au încercat să mențină sediul central, argumentând cu un cinism evident că nu a fost cu adevărat în război cu China, în 1938 s-a retras din organizația mondială sportivă.

Jocurile Olimpice au fost, de asemenea, suspendate timp de 24 de ore și pe 28 iulie 1996, în timpul Olimpiadei de la Atlanta, din cauza exploziei unei bombe în Parcul Olimpic, act de terorisim care a provocat doi morți și 111 răniți.

1904 și 1908: Două transferuri de orașe

Olimpiada de la Saint Louis din 1908 a schimbat locul: celebrarea sa a fost planificată pentru Chicago, dar președintele Statelor Unite, Theodore Rossevelt, a dispus literalmente schimbarea locului în St. Louis. CIO și Coubertin din nou, au trebuit să se plece, ca la Paris]n1900. De asemenea, Olimpiada de la Londra din 1908 a avut loc într-un loc de urgență. Sediul său inițial urma să fie Roma, dar Italia s-a retras din organizație după erupția violentă a Vezuviului din 1907. De această dată, englezii au profitat de ocazie pentru a da lumii o lecție despre cum Imperiul lor a știut să facă lucrurile – în ceea ce îi interesa – și se dovedesc a fi jocuri de mare calitate, spre deosebire de cele din 1900 și 1904, fără un mare succes.

1960, 1968, 1976, 1988 și 2008: proteste și boicoturi

În ceea ce privește boicoturile, cele mai semnificative au fost cele ulterioare Montrealului 1976, Moscova 1980 și Los Angeles 1984. În primul caz, un număr mare de țări africane au refuzat să participe cerând excluderea Noii Zeelande, care a încălcat boicotul internațional al apartheidului Africii de Sud. În 1980 și 1984, boicotul a fost o consecință a Războiului Rece: în 1980, Statele Unite și aliații săi au refuzat să participe la protestul împotriva invaziei sovietice a Afganistanului, iar în 1984, URSS a făcut același lucru, ca represalii. România a participat, sfidând războiul rece, reușind să se claseze pe locul secund la medalii, cea mai mare performanță din istoria sportului autohton.

În 1988, Coreea de Nord a încercat să promoveze boicotul Jocurilor de la Seul din Coreea de Sud. Cu toate acestea, atacul asupra zborului 858 al companiilor coreene a dezactivat sprijinul pe care l-ar fi putut obține. Doar Cuba, Etiopia și Albania au sprijinit regimul nord-coreean.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md