02:37:23 26.04.2024
Stiri

O nouă plecare cu SCANDAL a lui Octavian Țîcu. „Acesta părăsește a patra formațiune politică în ultimii câțiva ani și, iarăși, de vină sunt alții”. Cu Țîcu lider, PUN a pierdut toți PRIMARII aleși pe listele formațiunii în 2019

Actualitate 17.12.2021 15:59 Vizualizări2587 Autor: Ziarul National
O nouă plecare cu SCANDAL a lui Octavian Țîcu. „Acesta părăsește a patra formațiune politică în ultimii câțiva ani și, iarăși, de vină sunt alții”. Cu Țîcu lider, PUN a pierdut toți PRIMARII aleși pe listele formațiunii în 2019


În ajunul Congresului extraordinar al Partidului Unității Naționale (PUN), la care ar urma să fie aleasă noua conducere, Octavian Țîcu lansează mai multe acuzații în adresa foștilor săi colegi, menționând că aceștia „manipulează unionismul și ideea reunirii cu România în scopuri meschine”. Totodată, Țîcu anunță că mai multe persoane din cadrul PUN au decis să părăsească partidul și să se alăture unei noi „mișcări unioniste populare, sprijinite de intelectualitate, care va schimba profund situația politică din R. Moldova”. Deocamdată, nu se cunoaște nimic despre noul proiect politic al lui Țîcu, însă nu putem să nu remarcăm „rezultatele” obținute de acesta în cei doi ani în care a ocupat funcția de președinte al PUN, scrie Deschide.md.

Potrivit sursei citate, în anul 2019, la doar doi ani de la apariția pe scena politică, PUN a reușit să intre în TOP-10 partide din cele peste 50 de formațiuni din R. Moldova. Primele alegeri la care a participat PUN au fost cele locale noi din 2018 din Chișinău și Bălți. În pofida mai multor probleme cu care s-a confruntat în acea perioadă, partidul a reușit să obțină rezultate bune, fiind susținut de peste 4,5% în Chișinău și peste 3% la Bălți, considerat drept fief al partidelor pro-ruse din R. Moldova.

Formațiunea a reușit să-și mențină pozițiile și în cadrul alegerilor locale generale din toamna 2019, atunci când echipei s-a alăturat Octavian Țîcu. Fiind candidatul partidului pentru funcția de primar de Chișinău, acesta a acumulat peste 4,7%, fiind clasat pe poziția IV. S-a îmbunătățit și situația din Bălți, unde formațiunea s-a apropiat de 4% din numărul total de voturi.

În total, în urma scrutinului local din 2019, PUN a obținut 7 mandate de primar, 9 mandate de consilier raional și municipal, dar și 77 de mandate de consilier orășenesc și sătesc. Ulterior, la propunerea lui Anatol Șalaru, PUN a decis să-l aleagă pe Octavian Țîcu în fruntea formațiunii, menționează sursa citată.

Creșterea în preferințele alegătorilor nu a durat mult. La doar un an de la preluarea, de către Țîcu, a mandatului de președinte al PUN, în R.Moldova au loc alegerile prezidențiale. În cadrul scrutinului, Țîcu obține puțin peste 27 de mii de voturi, clasându-se doar pe locul VI. A pierdut alegerile în satul lui de baștină, unde a fost învins de Igor Dodon. Rezultatele obținute au fost ignorate de către acesta, iar consecințele au fost văzute peste 8 luni, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate.

Astfel, în urma scrutinului din 11 iulie, PUN obține cel mai slab rezultat din istoria sa. Doar 0,45% din alegători (6 646 voturi) au susținut formațiunea. În lipsa unor acțiuni concrete, partidul sub conducerea lui Țîcu a continuat să coboare în sondaje. Astfel, la alegerile locale noi din Bălți din noiembrie 2021, unde acum doi ani formațiunea a fost susținută de circa 4% din alegători, pentru candidatul PUN, promovat activ de Țîcu, au votat doar 0,5% din alegători. Mai mult, din cei 7 primari, aleși în 2019, la această oră PUN nu mai are niciunul. Toți aleșii locali au părăsit partidul, aderând la alte formațiuni.

În aceste condiții, întrunit în ședință, Biroul Politic al PUN a cerut oficial retragerea lui Țîcu de la cârma formațiunii pentru proasta gestionare a activităților politice. Drept rezultat, Țîcu a acuzat colegii de partid de trădare.

„Nu este prima dată când Octavian Țîcu își acuză foștii parteneri și colegi de trădare de fiecare dată când a părăsit formațiunile care l-au promovat a făcut-o cu scandal. Pe parcursul carierei sale politice, declarații asemănătoare puteau fi auzite și în raport cu PL, PPEM, dar și în raport cu Blocul ACUM, format din Platforma DA și PAS, care l-au făcut deputat, cu toate că pierduse alegerile pe circumscripție”.

Ce ține de părăsirea rândurilor Partidului Popular European din Moldova, Țîcu spunea că „l-a folosit pe Iurie Leancă doar pentru a scăpa de Vlad Filat”, deși a fost ales consilier la Ungheni, lucru ce nu avea nicio legătură cu debarcarea lui Vlad Filat. Acesta a fost „debarcat”, de fapt, de Vlad PLahotniuc.

„Pe Leancă l-am susținut pentru că pericolul era Filat și am reușit să-l dăm pe jos pe Filat, după care l-am dezavuat pe Leancă și am spus că este instrumentul lui Plahotniuc”, declara el acum doi ani.

Aceeași situație a avut loc și în raport cu membrii ACUM, pe care Țîcu i-a acuzat de trădare atunci când au decis „împărțirea blocului în două fracțiuni” și când „nu au respectat angajamentele dinaintea alegerilor”.

Amintim că membrii Biroului Politic al PUN i-au cerut demisia lui Octavian Țîcu din funcția de președinte al formațiunii. Totodată, în cadrul ședinței conducerii formațiunii, s-a decis convocarea Congresului extraordinar al partidului pentru 18 decembrie. Motivele care au stat la baza acestei decizii țin de rezultatul slab obținut în cadrul scrutinului parlamentar din 11 iulie 2021, dezbinarea partidului și managementul defectuos


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md