05:56:57 14.07.2024
Stiri

O nouă DOVADĂ că Putin vrea să ÎNGENUNCHEZE R. Moldova. „Naftogaz” infirmă că ar bloca tranzitul spre R. Moldova. Deputat PAS: „R. Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin”

Actualitate 05.10.2022 10:28 Vizualizări1922 Autor: Ziarul National
O nouă DOVADĂ că Putin vrea să ÎNGENUNCHEZE R. Moldova. „Naftogaz” infirmă că ar bloca tranzitul spre R. Moldova. Deputat PAS: „R. Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin” Daily Express


Compania ucraineană „Naftogaz” infirmă acuzațiile lansate de „Gazprom”, potrivit cărora entitatea din Ucraina ar fi redus cu 30% tranzitul de gaze spre R. Moldova. Astfel, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, consideră că rușii încalcă flagrant prevederile contractului și caută pretexte pentru a opri livrările.

„Gazprom încalcă contractul semnat și livrează R. Moldova doar 70% din cantitatea pe care s-a obligat să o asigure. „Gazprom” spune că „nu poate” livra toată cantitatea necesară din cauza Ucrainei. Este un fals. Operatorul de transport gaze din Ucraina („Naftogaz” n.r.) a declarat că este gata să asigure tranzitul întregului volum și nu este nicio problemă tehnică. Partea rusă a fost prinsă din nou cu minciuna”, a precizat parlamentarul.

Citește și: Vicepremierul Spînu, reacție la ultima amenințare a rușilor: „Regretăm că „Gazprom” încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”

Potrivit lui Marian, R. Moldova plătește pentru gaz, iar „Gazprom” are obligația să livreze cantitățile necesare.

„Transportarea și rezervarea cantităților necesare, conform contractului, este responsabilitatea companiei rusești. R. Moldova a achitat mereu plata pentru gaz, inclusiv în avans. Micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze naturale”, a adăugat sursa citată.

Citește și: Rusia declară cu text DESCHIS că are dreptul să SISTEZE în orice moment livrările de gaz către R. Moldova. „Gazprom” încearcă să paseze VINA pe ucraineni în privința reducerii cu 30% a volumului pentru octombrie

Totodată, deputatul a subliniat că R. Moldova nu va achita pretinsele datorii de peste 720 de milioane de dolari, atât timp cât nu va fi efectuat auditul la „Moldovagaz”.

„Datoria față de „Gazprom” poate fi evaluată doar de un audit independent. Acest audit are loc acum și va fi finalizat în curând. Interesul R. Moldova este să achite sume corecte și reale. R. Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin”, a conchis Radu Marian.

Compania „Gazprom” a remis ieri o declarație în care susține că-și rezervă dreptul să sisteze în orice moment livrările de gaze către R. Moldova, dacă „Moldovagaz” va întârzia să efectueze plata în avans până la 20 octombrie. Totodată, rușii cer ca R. Moldova să plătească de urgență o pretinsă datorie de 720 de milioane de dolari, acumulată încă din anii 90 ai secolului trecut.

Amintim că „Gazprom” a redus cu 30% livrările de gaze către R. Moldova de la 1 octombrie. Acest lucru s-a întâmplat pe fonul schimbării formulei de calcul a prețului – R. Moldova va plăti cu 40% mai puțin pentru gaze decât în ultimele luni.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md