04:55:38 29.01.2023
Stiri

Vicepremierul Spînu, reacție la ultima amenințare a rușilor: „Regretăm că „Gazprom” încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”

Actualitate 04.10.2022 18:28 Vizualizări1072 Autor: Ziarul National
Vicepremierul Spînu, reacție la ultima amenințare a rușilor: „Regretăm că „Gazprom” încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”


Compania „Gazprom” este cea care încalcă contractul semnat și livrează Republicii Moldova doar 70% din cantitatea pe care s-a obligat să o asigure, declară vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, după ce Federația Rusă a amenințat astăzi R. Moldova cu sistarea livrărilor de gaze.

De asemenea, oficialul de la Chișinău arată că nu există niciun blocaj din partea Ucrainei în ceea ce privește transportul gazelor naturale, așa cum pretinde Federația Rusă ca să-și justifice sistarea livrărilor de gaze către R. Moldova.

„Republica Moldova plătește pentru gaz. „Gazprom” are obligația să ni-l livreze. Transportarea și rezervarea cantităților necesare, conform contractului, este responsabilitatea „Gazprom”. E important ca cetățenii să cunoască adevărul:

*Republica Moldova a achitat mereu plata pentru gaz, inclusiv în avans. Micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze naturale.

*Nu există niciun blocaj din partea Ucrainei în ceea ce privește transportul gazelor naturale.

*Datoria față de Gazprom poate fi evaluată doar de un audit independent. Interesul Republicii Moldova este să achite sume corecte și reale. Republica Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin.

Regretăm că Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”, a scris vicepremierul pe pagina sa de Facebook.

Amintim că Federația Rusă a amenințat astăzi R. Moldova cu sistarea livrărilor de gaze, dacă va încălca, măcar o dată, termenii contractului semnat în 2021. „Gazprom” afirmă că nu va accepta cererea autorităților de la Chișinău de a atenua obligațiunile contractuale, mai ales în privința plății în avans.

„Ne rezervăm dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza încălcărilor grave a termenelor pentru încheierea unui acord de stingere a datoriei istorice a S.A. „Moldovagaz”. În viitor, orice solicitare din partea R. Moldova, care implică modificări ale clauzelor contractuale, se va face numai sub forma unor completări corespunzătoare la contract”, se arată într-un comunicat al „Gazprom”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.01.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Toate statele sunt s...

27.01.2023 16:26 Ziarul National Au luat la pumni un bărbat noaptea, î...

25.01.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Problema identitară î...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md