10:04:18 23.04.2019
 
Stiri

Numărul cetățenilor din R. Moldova care vor să se pensioneze în Rusia „a crescut simțitor”: Precizări de la CNAS

Social 18.03.2019 16:00 Vizualizări1296 Autor: Ziarul National
Numărul cetățenilor din R. Moldova care vor să se pensioneze în Rusia „a crescut simțitor”: Precizări de la CNAS

Numărul de socilitări din partea cetățenilor R. Moldova care cer de la Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova (CNAS) informații cu privire stagiul de cotizare „a crescut simțitor”, anunță autoritățile.

Oamenii au nevoie de această informație pentru a o prezenta autorităților din alte state unde au muncit în ultimii ani și unde vor să se pensioneze.

CNAS arată, însă, într-un comunicat de presă că subdiviziunile sale teritoriale întocmesc răspunsuri şi prezintă informaţia solicitată doar în baza solicitărilor venite de la direcţiile fondurilor de pensii din Federaţia Rusă, Ucraina, Azerbaidjan, Uzbekistan şi Belarus, în baza acordurilor bilaterale privind garanţiile drepturilor cetăţenilor în domeniul asigurării cu pensii.

Dosarele de pensionare ale beneficiarilor de pensii nu sunt eliberate personal, ci doar în baza solicitărilor oficiale din partea direcţiilor fondurilor de pensii din statele menţionate.

Situația este diferită în ceea ce privește unele state din Vest.

Referitor la informaţia necesară pentru a fi prezentată instituţiei competente, în baza acordurilor bilaterale în domeniul securităţii sociale cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, privind confirmarea stagiului de cotizare, beneficierea/nebeneficierea de prestaţii sociale poate fi emisă atât în baza cererii personale a solicitantului, cât şi în baza interpelării parvenite din partea instituţiilor respective din ţara cu care este un acord bilateral în domeniul securităţii sociale.

În cazul în care nu este semnat niciun acord bilateral în domeniul asigurărilor sau securităţii sociale, solicitanţii se pot adresa personal pentru obţinerea informaţiei referitoare la venitul asigurat, tipul şi mărimea prestaţiei sociale stabilite la subdiviziunea teritorială a CNAS din raza ultimului domiciliu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md