Nucii AMERICANI dau roadă la Chișinău


Experiență // Un arbore nucifer originar din America de Nord crește și rodește în Grădina Botanică din Chișinău și ar putea fi răspândit în republică, dacă oamenii de știință vor reuși să crească și să altoiască cu succes puieții
Nucile Pecan atât de apreciate în gastronomia mondială și „vedetele” deserturilor americane cresc și în R. Moldova. Copacii au fost plantați cu zeci de ani în urmă în Grădina Botanică din Chișinău, dar și în pădurile din satele Hârbovăţ din Anenii Noi, Ciobruciu din Ștefan Vodă și Iargara, raionul Leova, și produc o roadă bună. Academicianul Ion Comănici care și-a dedicat întreaga viață dezvoltării culturilor nucifere, cea mai profitabilă ramură a agriculturii, este convins că putem crește în pepiniere puieți de Pecan și dezvolta plantații similare celor din America de Nord.Cei aproximativ 200 de copaci de Pecan devin în luna octombrie atracția chișinăuenilor care se plimbă prin Grădina Botanică. Nucile mici și lunguiețe, de forma unor alune, fac deliciul celor care au dat de gustul acestora. Cercetătorul științific Ion Comănici se străduiește să o ia înaintea pofticioșilor și să culeagă nucile pentru a le sădi în laborator. Omul de știință își dorește să creeze o plantație de pecani, cu pomi altoiți și productivi, care să poată face concurență nucilor tradiționali crescuți în R. Moldova.
Aduși din Tadjikistan
Pecanul a ajuns pe pământul moldovenesc în anul 1951, dar nu a fost adus din Patria lui - America de Nord -, ci din Uniunea Sovietică. „Pe atunci, aveam multe expediții în republicile din Asia Mijlocie și am văzut Pecanul la o stațiune experimentală din Tadjikistan. Am luat nuci, le-am sădit la noi și am uitat. Abia peste 18 ani, când am văzut că acești copaci au crescut frumoși și au dat roadă am decis să-i înmulțesc”, își amintește profesorul Ion Comănici. Astfel, nucii pecani au ajuns să fie plantați în mai multe gospodării silvice din republică. Unii pomi s-au uscat între timp, alții au făcut doar nuci seci, iar cei din Grădina Botanică dau roadă bună și semințe pentru toate cercetările academicianului.
Roadă în patru ani
De-a lungul anilor, Ion Comănici a semănat sute de pecani pentru studii științifice. „Trebuia să înțeleg de ce unii fac doar flori de mascul, alții fructifică, dar nu au miez. Acest soi nucifer este iubitor de soare, având nevoie de 3 500 de grade într-un sezon de vegetație, iar la noi se adună cam 2 800 de grade. Am reușit să-l acomodăm la clima noastră, am crescut puieți din semințe, dar asemenea arbori pot rodi abia peste 18 ani. Dacă reușim să altoim puieții de la copaci maturi, roadă poate fi în patru ani”, explică Ion Comănici. Deocamdată, a fost încercată doar altoirea simplă, dar se va recurge și la alte tipuri de oculații.
Puieți crescuți în laborator
Cei mai mari dușmani ai pecanilor moldovenești sunt în prezent cârtițele. Acestea „fură” practic toate nucile plantate în câmp deschis. Astfel, Ion Comănici a fost nevoit să crească puieții în laboratorul Grădinii Botanice. „Am pus semințe în containere improvizate din sticle de plastic și îi creștem până la altoire. Dacă un agent economic ar vrea să crească puieți de Pecan în containere performante, cu temperatura și umiditatea necesare și apoi să-i mute în pepiniere, ar fi un succes. Pe câmp se poate de pus capcane pentru cârtițe. Totul necesită investiții, dar pecanii nu se compară cu nucii tradiționali. Sunt mai rezistenți la gerurile de primăvară, au o productivitate mai înaltă, fructele au calități gustative mai bune și sunt la mare căutare în lume. Puține state cresc pecani”, a precizat Ion Comănici.
Promisiune pentru nepoți
Deși a ajuns la vârsta onorabilă de 82 de ani, academicianul vine des pe la Grădina Botanică pentru a se asigura că Pecanii sunt pe mâini bune. „Este acolo un tânăr laborant interesat de această cultură. El le poartă de grijă puieților mei. Eu de-acuma nu sunt tânăr, dar trebuie să ajung să văd în Moldova măcar o plantație și să mănânc nuci de pecani din pomii de la vila mea din Dumbrava. Fiica și nepoții mă tot întreabă când va fi roada. Le promit că o să mâncăm împreună nuci de pecan”, zâmbește Ion Comănici. Pentru viitorul apropiat, academicianul mai are planuri: să înregistreze la Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală două soiuri de nuci pe care le-a creat în ultimii ani și care s-au dovedit a fi foarte rezistente și productive – o adevărată „comoară” pentru agenții economici interesați de dezvoltarea unor plantații de nuci.
La ce pot folosi nucile de Pecan?
-Sunt un deliciu al gurmanzilor, fiind utilizate în special pentru pregătirea deserturilor.
-Sunt o sursă perfectă de vitamine E, B și A, acid folic, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, zinc, fibre și proteine care sprijină metabolismul.
-În medicină se folosește uleiul de Pecan pentru reducerea colesterolului și reglarea nivelului lipidelor din sânge.
-Reduc riscul problemelor de inimă datorită magneziului care are efect antiinflamator.
-Protejează organismul de radicalii liberi cu ajutorul antioxidanților esențiali în procesul de detoxifiere.
-Protejează vederea și dinții, datorită conținutului ridicat de calciu.











































































