01:03:00 25.10.2021
Stiri

Nicolae Negru // Ziua Independenței, portret de grup în mișcare

Actualitate 30.08.2021 09:28 Vizualizări4454 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Ziua Independenței, portret de grup în mișcare


Semne diacritice

Evenimentele de săptămâna trecută i-ar fi putut lăsa cetățeanului nostru mai sensibil la fâlfâirea tricolorului impresia că Republica Moldova a fost buricul pământului, după Afganistan, firește.

Ucraina cu „Platforma Crimeea” s-a pomenit eclipsată și a contat mai puțin ce a vorbit Maia Sandu acolo, după ce tocmai trei președinți ale celor mai mari țări din vecinătate au sosit unul după altul la Chișinău, prin ceața care s-a lăsat peste Aeroportul Internațional. Scopul vizitei surprinzătoare, misterioase, anunțate în ultimul moment, adică neplanificate - prezența la parada militară, dedicată celor 30 de ani trecuți de la proclamarea independenței. Imaginea cu Maia Sandu în PMAN, mergând flancată de Andrzej Duda, președintele Poloniei, Klaus Iohannis, președintele României, ;i Volodymyr Zelensky, președintele Ucrainei, i-a impresionat și măgulit pe cetățenii moldoveni de pretutindeni obosiți de așteptarea vremurilor bune.

Un fost diplomat, care a dorit să-și păstreze anonimatul, ne-a atras atenția asupra faptului că președintele ucrainean a venit împreună cu primul ministru, în același avion, ceea ce ar prezenta un risc de securitate, dar interesul a prevalat în cazul dat. S-a aflat post-factum că acesta a fost nu numai festiv, că s-au discutat și probleme de securitate regională, că Maiei Sandu i s-au solicitat niște clarificări asupra strategiei sale de politică externă, în special în problema transnistreană.

Aceeași sursă mai spune că discursul Maiei Sandu la Kiev i-a lăsat perplecși nu numai pe diplomații noștri care au depus eforturi mari, deseori necunoscute de public, învingând presiunea Moscovei și a reprezentanților săi de la Chișinău, ca să internaționalizeze conflictul transnistrean și prezența ilegală a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Trebuie să ai în cap un plan foarte sofisticat ca, vorbind despre dreptul internațional, despre rolul ONU, să te abții să nu faci referire la rezoluția acestui înalt for privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul nostru, care reprezintă un pericol regional, amenințându-i și pe ucraineni.

În ultimă instanță, nu e vorba de calitatea discursului, cum au interpretat unii admiratori ai președintelui, e despre îndeplinirea sau neîndeplinirea unor atribuții constituționale, care pun în pericol securitatea Republicii Moldova și a vecinilor săi. Să perorezi despre integritatea teritorială a Ucrainei și să nu menționezi trupele ruse din coasta ei, ocupând propriul teritoriu, ce ar însemna asta? E hiperdiplomație pentru vreun top al Radio Erevan?

După discursul din 2 martie, când a pus durata conflictului transnistrean pe seama corupției, nici măcar nu a celei de la Moscova, mesajul de pe „Platforma Crimeii” ridică noi semne de întrebare. E ciudată această atitudine „șmecheră”, enigmatică, lipsită de transparență, care ne pune în situația să-i ghicim motivele. Așa nu se procedează în democrație, Președinția nu e o societate secretă, acțiunile întreprinse de șeful statului trebuie să fie previzibile, iar cele neînțelese - argumentate, explicate, dacă, firește, nu ești președintele Belarusului, Turkmenistanului etcetera.

Întrebarea care i-a alarmat în mod firesc nu numai pe liderii Ucrainei e următoarea: în ce măsură poziția președintelui moldav este consecința întâlnirii și înțelegerilor cu Kozak? Pașii Chișinăului pe direcția transnistreană rezonează puternic în Ucraina, căci concesiile obținute de la Maia Sandu, Moscova (secondată de Berlinul și Parisul „pragmatici” și iscusiți în ale realpolitik-ului subvenționat, în unele cazuri, de Gazprom) le va cere și de la Volodymyr Zelensky.

S-a aflat de la Kozak precum că mașinile cu numere transnistrene vor putea intra în Ucraina și după 1 septembrie, în pofida înțelegerii cu ucrainenii să le permită doar mașinilor cu numere „neutre”. Ar fi normal să știm și ce a obținut Maia Sandu în schimb de la Kozak, dacă a obținut ceva?

„Cooperarea cu România, Polonia și Ucraina ne ajută la consolidarea reală a independenței noastre. Republica Moldova are prieteni adevărați. Republica Moldova are parteneri regionali de încredere”, sunt concluziile pe care le-a tras Maia Sandu vineri, la încheierea vizitei omologilor săi. Acest parteneriat regional, care se dorește între doi membri UE – Polonia și România, și doi membri ai Parteneriatului Estic - Republica Moldova și Ucraina, deși se bazează pe niște proiecte geopolitice mai vechi, reflectă niște interese reale, mereu actuale și pare să aibă perspectivă. A fost o primă întâlnire convocată în pripă, nu s-a adoptat vreun document, când se vor mai întâlni, dacă se vor mai întâlni, rămâne învăluit în ceață, ca la sosire.

Oricum, chiar dacă va rămâne un eveniment singular, ceea ce nu este exclus, portretul celor patru președinți care au dat un plus de culoare și de speranță Zilei Independenței, în al treizecilea an, va fi atârnat pe peretele „statalității” și admirat mult timp.

Președintele a mai spus că „Republica Moldova își dorește o implicare mai activă la nivel regional și global - un deziderat pe care-l vom promova în continuare”. Așteptăm cu nerăbdare. Să-ți dorești așa ceva, având trupe ruse pe teritoriu, care refuză să plece, dar să nu sufli nicio vorbă despre aceasta în momentele potrivite, sună cam bizar, poate părea cumva neserios, deși toată lumea înțelege că Maia Sandu nu glumește.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

ion 30.08.2021 10:29

A fost suficient ca ”Risipeanca„ urcată în „Cucruznicul” prezidențial să-și ”sacrifice” verișoarele urmată de porniții de vremuri bune cu verișorii... Deja avem transparență deplină în procesul decizional, iar d-l Grosu , după ani aflat în parlament și ministere a realizat că e la început de învățare cum să construiești un ”stat”.. Vremuri bune îi așteaptă în curând și pe cumetri, fini, și alți apropiați pasiști - toți se vor sacrifica pentru viitorul luminos!!!

Ilie 30.08.2021 16:38

...Doar abia a fost Kozak la Kisinev si a facut din deget. Toata suflarea maldavana imputernicita a tacut si s-a inchinat fara tagada (adica imediat). Doar RM este un stat rusoid (CSI) - republica regionala. Vorba poetului: "Iată vine-un sol de pace c-o năframă-n vârf de băţ.---- ...- Tu eşti ...? - Da-mpărate! - Am venit să mi te-nchini, "............ ................Sa nu fim naivi cu acesti Captain Moldova (dupa filmul cu cam acelasi nume) de pe la putere...macar sa iasa din CSI si sa voteze chestiile de identitate si limba tinand cont ca au canibalizat politic unionismul. Nici o altea pretentie ! Orice alte chestii sunt bonus ma gandesc !

Veteran-Echip 31.08.2021 22:37

Faptul că un NIMENI pe nume N. Negru și câțiva ”comentatori” de a lui de seviciu, nu vor pierde nicio ocazie să o atace ”obiectiv” pe M.Sandu - e bine cunoscut. Dar ea cu succes urmează sfatul unui celebru Prim-ministru al Marii Britanii, care spunea că atunci când ai un scop mare și nobil, nu trebuie să te oprești la latratul fiecărui câine, cu atât mai mult la lătratul unor ”analiști” care au trecut prin cabinetele proxenetului Plahatniuc și care deja îi bagă în seamă doar câțiva rătăciți vagabonzi și ”partioți” de seviciu.

V. Marin 01.09.2021 01:16

Domnule Negru, dacă ai de spus ceva adevărat și uril guvernării și lumii-spune. Dar cu așa analize, indeosebi din spusele unui om care vezi -a dorit să-și păstreze anonimatul, doar vă prostiți. Și nu pentru prima dată.

Vlad 01.09.2021 23:31

Alooo!Ratiune!?Mai cititi odata,poate intelegeti.Dar daca tot nu,e trist.

Vlad 01.09.2021 23:32

Alooo!Ratiune!?Mai cititi odata,poate intelegeti.Dar daca tot nu,e trist.

Voila 07.09.2021 22:25

Aș vrea să-i reamintesc domnului Negru în ce țară se află nordul și sudul Basarabiei, ce minoritate națională alege sistematic în parlament comuniști, socialiști și alți ciudați, cine a susținut generos zeci de ani remeneul cu resurse și pașapoarte. Iar rezultatul este previzibil, cine s-a fript cu ciorbă suflă și în iaurt.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md