08:25:57 15.05.2021
 
Stiri

Nicolae Negru // Vaca lui Lavrov

Actualitate 16.10.2020 08:58 Vizualizări4938 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Vaca lui Lavrov


Semne diacritice

Serghei Lavrov, nestrămutatul ministru de Externe al Rusiei, se declară brusc preocupat de alegerile din Republica Moldova. Nu, nu de calitatea, de corectitudinea procesului electoral își bate capul principalul diplomat al lui Putin, ci de rolul pe care l-ar juca SUA în competiția prezidențială. Lui Lavrov i se pare că SUA se implică în scrutinul prezidențial moldav, în detrimentul intereselor rusești, pe care le dă drept ale noastre, și acest lucru îi provoacă gelozie necontrolată.

Retorica „frățească” a șefului MID a fost declanșată de o simplă remarcă a Ambasadorului Dereck J. Hogan, care a confirmat de fapt unele îngrijorări ale opoziției privind posibila fraudare a alegerilor prin cumpărarea voturilor transnistrene și folosirea resurselor administrative. Lui Lavrov i se pare că astfel americanii nu respectă dreptul fiecărui popor de a-și alege soarta, SUA dorind, crede el, cu orice preț - „grosolan, nepoliticos, necuviincios” - să asigure victoria forțelor proeuropene în alegeri. Prin logica pretinsului protector al moldovenilor, alegerile libere și corecte ar împiedica popoarele „să-și aleagă soarta” și ar fi convenabile doar forțelor proeuropene. Pasărea pre limba ei piere, spune un proverb românesc.

Dar cine s-a găsit să le țină americanilor lecții de comportament?! Tocmai reprezentantul statului care și-a pus tancurile și embargourile în calea semnării Acordului de asociere cu UE, împotriva cursului european al Republicii Moldova, al statului care ocupă pământuri străine, își amenință vecinii, pretinzând că le-a făcut cadouri teritoriale, și își bagă în permanență nasul în oalele politicii lor interne, finanțând separatismul, organizând referendumuri etc. Nu cumva Rusia s-a simțit vizată prin referința lui Hogan la alegătorii transnistreni, cărora Tiraspolul le-a permis (greu de crezut că fără „recomandarea” Moscovei) să participe la alegerile de pe malul drept al Nistrului? Nu Putin s-a întreținut cu candidatul „independent” Dodon într-o videoconferință, promițându-i pomană electorală sub formă de motorină gratuită, 20 de mii de tone, pentru fermierii moldoveni?

Au rușii o zicală despre vacile îndreptățite să mugească și cele care mugesc fără motiv. Vaca lui Lavrov ar trebui să tacă, dar ea se revoltă cel mai tare. Până și mecanismul reglementării transnistrene nu funcționează din cauza că „americanii încearcă să domine și să transforme Republica Moldova într-un buboi în spațiul postsovietic”, declară ministrul rus candid. Sigur, dacă americanii ar accepta măcar planul „Kozak 2” și transformarea Republicii Moldova într-o bază militară rusă, într-o Pridnestrovie mai mare, atunci Rusia ar fi satisfăcută. Dar fiindcă americanii se împotrivesc și pun bețe în roate acțiunilor Moscovei, ei sunt „băieți răi”. Lavrov transferă vina capului bolnav către cel sănătos, dacă e să ne exprimăm în termeni populari rusești. Din punctul lui de vedere, americanii sunt responsabili până și pentru faptul că alianța Maiei Sandu cu Dodon a suferit eșec.

Moscova privește la focarele de instabilitate dimprejurul Rusiei, din Belarus până în Kârgâzstan, afișând îngrijorare prefăcută și arătând cu degetul spre Occident, când de fapt ar trebui să se uite în oglindă. Dacă ar fi un stat democratic și prosper, Rusia ar emana democrație, prosperitate și stabilitate. Dar fiindcă este, vorba lui John McCain, o benzinărie cu arme nucleare și planuri de extindere, ea „revarsă” peste vecinii săi frământări, discordie și conflicte de tot felul. De altfel, una dintre „emanațiile” Rusiei imperiale în Republica Moldova este Dodon și faptul acesta vorbește de la sine.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Lui Lavruha: 16.10.2020 09:57

Nechează, necheză și cu Mașa ZaHerova dansați kalinka !

Nae 16.10.2020 22:08

Din pacate jocurile Rusiei bine aratate mai sus sunt sustinute la vot pana acum liber si democratic de moldovanii spalati la creieri de TV si media de atare orientare. Vestile mai proaste sunt ca atat timp cat va continua aceasta media subversiva de tip pobedisto-rusoid atat timp va dainui aceasta sarabanda iresponsabila politicoida. Asa ca moldovanul isi cam merita soarta cu subiect si predicat pentru ca este intoxicat (informational) si nu vrea sa faca nimic pentru a se detoxifia ba dimpotriva.

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

07.05.2021 09:35 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unire pe stânga, ego...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md