07:11:01 25.09.2021
Stiri

Nicolae Negru // Un PAS istoric?

Actualitate 12.07.2021 09:10 Vizualizări4116 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Un PAS istoric?


Semne diacritice

Ceea ce părea imposibil a devenit realitate: Maia Sandu va forma singură viitorul Guvern al Republicii Moldova. Alegătorii au decis să-i ofere controlul deplin asupra puterii legislative și executive. Sigur, Constituția prescrie o separare a puterilor în stat, dar Maia Sandu este un președinte jucător și o vom vedea în toate trei ipostaze - de șefă de stat, președinte de Parlament și prim-ministru.

Nu e o premieră. Și Voronin, în 2001 și 2005, a avut în mâinile sale toate pârghiile puterii. Nimic nu mișca fără voia mușchiului său. Premierul Tarlev, spicherița Ostapciuc erau de fațadă. Puțini judecători îndrăzneau să dea sentințe care să-l supere. Ca să nu mai vorbim despre procurorul general, care accepta indicații de la președinție și alți lideri ai PSRM. Epoca Voronin s-a încheiat cu protestele din 7 aprilie 2009.

Cum arată victoria Maiei Sandu? Cât e de convingătoare? Prezența la vot a fost mai mică chiar decât în alegerile din 2019, ceea ce vorbește despre un entuziasm în scădere al cetățenilor. Însă aceasta se referă în mai mare măsură la alegătorii lui Dodon și mai puțin la alegătorii Maiei Sandu. Deși PAS nu a reușit să atragă votul celor peste 943 de mii de alegători ai Maiei Sandu din cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale (numărul votanților din afara Republicii Moldova a scăzut cu peste 50 de mii), totuși a obținut cu peste 300 de mii de voturi mult mai mult decât în primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut.

Blocul comuniștilor și socialiștilor a câștigat doar în Briceni, Ocnița, Edineț, Dondușeni, Râșcani, Glodeni, Bălți, Autonomia Găgăuză, Taraclia, Transnistria, nereușind să obțină nici măcar votul alegătorilor lui Dodon din primul tur al alegerilor prezidențiale (439 866). Rata de participare a alegătorilor din fieful socialiștilor – Autonomia Găgăuză - a fost cu 11,5 puncte procentuale mai mică decât media pe Republica Moldova. În raionul Taraclia, alt fief socialist, diferența a fost de peste 6 puncte procentuale. E o scădere evidentă a încrederii în liderul socialist.

De menționat tăcerea incredibilă a Moscovei. Nici Putin, nici oamenii săi nu au manifestat susținere deschisă pentru blocul socialisto-comunist, ceea ce confirmă ipoteza că Moscova nu era interesată de victoria PSRM, ca să nu întrețină Republica Moldova. O guvernare care evită demonstrativ problemele geopolitice, concentrându-se asupra corupției, pare să fie acceptabilă și pentru Kremlin. Deocamdată, rămâne cam aceeași alianță binecuvântată de Kozak, ACUM-PSRM, fără Platforma DA și fără PSRM.

În schimb, Bruxelles și București s-au manifestat energic în aceste alegeri, abordându-le ca pe o ocazie de a suplimenta puterea simbolică a Maiei Sandu, în scopul realizării planurilor sale reformatoare. Acum se poate trâmbița că Europa a învins în Republica Moldova.

Că alegătorii proeuropeni, unioniști au mizat pe un singur partid, ar fi, din unele puncte de vedere, un semn de maturizare. De ce acest electorat „maturizat” nu a apreciat echipa PPDA, care a fost una dintre cele mai active și profesioniste în legislativul precedent, va rămâne o enigmă, o nedumerire. E ca și cum alegătorii ar fi „transpus în viață” un scenariu în care pur și simplu nu era loc pentru Platforma DA. Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece…

Așadar, este victoria PAS una istorică? Vom trăi și vom vedea destul de repede.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Despre PPDA 12.07.2021 10:02

Păcat, în echipa PPDA sunt personalități. Pierderea se datorează numai și numai lui Nastase cu poziția lui duplicitară și arogantă.

Grigore 12.07.2021 10:57

Domnul Negru, cu tot respectul, dar nu vedeți un aspect: PPDA a suferit înfrângere din cauza toxicității măgărești a liderului Andrei Năstase și fiindcă el e marioneta oligarhilor Țopa, care nu-s cu nimic mai buni decât Plohotniuk. Păcat că mulți „buni specialiști” au acceptat să fie servii oligarhilor Țopa......

Andrei Bunu 12.07.2021 11:08

Cel putin, vizavi de cele doua foste partide parlamentare care au ramas pe dinafara, PPDA si PDM se impune regula de bun simt aplicabila liderilor lor: demisia de onoare.

Ciobanu 12.07.2021 12:03

Domnule Negru, nu ași fi de acord cu ideea d-tale că, moscova nu este cointeresată ca psrm să câștige alegerile. Spionajul rus a calculat că oricum trădătorii v-or pierde alegerile. Moscova oricum nu se va astâmpăra. La momentul potrivit ea va sări în capul RM. Citiți-l pe Eminescu și o să vă convingeți.

Elvira 12.07.2021 16:17

PAS-ul nu deranjeaza Moscova deloc. Moldova oricum ramane acolo unde a fost dintotdeauna: dintre Est si Vest.

POLILOGU 12.07.2021 19:38

ANALISTUL POLITIC , NICOLAE NEGRU, AM MAI SPUS ȘI REPET, gîndește clar românește,domnule CIOBANU . Vom mai avea prilejul să-i citim părerile și de acum încolo. Fie că suntem dincoace sau dincolo de PRUT. Ba chiar va fi nevoie în continuare de judecățile sale , Se simte de la o poștă că nu suportă „DEMOCRAȚIA DE TEJGHEA„. Indiferent cine ar dori să o propage din EST sau din VEST . Nici iepurii nu trăiesc doar cu morcovi !

Mihai 14.07.2021 12:43

Pentru N.Negru s-a cam terminat perioada cand era necesar mafiotului Plahotniuc, pe care l-a slujit un timp (alaturi de prietenul sau, P.Bogatu)...Acum dansul nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i pute...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ce înseamnă pentru „...

20.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apatia transnistrean...

17.09.2021 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema Maiei Sandu

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Maia Sandu trebuie să plece la Moscova pentru a-l ruga pe Vladimir Putin să vândă gaze mai ieftine Republicii Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md