23:25:25 11.08.2022
Stiri

Nicolae Negru // Top NAȚIONAL, anul ultimei speranțe

Actualitate 31.12.2021 09:25 Vizualizări6560 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Top NAȚIONAL, anul ultimei speranțe


Omul anului

Scriitorul Vladimir Beșleagă, nonagenar, pentru contribuția literară remarcabilă, pentru că e mereu prezent în agora cu idei, opinii, atitudini, pentru efervescența intelectuală pe care o provoacă în jurul său.

Evenimentul politic al anului

Alegerile parlamentare anticipate și victoria absolută de 52,8% (63 mandate din 101) obținută de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), venind după victoria spectaculoasă a Maiei Sandu în alegerile prezidențiale de la finele anului 2020, este evenimentul politic al anului 2021, cu puternică rezonanță în afară, interpretat ca o „schimbare la față” a Republicii Moldova, înnoind și modificând radical peisajul politic și raportul de forțe din Parlament.

Deși campania electorală a PAS s-a desfășurat sub steagul luptei cu corupția, evitându-se conotațiile ei geopolitice, victoria sa a fost întâmpinată în lume ca o manifestare a preferințelor prooccidentale din partea alegătorilor moldoveni.

Flatat, Occidentul, inclusiv România, s-a grăbit să răspundă cu gesturi de simpatie și acțiuni de binefacere, de solidaritate cu noua guvernare de la Chișinău. În interior, rezultatele alegerilor anticipate a dat un impuls nou speranței că însănătoșirea statului moldav mai e posibilă. E ultima speranță.

Omul politic al anului

Președinta Maia Sandu, pentru voință și perseverență în realizarea scopurilor politice, pentru că a scos Republica Moldova din izolare și a reușit să convingă majoritatea cetățenilor că cel de-al doilea stat românesc mai are o șansă.

Foaia de parcurs a anului

Foaia de parcurs actualizată privind domeniile prioritare de cooperare dintre România și Republica Moldova, semnată la București, pe 23 noiembrie, după întâlnirea președintei Maiei Sandu cu președintele Klaus Iohannis, conferă relațiilor româno-române de pe ambele maluri ale Prutului concretețe și dinamism.

„Cu un nou Guvern și un nou Parlament la Chișinău, eforturile noastre comune pentru reformă, consolidare democratică și rezultate în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova vor fi într-adevăr de substanță”, a spus președintele Klaus Iohannis, după ceremonia de semnare a foii de parcurs.

„Integrarea europeană e un obiectiv major al Republicii Moldova, iar parteneriatul strategic cu România ne va ajuta. Exista premise pentru rezultate istorice”, a declarat Maia Sandu.

Plecarea anului

Angela Merkel s-a retras din activitatea politică, lăsând ca „moștenire” controversatul gazoduct Nord Stream 2, care îi umbrește reputația obținută în îndelungata sa carieră de cancelar al Germaniei.

Pericolul major al anului

Concentrarea de trupe ruse la hotarul de vest și riscul unei noi invazii militare în Ucraina, ultimatumul Rusiei adresat SUA și NATO, sub pretextul că se simte amenințată, cerând să i se atribuie o „sfera de influență” în perimetrul fostei URSS și al „lagărului socialist”, limitând suveranitatea Ucrainei, Belarusului și Republicii Moldova. În acest context, nu este exclusă și „negocierea”, la începutul anului viitor, a unei soluții dorite de Kremlin pentru conflictul transnistrean.

Criza anului

Creșterea prețurilor la gazele naturale pe piața europeană și încercarea Moscovei de a pune condiții politice pentru furnizarea gazelor la un preț dorit de Chișinău: legitimarea trupelor ruse pe teritoriul nostru, o reglementare rapidă a conflictului transnistrean și dreptul Rusiei de a interveni în relațiile economice dintre Republica Moldova și UE.

Perdantul anului

Refuzul PSRM de a vota, la începutul anului, un guvern PAS - al Nataliei Gavriliță sau Igor Grosu - pentru a evita astfel alegerile parlamentare anticipate. Lui Dodon i-a lipsit perspicacitatea de a contribui la învestirea unui guvern format de Natalia Gavriliță (pe care o consideră „un bun profesionist”), așa încât acesta să activeze ca guvern minoritar, având asigurat doar sprijinul deputaților PAS, PPDA. După alegerile parlamentare, viitorul politic al lui Dodon și, prin urmare, al partidului său devine incert.

Fugarul anului

Oligarhul, fostul deputat, Veaceslav Platon, eliberat din închisoare, în 2020, prin efortul procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo, a fugit la Londra, fiind dat în urmărire generală, ca „inculpat pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari şi tentativă de mituire”.

Scandalul anului

Eliminarea Marinei Tauber, candidată a Partidului Șor, din campania electorală pentru funcția de primar al Municipiului Bălți, după ce obținuse în turul I majoritatea, circa 48%, din voturi. Decizia Comisiei Electorale Centrale, contestată fără succes, în prima instanță, la Curtea de Apel din Bălți și la Curtea Supremă de Justiție, a fost motivată de efectuarea unor cheltuieli nedeclarate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

01.08.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre s...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md