01:35:23 05.12.2021
Stiri

Nicolae Negru // „Șorizarea” continuă

Actualitate 22.11.2021 09:10 Vizualizări2225 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // „Șorizarea” continuă


Semne diacritice

Alegerea primarilor în 15 localități merită privită cu atenție, nu numai la Bălți, al doilea ca mărime oraș din Republica Moldova, unde s-a dat bătălia principală între partidele parlamentare și extraparlamentare.

Se spune că alegerile locale sunt, de obicei, o repetiție pentru alegerile parlamentare. În cazul nostru e vorba de o repetiție de după „spectacol”. Chiar dacă e un scrutin cu pondere mare a factorului personal, contează mult și apartenența politică a viitorilor primari, partidele, mai ales cele descurajate, perdante în alegerile parlamentare din 11 iulie, au avut nevoie de o verificare a forțelor, de o testare suplimentară în fața alegătorilor. Era o posibilitate pentru unele dintre ele de a-și îndulci pilula amară a eșecului deazastruos din alegerile parlamentare anticipate.

Partidul câștigător, PAS, are ocazia să vadă cum s-au reflectat cele 100 de zile de guvernare asupra electoratului din localitățile respective. Sigur, rezultatele nu se extrapolează asupra întregului teritoriu, dar unele tendințe pot fi relevante și trebuie luate în seamă. O victorie a candidatului PAS la Bălți ar fi avut semnificația cireșei pe tortul triumfului din 11 iullie. Dar nu a fost să fie. Totuși, candidații PAS au învins în 7 din 14 sate unde s-au organizat alegerile pentru primar, ceea ce ar sugera că PAS se mai află pe valul simpatiei populare.

Nu și la Bălți, unde a învins surprinzător candidatul Partidului „Șor”, Marina Tauber, acumulând aproape 48 la sută din voturi, în condițiile unei prezențe de 32,79%, cu aproape zece puncte procentuale mai puțin decât în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Cele mai multe voturi le-au pierdut candidații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și PAS. La 11 iulie, pentru BECS au votat la alegerile parlamentare 17 692 de alegători, iar la 21 noiembrie, pentru candidatul BECS, Alexandr Nesterovschi, și-au dat votul 4 677 de alegători. PAS a obținut la 11 iulie 12 040 de voturi, iar la 21 noiembrie pentru candidatulk PAS, Boris Marcoci, au votat 4 679 de alegători.

Bălțenii nu au vărsat lacrimi nici după Renato Usatîi, care s-a supărat pe ei; partidul său obținuse în alegerile parlamentare 9 994 de voturi, iar Nicolai Grigorișin, care a deținut funcția de viceprimar al Bălțului din partea „Partidului Nostru”, dar a candidat independent, a atras ieri doar 6 951 de voturi (20,93%) și va lupta cu Tauber în turul doi.

Scorul Marinei Tauber pare să confirme rezultatele recente ale IMAS, care relevă o creștere, de câteva puncte procentuale, a intențiilor de vot pentru Partidul Șor. Ar putea fi un indiciu că „șorizarea” se extinde din Orhei spre alte localități, că pentru alegători contează mai puțin proveniența banilor, decât rezultatele (însoțite, firește, de o publicitate adecvată).

Bălțiul, care e un oraș al nostalgicilor, accentueză declinul PSRM, demonstrând că nimic nu e bătut în cuie, că alegătorii noștri mai pot produce surprize. Dodon, care a făcut campanie la Bălți, a mai primit o palmă răsunătoare. Bălțenii au votat-o de fapt nu pe Tauber, ci pe Șor cu punga sa obscură. Ideologia nu mai ține de foame. E preferat socialismul practic, fie și corupt.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Da... 22.11.2021 09:45

Da...capitalizmul socialist e préférable nu doar la Balti.Este bine cunoscut cel chinezesc,Nord Coreean si chiar in Occident-cel de ''caviar'',care cocheteaza intr-un fel,cu comunistii post-sovietici,un sort de comunizm-socialo-oligarhic...

Andrei 22.11.2021 09:46

Bine, la mijloc este vorba de provenienta banilor cu care Sor se lauda cu "minunile" gen Orhei-Land, drumuri, iluminari de sate, etc. De ce, pana acum, nu se poate elucida acest aspect, daca tot investigam, inca, furtul miliardului si luptam cu coruptia. Se creeaza impresia ca, datorita nivelului alegatorului cu mentalitatea deformata, incet, incet, se instaureaza in RM un stat paralel. De fapt, un Stat monument firii umane-EGOISMUL.

ion 22.11.2021 10:20

"Au furat, da ne vor da si noua", spera alegatorul, deja se contureaza certitudinea ca urmatorul primar de Chisinau va fi R.Aposolova.

v. pădureanu 22.11.2021 10:32

Conform geneticii de trădători, (a se vedea istoria de sute de ani a trădărilor) - modovanii sunt gata să se vândă pentru interesul pur egoist către cei care le-au furat UN MILIARD de EURO și pentru care PLĂTIM DOBÂNZI de încă UN MILIARD!!! Comportamentul lui N. Pupescu e exemplu de urmaș al geneticii de trădători.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md