07:57:38 06.12.2021
Stiri

Nicolae Negru // Să nu fim idioți utili

Actualitate 12.11.2021 09:09 Vizualizări5506 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Să nu fim idioți utili


Semne diacritice

Odată cu anunțarea noilor tarife la gaze, guvernarea PAS devine vulnerabilă, scutul său de simpatie populară rezistă cu greu atacurilor demagogice, populiste, răzbunătoare. Sigur, pentru orice scumpire este responsabil Guvernul și ar fi naiv să cerem de la opoziție corectitudine, mai ales că nici PAS nu și-a pus mănușile venind la putere și nu i-a repugnat demagogia și populismul, atunci când s-a aflat în opoziție. Există totuși o limită în lupta politică, aceasta trebuie să fie pașnică, în cadrul stabilit de Constituție, și nu o formă voalată de război hibrid declanșat de un stat străin.

Ce i se reproșează noii puteri în legătură cu scumpirea gazelor? Socialiștii și comuniștii - că nu a început la timp negocierile cu Rusia, că l-a supărat pe Putin, nerecunoscând ocuparea Crimeii și participând la „Platforma Crimeea”, organizată de președintele ucrainean Zelenski, că Maia Sandu și Natalia Gavrilița nu au mers personal la Moscova să negocieze cu „Gazprom”-ul pentru a cere un preț mai bun.

De pe pozițiile proeuropene și unioniste - că a cedat presiunilor ruse, semnând un contract pentru cinci ani, menținându-ne în continuare dependenți de „Gazprom”, în loc să profităm de gazoductul Iași-Chișinău pentru a diversifica sursele și a obține, în sfârșit, independența energetică. Alții consideră că Chișinăul nu a jucat suficient de bine cartea transnistreană, căci, oricum, Rusia nu i-ar fi lăsat pe separatiști fără gaze naturale.

Deși nu e garantat, e posibil că „Gazprom” ar fi redus prețul la gaze, dacă Maia Sandu nu mergea la Kiev, ci declara că Crimeea e pământ rusesc. În schimb, ea risca mult, devenind un Dodon în fustă, cu toate consecințele pe care le cunoaștem deja, punând sub semnul întrebării cele 600 de milioane de euro, promise de UE. Poate Republica Moldova ar fi câștigat pe termen scurt, pentru câteva luni, dar ar fi pierdut pe termen mediu și lung.

Partidele proeuropene au perfectă dreptate că prelungirea contractului cu „Gazprom” e regretabilă, dar în caz contrar prețurile la gaze și tarifele nu aveau cum să fie mai mici în această iarnă. Pare plauzibilă opinia că Rusia a blufat, dar nu există nicio garanție că Putin nu ar fi închis robinetul, mai ales că, înainte de a ajunge pe malul drept al Nistrului, gazoductul rus traversează malul stâng.

Așadar: dacă e să fim obiectivi, cu o probabilitate foarte mare se poate spune că niciun guvern proeuropean nu ar fi obținut un preț mai bun la gaze, decât l-a obținut Guvernul Nataliei Gavrilița. Prețul a depins nu atât de capacitatea de negociere a lui Andrei Spînu, cât de planurile obscure, de setea de răzbunare a Moscovei și conjunctura de pe piața europeană a gazelor. Cel puțin din punct de vedere moral, revolta politicienilor proeuropeni în fața noilor scumpiri ar trebui nuanțată.

Ei se compromit, se joacă cu focul atunci când își dau simbolic mâna cu socialiștii și comuniștii pentru a clătina împreună barca numită „Republica Moldova”, în speranța unei revanșe electorale în eventualele alegeri anticipate, parlamentare și prezidențiale. Iar persoanele care plaseză pe rețelele sociale chemări „revoluționare”, ornamentându-le cu sape, țăpoaie și furci, pot fi considerați fie provocatori, fie smintiți. De câte ori trebuie să mai călcăm pe aceeași greblă?!

Asta de fapt au urmărit cei care au pus în aplicare arma gazelor: să destabilizeze, să creeze haos în Republica Moldova. Să nu le dăm această satisfacție. Guvernul PAS nu e perfect, trebuie să-l criticăm, avem pentru ce, dar nu pentru prețul la gaze. Să nu ne lăsăm pradă emoțiilor și gândurilor răzbunătoare, să nu fim idioți utili.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


ion 12.11.2021 10:19

E extrem de greșit și periculos să afirmi că ”de orice scumpire e responsabil guvernul”!!! E materie de cursul 1 la macroeconomie... Ceea ce pare adevărat e faptul că guvernul/ele nu au un plan concret (strategii- care răspund la întrebarea ”ce e de făcut? ” - au fost multe. Dar planul a re termeni, responsabili, resurse asigurate, monitorizare etc. Dacă guvernarea se va ține de cuvânt (deocamdată nu se observă) referitor la transparență atunci am putea înainta rapid spre diminuarea dependenței energetice.

Grigore 12.11.2021 16:48

Domn Negru - RM este inca parte a CSI (imperiul rus). Adica cum sa nu critici pe astia noi la putere cand prim ministrul tocmai elogiaza participarea la CSI si spera intr-o crestere a colaborarii ! Suntem imbecili cumva ? Chiar asa ! RM trebuia sa paraseasca de ani aceasta organizatie din care face parte destabilizatorul #1 al omenirii (Rusia) si state unde sa da cu pumnul in gura daca ai ceva de zis (Belarus de exmplu). cest pri ministru molotovian este de-a dreptul dezaxat politik sa exprime asa sentimenete de dragoste de imperiul ru cum a fost azi de exempolu. Eu mai degraba m-as pune cu un afis cu toate astea de mai sus in fata cladirii parlamentului de la Bruxelles care sponsorizeaza statalitatea RM si as clama ca fara dubiu RM este un spion rus (cal troian) al Rusiei in Europa (si sa opreasca finantarea pentru acesti idioti utili de la putere). Pe persoana fiica cred ca aceasta domana are fie consilieri tampiti de-a dreptul pentru asa discurs ca cel de azi or domnia sa chiar nu are toate tiglele pe casa dupa asa discurs (IQ foarte jos) ! Despre ce vorbim aicea !? Rusine !

Andres 12.11.2021 22:06

Grigore, citește mai atent discursul Doamnei N Gavrilița. E clar că Cremlinul e toxic pentru multe state și popoare. Dar nu e Moldova statul care să se declare cel mai aprig dușman al Rusiei. Iar comportamentul conducerii Moldovei e unul echilibrat și DEMN.

TUN 13.11.2021 22:56

Politica PAS ului este politica foarte nociva pentru moldova . PAS ul duce o politica naiva de a avea relatzii bune si cu prietenii si cu dusmanii seculari.Acest tip de politikk nu exista in lume cai este periculoasa pe termen lung.Dealtfel politica PAS ului nu este decat politica vitzelului prpovaduita de tavarici DODON. Rezultatul vafi laudele kremlinului si refuzul VICLEAN al UE de a amana SINE DIE intrarea vitzelului in UE. de a admite maldavania in UE.

Grișa din Săseni 15.11.2021 00:03

Stimate Domnule Negru- mărturisesc cu toată sinceritatea: -vă urmăresc publicațiile de mult timp și vă port un respect deosebit. Și de data aceasta, chiar titlul materialului m-a pus în gardă fiindcă o etichetare mai potrivită a neamului nostru la etapa actuală poate că nici nu vei inventa. Dar eu văd lucrurile grave un pic din altă parte: am votat pasul,la Hanovra, spre exemplu- 92 % de alegători. Te ea groaza de încrederea acordată acestui partid (din motive lesne de înțeles-toți și-au dorit izbăvire de dodon, iar altceva mai ”bun”-nu exista !!!); dar, când vezi, chiar de la exterior, ce trăsnăi fac uneori acești ”havardiști” cu pufușor încă pe botișor)- cum să nu rămâi preălex? cum sănu ai o reacție adecvată??? Și vorba vine nu despre careva nimicuri, ci de proiecte strategice care vizează viitorul și, poate chiar, securitatea țării noastre. Vine aici vorba, la concret, despre proiectul de conectare la energia electrică din România. Sunteți omul care cred că a-ți putea ”desholba” puțin guvernanții noștrii prea tinerei, ca să cunoască lucruri grave, precum ar fi faptul, că conducerea rusescă practic nici azi încă NU S-A DEZIS de la proiectul expansiunii sale cu denumire de ”NOVOROSSIA” care oricum, prevede (pentru început) înglobarea în cadrul Rusiei a Transnistriei și Sudul Bsarabiei. Firește, că în acest proiect găgăujii sunt primii ”idioți utili” prevăzuți de ruși, iar moldovenii, acum conduși de către D-l Spânu, cu toată încăpăținarea î-și trag liniile de tensiune înnaltă din România tocmai prin Găgăuzia, chiar prin Vulcănești!!! NEVOIND te întrebi, dacă noii guvernanți nu sunt niște agenți ai Moscovei mai sofisticați ca Dodon (au studii Haward-nu????) ori chiar sunt atât de naivi, că ei nu înțeleg că pun în mânile bașcanilor o nouă armă de șantaj??? Ce să mai crezi, și cum să reacționezi la asemenea acțuni miope decât cu critica. Aceasta, D-le Nocolae Negru, nu este tocmai cazul de manifestare al unui ”IDIOTISM UTIL” din partea guvernanților noștrii? Am semnalat acest caz nu o dată pe rețele- guvernanții noștrii sunt din beton, nici o reacție, ba chier trec deja la realizarea acestui proiect frumos și măreț pe de o parte, capcană de dependență gravă pe de altă parte. CINE să le mai spună o dată, că conectarea la rețeaua românească trebuie făcută nu prin Vulcănești, ci , cel puțin prin Cahul sau chiar Leova!!! Iată, câ când vezi asemenea lucruri, Domnule Negru, depre care sper că macar Dv-stre v-eți scri, î-ți vine chiar să-ți rupi degetele cu care ai lăsat buletinul de vot în favoarea Pasu-lui, ori să ieși în fața parlamentușlui și să strigi în gura cea mare la alegere ori:”Trădători”, ori...”IDIOȚI UTILI” !!!!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md