13:59:06 23.04.2019
 
Stiri

Republica Neutria și finanțatorii ei

Opinii 27.04.2018 09:30 Vizualizări3755 Autor: Nicolae Negru
Republica Neutria și finanțatorii ei

Semne diacritice

Premierul Pavel Filip s-a supărat pe cei care nu manifestă entuziasm în legătură cu semnarea recentului „acord protocolar” dintre Chișinău și Tiraspol privitor la plăcuțele de înmatriculare „neutre” pentru mașinile transnistrene și posibilitatea ca aceste mașini să poată circula în afara Republicii Moldova.

El ar fi trebuit să se supere în primul rând pe sine însuși. Căci prima cauză a scepticismului și a notelor critice în legătură cu evenimentul dat este lipsa de informație, modul defectuos, limitat de prezentare a acordului respectiv în fața cetățenilor. Comunicatul de presă al Guvernului conținea prea puține detalii pentru ca cetățeanul să poată înțelelege de ce renunță Chișinăul de bunăvoie la unul dintre atuurile sale în negocierile cu separatiștii? De ce se pune căruța reglementării transnistrene înainta cailor care o vor trage?

Detalii foarte importante ale acestui acord aflate ulterior au temperat întrucâtva tonalitatea critică: deși se va efectua la Tiraspol și Râbnița, înregistrarea se va face în cadrul Centrului Resurselor Informaționale de Stat „Registru”, cu participarea funcționarilor acestei instituții, care vor fi delegați în birourile respective, constituite cu sprijinul OSCE; certificatul de înmatriculare va conține, după cum stipulează Convenția de la Viena privind traficul rutier, numele statului Republica Moldova; autovehiculele din stânga Nistrului participante la traficul internațional vor avea imprimat, în spate, un semn distinctiv – MD, al Republicii Moldova.

E adevărat, în comunicatul de presă menționat mai sus s-a făcut referire la normele Convenției de la Viena privind traficul rutier, dar cu același succes se putea face trimitere la suveranitatea și integritatea teritorială stipulată de Constituția Republicii Moldova. Guvernul era obligat să facă un efort explicativ, mai ales dacă aștepta aplauzele cetățenilor. De ce nu a făcut?

Dacă citim textul Convenției realizăm că, de fapt, „neutru” e un fel de a spune, o stratagemă menită să protejeze orgoliul separatist, căci autovehiculele cu plăcuțe „neutre” nu sunt admise în traficul internațional. Atâta timp cât nu există o republică „Neutria”, nu pot să existe nici „plăcuțe neutre”. În mod obligatoriu o mașină care circulă pe drumurile europene trebuie să aibă însemnele țării în care este înmatriculată. Numele statului trebuie să figureze și în pașaportul mașinii, și pe plăcuța de înmatriculare sau în afara acesteia, pe partea din spate a vehicolului.

Convenția de la Viena stipulează și un alt detaliu, trecut cu vederea și în comunicatul Guvernului, și în explicațiile ulterioare ale lui Pavel Filip și ale vicepremierei Cristina Lesnic, care a negociat și a semnat acordul cu Tiraspolul: conținutul permiselor de conducere, cine le va elibera și însemnele cărui stat le vor purta? Să fie o omisiune întâmplătoare sau deliberată? Vom legitima permisele „statului transnistrean” în schimbul acceptării unui certificat de înmatriculare a vehiculelor cu însemnul „MD”?

Nu e clar nici unde vor merge banii obținuți de la înregistrarea vehiculelor și a plăcuțelor „neutre”. În buzunarul separatist? Din păcate, majoritatea parlamenară nu a fost curioasă să afle răspunsul la această și alte întrebări formulate pentru vicepremierul Cristina Lesnic de către liderului fracțiunii PLDM, dl Tudor Deliu. Dar merita să știm ca să putem evalua toate consecințele acestui acord. Până atunci, pot aplauda doar aplaudatorii de serviciu.

Faptul că agricultorii din raionul Dubăsari vor avea acces timp de 20 de ani la propriile terenuri confiscate de separatiști este, firește, îmbucurător. Îmbucurător și rușinos, în același timp.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Andrei Bunu 27.04.2018 11:57

In primul rand, lipsa crasa de transparenta indica asupra faptului ca semnatarii acordului au ceva de ascuns. Noi doar descoperim sau presupunem ce au de ascuns. La cele mentionate de autor, mai adaog cartea verde, dar si RCA-ul care nu se specifica ce parte le va elibera. In plus, masinile cu nr. de inmatriculare transnistrene vor avea voie sa circule pe partea dreapta a Nistrului fara sa plateasca taxa de drum sau nu? Din cate vedem, apar o sumedenie de detalii in care se ascunde...dracul.

Dragos 27.04.2018 12:02

Cine se mai indoieste de faptul ca pd-rast face jocul Ivanilor, ca 5 + 2 = Zero Barat, ca OSCE este arma/mana Moscovei pe care gasca criminala guvernatoare o linge si o pupa? Si asta pentru ca haita asta nu se bucura de incredere si de relatii normale cu UE, cu tari civilizate care sa sustina cu entuziasm RMica violate. Or, guvernarea Plahoit cifteste de ministry cu profiluri submediocre, deputati obedienti; incompetenti, incapabili sa genereze idei. E atata imposture mentinuta de samodurul Cocacinator in servitute, atata mediocritate, atatea cozi de topor, atatia polit-ru(c)si, ca ti se face greata! In concluzie, dle Negru, RMica este o tara profund defecta si cu energie cuciurganeasca-muscaleasca. O tara aflata in infarct, inainte de alegerile din toamna, algeri care vor fi la fel de Libertine, Democrizante, TransNistrizante, Traficante. Pur si simplu, igNOBILe! Dupa aia, prost-electoral, corabia sparta va fi purtata de fratii-siamezi Plahoasca si Dodoasca dinspre nicaieri inspre niciunde, adica inspre Farmazoana Rasista. Iar asta inseamna ca moldovenii vor canta: Vesnica pomenire UE, vesnica pomenire drepturile omului si democratie.

Stefan 27.04.2018 13:05

Sunt de acord cu Dragos si cu Andrei.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md