Nicolae Negru // Republica Moldova trebuie să părăsească CSI
Semne diacritice
E timpul ca Republica Moldova să părăsească CSI. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei pune într-o lumină nouă, urâtă această structură falsă, inutilă, transformată între timp dintr-o organizație care să asigure divorțul civilizat al fostelor republici sovietice în una care să le țină la „îndemâna” Rusiei imperiale, resentimentare, „ridicată din genunchi” pentru a-și demonstra forța de altădată. Ucraina nu e prima victimă a revanșismului rus, dar e cea mai dorită, îi lipsește cel mai mult „Rusiei istorice”, pe care e pornit să o „întregească” Putin.
De ce mai stă Republica Moldova la aceeași masă cu un stat agresor, banditesc, care calcă cu cizma toate normele internaționale, bombardează fără discernământ orașele și satele ucrainene, comite crime de război, genocid, vrând să stranguleze libertatea popoarelor vecine? Sigur, există interese economice, dependența energetică, dar normele morale nu intră în setul de „principii și valori” de luat în calcul? Dacă nu vom prețui viața și libertatea ucrainenilor, sacrificiul lor, mâine ei ar putea să ne răspundă cu aceeași monedă.
Unii caută explicații și justificări „sofisticate”, încearcă să-l victimizeze pe agresor și să acuze victima că nu ar fi suficient de cooperantă, că ar opune prea multă rezistență, dar sensul acestui război e din cele mai primitive: Putin consideră că teritoriul Ucrainei aparține Rusiei și, dacă ucrainenii nu sunt de acord cu aceasta, trebuie omorâți până nu vor fi capabili să se opună. Numărul morților nu contează pentru el. Mâine, dacă nu i se dă peste mâini, Putin își va alege, sub același pretext, altă victimă. Republica Moldova poate fi prima. Rămasă mental în secolul trecut, Rusia nu va opri benevol vărsările de sânge.
Decizia privind oportunitatea participării Republicii Moldova la CSI va fi luată după încheierea războiului din Ucraina, a declarat recent președintele Parlamentului, Igor Grosu. „Este nevoie de o abordare pragmatică pe această problemă, trebuie purtată o discuție politică. Trebuie să facem asta după ce totul se calmează și războiul se termină”, a precizat el.
„Pragmatismul” nu e un cuvânt potrivit în acest caz, e sinonim cu ignorarea crimelor de război în schimbul veniturilor economice. Dorește Guvernul nostru să finanțeze în continuare armata rusă, cumpărând energie și gaze din Rusia, care nici măcar nu respectă acordul de liber schimb din cadrul CSI? Nu are de gând guvernarea PAS să renunțe, împreună cu Europa, la petrolul și gazele rusești? Un plan corespunzător ar trebui elaborat de acum, fără a aștepta sfârșitul războiului, indiferent de decizia cu privire la CSI. Relațiile cu Rusia trebuie reduse la minimum.
Firește, fără a pune piedici cetățenilor moldoveni care se simt legați de Rusia. Trebuie să li se explice că Putin e un criminal, dar e puțin probabil că vor putea fi convinși. Provocați de Moscova și de PSRM, ei pot prezenta o forță politică de luat în seamă. Dar în democrație minoritatea se supune majorității. Iar majoritatea trebuie să înțeleagă că în Europa spre care ne îndreptăm „pragmatismul” nu poate înlocui principiile morale, civilizaționale, altfel Rusia era lăsată să-și facă de cap în Ucraina.
Republica Moldova nu poate accepta să fie în continuare ostaticul „Gazprom”-ului, este solidară cu Ucraina, condamnă crimele Rusiei și trebuie să părăsească CSI-ul controlat de Moscova.
Serialul de doar 9 episoade de pe Netflix care a înspăimântat pe toată lumea. Este, de fapt, o poveste reală și a ajuns în top trending în peste 100 de țări
Borrell propune un nou fond al UE de finanţare a armamentului pentru Ucraina, după ce Ungaria a blocat fondul existent
Maia Sandu, la Mingir: ,,Au rămas doar opt zile până la alegeri. Avem de făcut alegeri tare importante pentru noi și pentru stat, iar la referendum nu există turul doi"