07:06:44 06.03.2021
 
Stiri

Nicolae Negru // Recordul găgăuz

Actualitate 13.11.2020 09:13 Vizualizări4910 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Recordul găgăuz


Semne diacritice

Eu înțeleg de ce falncii urmași ai lui Ștefan cel Mare de la Orhei, din „slobozii și sate deșteptate” votează cu Șor. „El a furat, dar ne dă și nouă”, explică ei simplu, fără pretenții metafizice, creștino-pravoslavnice, fără a implica valori morale tradiționale, superioare celor occidentale. Eu pot să înțeleg de ce majoritatea orheienilor nu au votat-o pe Maia Sandu: ea este singurul politician cu mai puțini bani pe cont, decât avea atunci când a intrat în politică. Când a candidat la Președinție în 2016, pe contul Maiei Sandu erau 74 de mii de dolari (după 10 ani de angajată a Băncii Mondiale), iar în 2020 suma repsectivă a scăzut de trei ori, până la 24 de mii de dolari. Dacă nu a furat, nu are cum întreține magazinele social-electorale ale lui Șor.

Dodon nu împarte, el ia de la alții

Nu pot înțelege de ce majoritatea găgăuzilor, bulgarilor, ucrainenilor, rușilor și falnicilor urmași ai lui Ștefan cel Mare din raioanele de nord îl votează pe Dodon. Spre deosebire de Șor, el nu împarte, el ia de la alții. A luat bani de la părinți să-și cumpere o casă de câteva milioane de lei, a luat bani și de la Șor (în geantă de rafie), și de la Plahotniuc (în „kulioașe”), și de la Kozak, până la 1 milion de dolari pe lună, fiindcă Dodon trăiește pe picior mare, merge în vacanțe cu familia pe insule exotice din Atlantic și Pacific, că doar nu o să se odihnească în mizeria patriotică…

Poate Dodon e votat fiindcă l-a ajutat pe Plahotniuc să privatizeze hotelul „Codru”, prejudiciind statul cu peste 160 de milioane de lei? Sau fiindcă escaladează Muntele Sfânt cu butoaie de vin în spate?

E ceva în neregulă

Alegătorii găgăuzi au bătut recordul, peste 84 la sută din ei l-au votat pe Dodon la 1 noiembrie, cam cât a obținut Lukașenko la alegerile prezidențaiale fraudate din Belarus, să înțelegem că s-a recurs la aceleași mijloace de fraudare și în Autonomia Găgăuză, după cum afirmă deputatul Adunării Populare, Serghei Cernev?

Sigur, scopul scuză mijloacele, am învățat aceasta de la bolșevici, de dragul „statalității”, „stabilității”, de dragul lui Putin, mai încalci din când în când legea. Dar cum se împacă valorie tradiționale cu furtul, corupția, îmbogățirea ilicită, minciuna, falsul? Dar cu românofobia?

De 30 de ani, unii politicieni de la Chișinău îi tot sperie pe găgăuzi cu Unirea și – oricât ar părea de incredibil! – se bucură de succes răsunător. Nu e ceva în neregulă cu găgăuzii și mulți alții ca ei?

Bani aruncați în vânt

Nu observați, stimați găgăuzi, bulgari, și ceilalți simpatizanți ai lui Dodon cu ce sume operează el în campania electorală? Deși e cel mai cunoscut dintre candidați la ora actuală, cheltuiește cel mai mult pentru publicitate. De ce? Sute de mii de ziare, nu e zi să nu ne vină câte două ziare cu fotografia lui în cutia poștală, să nu sune cineva, uneori chiar de două ori pe zi, să nu întâlnești pe cineva, oriunde ai merge, distribuind materiale electorale cu imaginea lui Dodon.

Nu observați câți troli plătește el pe rețelele sociale, câte publicații on-line, câte televiziuni și posturi de radio îl slujesc? Să fie întâmplător că trolii, presa lui Plahotniuc au trecut în tabăra lui Dodon? El aruncă bani pentru a ne turmenta, aburi, ca să ne întunece mintea, să nu putem judeca.

Logica strâmbă

Unde e logica voastră? Nu o votați pe Maia Sandu, fiindcă e om onest și va menține relații nu numai cu UE și SUA, cu România și Ucraina, care ne ajută financiar și contribuie la consolidarea Republicii Moldova, ci și cu Ruia, și cu alte state.

Îl votați pe Dodon, cu care aproape nimeni dintre liderii mondiali nu vor să dea mâna, fiindcă, eufemistic vorbind, este corupt până-n măduva oaselor. Până și Putin râde de el. Credeți că pentru a menține relații cu Rusia e nevoie de un politiian cu mâinile murdare, care fură și minte?

Nu spunea Dodon, prin 2012, că aderarea la Uniunea Eurasiatică este o utopie? Ați uitat? Nu era el dispus după alegerile din februarie 2019 să facă alianță cu Plahotniuc? Nu observați că el pregătește după alegeri o nouă alianță cu Plahotniuc și Șor?

Diplomatul rus pune întrebări

Păi, cum vreți ca în Republica Moldova lucrurile să se schimbe, dacă preferați unui politician cinstit unul corupt și mincinos, doar pentru că este primit din când în când la Kremlin. Moscova își rezolvă sau îi pare că își rezolvă astfel problemele ei în Republica Moldova, dar noi cu ce ne alegem?

Trebuie încă să ne clarificăm ce determină aceste vizite dese ale lui Dodon la Mosocva, spune Tatiana Poloskova, diplomat rus, care a lucrat prin anii 90 la Ambasada Rusiei în Chișinău, într-un interviu pentru
Kommersantinfo.com. Corespunde sprijinul pentru Dodon intereselor naționae ruse în Republica Moldova sau intereselor unor grupuri politice și de afaceri? – se întreabă ea.

Putin, fii om!

UE, SUA ne-au ajutat să scăpăm de Plahotniuc. Dacă ar fi fost o forță morală, cum se pretinde, Rusia ar fi trebuit să procedeze analogic, retrăgând celălalt element al binomului „toxic”, dar ea a profitat de situație pentru a-l întări pe Dodon, ajutându-l să ia locul lui Plahotniuc.

Deși îl disprețuiește, Putin se folosește de Dodon. I-am putea spune lui Putin „Fii om, nu-l susține pe acest ticălos!”, dar de ce să cerem ceea ce putem face noi înșine, mergând la secțiile de votare și corectând nefericitul record.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


ion 13.11.2020 12:02

Foarte convingator. Regimul lui Kulioc este pedeapsa pentru pasivitatea civica a oamenilor onesti, iar sustinatorii rataciti ai kuliocarilor sunt complicii mafiei, coruptiei, hotiilor, mentinerii injustitiei si saraciei.

SeVeN 13.11.2020 12:07

Bravo, donmule Negru, o confesiune publicistică de zile mari în ziaristica noastră naţională, nu românofobă. Cu regret, în mare parte deja vândută, prostituată chiar şi,în consecinţă, degradată profesional. Şi asta din cauza banilor murdari, furaţi, cu care au fost şi continuă să fie generos plătiţi foarte mulţi dintre cei care pretind că ar fi "jurnalişti" - dar de fapt sunt nişte indivizi, nişte lichele fără scrupule morale şi demnitate profesională - de alde Plahotniuc, Şor şi alţi tâlhari ca ei, dar şi, desigur, de acest boier ţâfnos Dodon-kuliokarul, personaj realmente odios în istoria RM ...

liuba 13.11.2020 16:57

Un articol de zile mari cum nu am mai citit demult Cu regret traim zile sumbre.

Voila 15.11.2020 09:51

Urmașii lui Ștefan cel Mare nu pot să îl voteze pe Dodon. Dacă îl votează atunci una din două - sau sunt turmentați, sau sunt urmașii altcuiva. Iar la Orhei avem un exemplu de psihoză în masă, să sperăm că de scurtă durată.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.03.2021 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // Calea constituțional...

01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md