15:24:05 03.06.2023
Stiri

Nicolae Negru // Putiniștii și libertatea de exprimare

Actualitate 13.05.2022 09:09 Vizualizări5577 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Putiniștii și libertatea de exprimare


Semne diacritice

Pe 9 mai s-a văzut, o dată în plus, vulnerabilitatea aproape fatală a statului Republica Moldova în fața propagandei și diversiunii ruse. Nicăieri în spațiul postsovietic, nici măcar în Belarus, panglica neagră-portocalie, simbol al militarismului, excepționalismului și șovinismului rus, pătat cu sânge ucrainesc, nu a fost expusă atât de sfidător și agresiv, ca pe plaiul nostru „mioritic”, încălcându-se în mod flagrant legea adoptată recent de Parlament.

„Statalitatea” a primit astfel o palmă răsunătoare, a fost umilită în văzul lumii. Orașele noastre, Chișinăul în primul rând, arătau de 9 mai ca orașele ucrainene Melitopol, Mariupol, Herson, aflate sub ocupația armatei ruse. Nu se poate ignora faptul că psihoza militaristă, ajunsă la limitele fanatismului, a cuprins o bună parte din cetățenii Republicii Moldova. Ei acceptă justificările crimelor de război, a genocidului comis de armata rusă în Ucraina, ei cred că Putin nu a avut altă ieșire, decât să pornească război împotriva celor pe care îi numește „popor frățesc”, că ucrainenii trebuie bombardați și omorâți până și de Paști, până și de „Ziua Victoriei”, pentru a fi eliberațide „nazism”.

Cea de-a șasea poruncă - „nu ucide” - s-a dovedit a fi o frază goală pentru mulți dintre apărătorii locali ai „valorilor tradiționale și ai credinței ortodoxe”. Desele excursii pe Muntele Athos nu i-au făcut mai „creștini” pe Dodon și tovarășii săi. Dacă mâine armata rusă va bombarda Chișinăul, ei vor aplauda fiecare țintă lovită, îi vor aștepta pe „eliberatori” cu pâine și sare, cu buchete de flori. Ei vor alcătui liste de „naziști”, înscriind în ele nu numai unioniștii, ci și adepții convinși ai integrării europene. Căci, din punctul de vedere al Moscovei, aderența la UE și reunirea cu România sunt mișcări în același sens, se suprapun. Și nu poți spune că nu e așa, confruntarea dintre primi și ultimii e în interesul Rusiei, care, de altfel, s-a răzgândit, nu mai acceptă intrarea Ucrainei în UE.

Putiniștii profită de pluralism și democrație pentru a îndreptăți și legitima ura, războiul, șovinismul, imperialismul, genocidul - al ucrainenilor, deocamdată, dar va veni și rândul altor popoare, - pentru a instaura, în ultima instanță, un regim criminal, antidemocratic, antioccidental, cleptocrat, ca în Rusia.

Dodon și tovarășii săi „panglicari” trebuie pedepsiți pentru încălcarea legii. Ideea integrării euroasiatice poate fi legitimă doar dacă purtătorii ei se dezic de Putin, denunță invazia, crimele de război și genocidul din Ucraina. Nu se poate ca Putin să fie sancționat și izolat în Europa, iar putiniștii să fie lăsați să-și facă de cap în Republica Moldova sub paravanul „libertății de exprimare”.

Dacă dorim să construim un stat de drept, primul lucru pe care trebuie să-l facem e să aplicăm legea.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2023 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Resetarea Europei, l...

31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md