12:56:33 24.05.2022
Stiri

Nicolae Negru // Putiniștii și libertatea de exprimare

Actualitate 13.05.2022 09:09 Vizualizări2453 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Putiniștii și libertatea de exprimare


Semne diacritice

Pe 9 mai s-a văzut, o dată în plus, vulnerabilitatea aproape fatală a statului Republica Moldova în fața propagandei și diversiunii ruse. Nicăieri în spațiul postsovietic, nici măcar în Belarus, panglica neagră-portocalie, simbol al militarismului, excepționalismului și șovinismului rus, pătat cu sânge ucrainesc, nu a fost expusă atât de sfidător și agresiv, ca pe plaiul nostru „mioritic”, încălcându-se în mod flagrant legea adoptată recent de Parlament.

„Statalitatea” a primit astfel o palmă răsunătoare, a fost umilită în văzul lumii. Orașele noastre, Chișinăul în primul rând, arătau de 9 mai ca orașele ucrainene Melitopol, Mariupol, Herson, aflate sub ocupația armatei ruse. Nu se poate ignora faptul că psihoza militaristă, ajunsă la limitele fanatismului, a cuprins o bună parte din cetățenii Republicii Moldova. Ei acceptă justificările crimelor de război, a genocidului comis de armata rusă în Ucraina, ei cred că Putin nu a avut altă ieșire, decât să pornească război împotriva celor pe care îi numește „popor frățesc”, că ucrainenii trebuie bombardați și omorâți până și de Paști, până și de „Ziua Victoriei”, pentru a fi eliberațide „nazism”.

Cea de-a șasea poruncă - „nu ucide” - s-a dovedit a fi o frază goală pentru mulți dintre apărătorii locali ai „valorilor tradiționale și ai credinței ortodoxe”. Desele excursii pe Muntele Athos nu i-au făcut mai „creștini” pe Dodon și tovarășii săi. Dacă mâine armata rusă va bombarda Chișinăul, ei vor aplauda fiecare țintă lovită, îi vor aștepta pe „eliberatori” cu pâine și sare, cu buchete de flori. Ei vor alcătui liste de „naziști”, înscriind în ele nu numai unioniștii, ci și adepții convinși ai integrării europene. Căci, din punctul de vedere al Moscovei, aderența la UE și reunirea cu România sunt mișcări în același sens, se suprapun. Și nu poți spune că nu e așa, confruntarea dintre primi și ultimii e în interesul Rusiei, care, de altfel, s-a răzgândit, nu mai acceptă intrarea Ucrainei în UE.

Putiniștii profită de pluralism și democrație pentru a îndreptăți și legitima ura, războiul, șovinismul, imperialismul, genocidul - al ucrainenilor, deocamdată, dar va veni și rândul altor popoare, - pentru a instaura, în ultima instanță, un regim criminal, antidemocratic, antioccidental, cleptocrat, ca în Rusia.

Dodon și tovarășii săi „panglicari” trebuie pedepsiți pentru încălcarea legii. Ideea integrării euroasiatice poate fi legitimă doar dacă purtătorii ei se dezic de Putin, denunță invazia, crimele de război și genocidul din Ucraina. Nu se poate ca Putin să fie sancționat și izolat în Europa, iar putiniștii să fie lăsați să-și facă de cap în Republica Moldova sub paravanul „libertății de exprimare”.

Dacă dorim să construim un stat de drept, primul lucru pe care trebuie să-l facem e să aplicăm legea.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

ion 13.05.2022 09:51

În lumea civilizată se încearcă la maxim aplicarea FORȚEI LEGII, iar în lumea rusă se aplică LEGEA FORȚEI.

Ilies 13.05.2022 17:21

Aci se vede cat de departe este RM de Europa in general si UE in special. Astia la putere alearga cam de unii singuri spre Europa cu un contigent de 38% (dupa sondaje) iubind cu drag si spor mama Rusia si mai ales - sfidator si cinic - ceea ce face prin Ucraina ! Rusine ! dar rusine si celor de la putere atat de rupoti de realitatile din RM ! Este inadmisibil ca la 30 de ani sa mai existe forte politice puternice ca blocul socialistilor si comunistilor in optiune electorala a populatiei chiar pe cai mari ! RM trebuie sa intre intr-un proces de derusificare completa (asteptat de 30 de ani) daca chiar vrea Europa ! ultimul lucru cinic care il vre este un stat membru UE (chiar si peste 100 de ani) sa bage limba rusa ca limba europeana (se pare ca documentele oficiale prin RM inca sunt traduse in rusa fara un motiv anume (vezi permisele de conducere de exemplu)! RM mai degraba este cred un pericol pentru UE la acest moment decat un "candidat" !

Ciocana 13.05.2022 19:59

Coloana a cincea din RM își permite să sfideze legea și bunul simț din cauza proastelor tradiții și fundamentului putred, pe care sa clădit statul RM. Iar acest stat sa format în jurul minorităților naționale, având ca scop satisfacerea mofturilor și obișnuințelor acestor minorități în dauna intereselor politice, morale și culturale a populației băștinașe majoritare a moldovenilor români. Din această cauză în societatea noastră continuă să fie utilizate diferite prostii induse de ocupanții ruși anterior, dar și acum. La noi încă mulți oameni consideră că moldovenii și românii sunt etnii diferite, că limba română poate fi numită moldovenească, că rușii ne-au eliberat în 1812, 1940, 1944 și ne-au adus multă fericire prin deportări, foamete organizată, exproprieri și rusificare. Noi continuăm să sărbătorim pe 9 mai așa zisa ziua victoriei, la care nu avem nici o atribuție și în rezultatul căreia noi am fost din nou ocupați de URSS. Noi sărbătorim propria umilință pentru ca să le facem pe plac minorităților agresive și Rusiei revanșarde. Localitățile din RM sunt împânzite de sutele de tancuri sovietice și monumente ostașilor armatei roșii invadatoare. E rușinos să tolerăm asemenea batjocură. Poate ne vom aduce aminte că demnitatea este o calitate obligatorie pentru existența respectabilă a unui popor (populații)? Noi trebuie să explicăm clar și insistent tuturor cine suntem, ce istorie adevărată și ce valori autentice avem. Acum, când parcă am reușit să alegem o guvernare mai cinstită și mai românească, cerem ca ea să procedeze curajos, echitabil și operativ pentru restabilirea adevărului și demnității în societatea noastră călărită până acum de interese străine și dușmănoase. Asta nu înseamnă că trebuie să persecutăm fără motiv minoritățile și mancurții locali. Dar trebuie să le explicăm tuturor că noi nu traim în Rusia, că aparținem spațiului istoric și cultural românesc și nu avem de gând să promovăm minciunile și valorile imperialismului rus. Noi trebuie să ne lepădăm de neutralitatea asta neghioabă, care ajută Rusia să ne ocupe din nou atunci când va dori și să explicăm insistent nevoia vitală de intrare urgentă în NATO. Demult a venit timpul să fie anulată autonomia găgăuză, încă un exemplu de construcție antistatală în folosul minorităților. Această autonomie nu a realizat nici un scop anunțat de dezvoltare a limbii și culturii găgăuze, dar a devenit o zonă de instabilitate și separatism agresiv. Mai mult, cu această autonomie noi am creat un cuib de agentură pentru serviciile secrete ruse. Țin să subliniez, că eu sunt unionist și consider că cea mai corectă și înțeleaptă cale pentru noi este Unirea RM cu România. Însă chiar și așa noi trebuie să facem regulă și dreptate în societatea noastră, ca mai devreme sau mai târziu să nu intrăm în România ca o adunătură de rătăciți și înapoiați.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Parteneriatul Estic 2

20.05.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia a înghițit găl...

16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md