15:24:28 24.05.2019
 
Stiri

Plahotniuc crede că Europa e proastă?

Opinii 16.11.2018 09:21 Vizualizări4989 Autor: Nicolae Negru
Plahotniuc crede că Europa e proastă?

Semne diacritice

Guvernarea PD-PPEM a mai primit o păruială, mai crâncenă ca niciodată, în Parlamentul European. Nu, nu s-a pus capac relațiilor UE cu Republica Moldova, s-a tras doar o împușcătură de avertisment și, dacă alegerile parlamentare viitoare nu vor fi libere și corecte, Chișinăului i se va tăia nu numai asistența macrofinanciară, suspendată în iulie 2018, ci și cea pentru suportul bugetar, iar banii vor merge către „societatea civilă”, mass-media independentă, autoritățile locale, IMM-uri (întreprinderi mici și mijlocii).

Este în van încercarea PD de a da vina pe „factorul politic”, pe opoziția care ar încerca să discrediteze guvernarea cu ajutorul unor partide europene din PE. Chiar dacă unele partide europene ar dori să trateze Republica Moldova cu mai multă indulgență, ele nu pot trece peste unele fapte „inedite”, nemaipomenite prin alte părți. Nu iese fum fără foc! Cine ar putea nega că nu s-a furat un miliard din rezervele BNM, că autoritățile nu simulează căutarea și pedepsirea tâlharilor, că nu au fost anulate, în condiții suspecte, alegerile primarului din municipiul Chișinău, că justiția noastră nu dă verdicte mereu convenabile puterii, „paralele” cu legislația (cel mai proaspăt: privatizarea unui teren din Grădina Publică a Chișinăului, pentru a se construi o clădire cu 13 etaje, la câțiva pași de Aleea Clasicilor ), că nu se face troc cu soarta unor profesori străini, care au cerut azil politic în Republica Moldova? Și multe altele…

Dacă nu ar fi existat aceste fapte urâte, monstruoase pentru un stat de drept, „denunțurile” opoziției la Bruxelles nu ar fost luate în seamă. UE se împăcase cu schimbarea sistemului electoral, dar PD nu a tras concluziile cuvenite, a călcat peste toate liniile roșii. E grăitor faptul că împotriva raportului ce vizează modul de îndeplinire a Acordului de Asociere Republica Moldova – UE, la 4 ani de la ratificarea acestuia în PE, au votat doar 76 de europarlamentari (alții 186 abținându-se de la vot, iar pentru s-au pronunțat 396 de eurodeputați), ceea ce înseamnă că nici reprezentanții grupului „Alianța progresistă a socialiștilor și democraților” care deține 190 de mandate nu a fost de partea guvernării de la Chișinău.

Păcatele ei sunt prea evidente pentru a fi ignorate. Sigur, factorul geopolitic, invocat și de unii eurodeputați, își va spune, într-un fel sau altul, cuvântul, dar o relație normală între Chișinău și Bruxelles nu poate exista, dacă primul aplică arma decepției și a șantajului geopolitic. Crede cineva că poate înlocui asistența UE cu asistența Turciei și a Rusiei?

În relația cu UE, Plahotniuc ar avea de învățat câte ceva de la Voronin. De la Voronin care „coordona” și el o majoritate parlamentară, chiar una constituțională, în primul său mandat, dar nu se dădea „mare și tare” față de Bruxelles, ci încerca, prin diferite mijloace, să le schimbe percepția referitor la starea democrației din Republica Moldova. Eurodeputata Marianne Mikko, din partea Estoniei, i-a arătat calea cea dreaptă, recomandându-i să nu-și facă iluzia că poate amăgi Europa. „Europa nu e proastă”, l-a prevenit ea. Același lucru trebuie să-l însușească și Plahotniuc.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Dan Cartenie 16.11.2018 10:15

Dar ce, Dragnea, Dăncilă și mafia PSD-istă cred că Europa e proastă? Nu le pasă! Ei au un singur stăpân: BANUL!

Artur 16.11.2018 10:43

Plahotniuc în genere vedem că nu prea se leagă cu ei, și cu gruăpul PPE care l-au susținut pe Roșca, apoi pe Filat și acum pee oameniii lui Filat. El colaborează direct cu SUA, poate că asta nu le convin lor.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2019 12:20 Ziarul National Victor Chirilă // Poate un popor să-ș...

24.05.2019 09:19 Nicolae Negru Alianța ACUM-ACUM, un joc steril care...

20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md