16:50:18 20.05.2019
 
Stiri

Patriarhul Kirill vine la Chișinău să-și lingă rănile produse de ucraineni?

Opinii 12.10.2018 09:21 Vizualizări5579 Autor: Nicolae Negru
Patriarhul Kirill vine la Chișinău să-și lingă rănile produse de ucraineni?

Semne diacritice

Sinodul Patriarhiei Constantinopolului a luat deciziile finale privind Autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene. În special e vorba despre revocarea „obligativității legale a Scrisorii Sinodale din anul 1686, emise în circumstanțele acelor vremuri, care acorda, prin economie, Patriarhului Moscovei dreptul de a hirotonisi Metropolitul Kyivului, ales de adunarea clerico-laică a eparhiei sale, care îl va comemora pe Patriarhul Ecumenic ca primul ierarh la orice serviciu divin, prolamând și afirmând dependența sa canonică de Biserica-Mamă a Constantinopolului” .

Revocarea acestui document este un răspuns direct la pretențiile Bisericii Ortodoxe Ruse asupra Ucrainei. Au fost acceptate și examinate petițiile de apel ale lui Filaret Denisenko (Patriarhul autoproclamat al Kyivului – n.n.) și Makariy Maletych (Patriarhul autoproclamat al Bisericii Autocefale Ucrainene – n.n.) și ale adepților lor, care s-au pomenit în schismă nu din rațiuni dogmatice, în acordanță cu prerogativele canonice ale Patriarhului Constantinopolului de a primi petiții de acest fel de la ierarhi și alți clerici din toate Bisericile Autocefale”. În felul acesta, persoanele menționate, anatemizate de Patriarhia Rusiei pentru schismă, au fost „restabilite în rangul lor ierarhic sau preoțesc”.

Acum urmează ca, în viitorul apropiat, Filaret Denisenko și Makariy Maletych să-și unească eforturile în crearea Bisericii Ortodoxe Urainene care va primi de la Constantinopol documentul oficial de auocefalie – Tomosul. S-ar putea ca la Biserica Ucraineană Autocefală să adere și o parte din clericii și enoriașii care se supun canonic Patriarhiei Ruse.

Biserica Ortodoxă Rusă îl amenință pe Patriarhul Bartolomeu cu anatemizarea și sperie lumea spunând că recunoașterea independenței Bisericii Ortodoxe Ucrainene va avea „consecințe catastrofale pentru ortodoxia mondială”. Ea are dreptate în măsura în care Moscova își revendică rolul Romei în lumea creștină, iar Patriarhul Kirill este primul nostalgic al „lumii ruse” care coincide, din întâmplare, cu hotarele „Rusiei istorice” .

În contextul evenimenelor cruciale din Ucraina, vizita Patrirhului Kirill în Republica Moldova arată, la prima vedere, ca una de consolore, de lingere a rănilor, de re-marcare a teritoriului. Itinerarul său, din care lipsește Tiraspolul, dar sunt incluse Tighina, Comrat și Bălți, ar sugera că spiritul imperial al BORu e încă tare, că zbuciumul său nu contenește…

Pe fundalul evenimentelor din Ucraina se vede mai bine și micimea politicienilor noștri, forfota lor sterilă. Un răspuns pe potriva celui ucrainean la vizita lui Kirill ar fi fixarea în Constituție a „limbii române” și a „integrării europene”. Dar Plahotniuc agreează doar ultima sintagmă și respinge condițiile legitime, logice, pe care le pun Ghimpu și Deliu: ca deputații PD să voteze și pentru prima. Refuzul lui Plahotniuc înseamnă că el este de fapt și împotriva limbii române, și împoriva integrării europene, că „inițiativa” sa nu e decât un joc politic, electoral, pentru consum intern și extern. El și partidul său ratează astfel momentul de a scrie istoria.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Cantemir 15.10.2018 01:54

Nu se poate sa scrie in constututie o aspiratie de integrare europeana cu element de moldovenism pravo-sovietic tip limba moldoveneasca. etc. Daca nu schimba in acelasi timp asta este clar un joc duplicitar din nou. Guvernantii vor sa puna carutza in fata cailor, o sa se rastoarne. Trebuie sa renunte la tot ce este pravo sovietic si tzarist mai inti si apoi sa se declare gata de integrare UE. Ca si Ucraina si Georgia ca sa nu mai vorbim de tzarile baltice. De ce sa fie altfel pentru RM ?! Nu se poate. Nimeni nu mai crede nimic prin RM

josfis 15.10.2018 10:21

Da își bagă cotul în momentul istoric despre care vorbiți, Dle Negru, căci interesele lui și a găștii pe care o conduce este de a aprveni, de a fura și îmbogăți mai departe, până în ”pânzele albe”. De ici provine și fosăiala întregii clase politice moldovenești din aceste zile legată cu vizita unia din cei mai importanți oligarhi ruși - Kiril.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

17.05.2019 09:27 Nicolae Negru De ce suferim? De oligarhie sau prostie?

15.05.2019 08:02 Vitalie Hadei ANALIZĂ // Portretul PSIHOLOGIC al lu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md