01:52:42 25.10.2021
Stiri

Nicolae Negru // Pași mici, pe loc

Actualitate 03.09.2021 09:16 Vizualizări4282 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Pași mici, pe loc


Semne diacritice

Agitație mare la Guvern: mașinile cu numere transnistrene nu pot intra în Ucraina, Poliția de Frontieră îi obligă pe șoferi să respecte legislația Republicii Moldova în privința plăcuțelor de înmatriculare auto.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, dl Vladislav Kulminski, face demersuri disperate către autoritățile ucrainene să fie mai îngăduitori, s-a implicat și Maia Sandu, a vorbit cu Zelenskyy, după ce i-a promis lui Kozak că „nu va fi niciun fel de blocadă” (în expresia înaltului funcționar al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak), dar ucrainenii s-au „încăpățânat” și nu vor să facă un pas înapoi de la înțelegerea, amânată deja de două ori, dintre guvernele de la Chișinău și Kiev, care stabilea 31 august 2021 drept termen final când mașinile cu numerele statului separatist nerecunoscut mai puteau să treacă frontiera moldo-ucraineană. De la 1 septembrie, traversarea urma să fie permisă doar mașinilor cu numere neutre, având aplicat în spate abțibildul „MD”, și ucrainenii se țin de cuvânt.

De ce s-a răzgândit Chișinăul? Argumentul pe care l-a adus vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, în discuția cu diplomații străini e că amânarea cerută e rezultatul unei „evaluări a situației și a evidențierii unor elemente de sensibilitate care ar putea afecta interesele oamenilor din stânga Nistrului”, căci abia 5% din transnistreni s-au conformat condițiilor de acces în traficul internațional și a le cere acum să-și schimbe (pe gratis) plăcuțele de înmatriculare ar fi, probabil, un efort prea mare pentru ei.

Kulminski dorește ca măcar pentru autobuze şi microbuze să se facă o excepție, sperând că în patru luni „ va fi găsită o soluţie în reglementarea acestui subiect”. Dar dacă nu a fost găsită în 3 ani o asemenea „soluție” simplă de tot, de ce crede el că va fi găsită până la 10 ianuarie 2022?

În mod evident, nimeni la Tiraspol (adică la Moscova) nu este interesat ca transnistrenii să circule cu numere „neutre” din „MD” și peste patru luni se va cere o nouă amânare. E o joacă de-a „pașii mici”, care se fac doar când vrea Moscova. Iar dacă autoritățile ucrainene le vor permite transnistrenilor să intre în Ucraina cu numerele lor „separatiste”, cum vor putea interzice circulația mașinilor din regiunile separatiste Donețk și Luhansk cu plăcuțe de înmatriculare eliberate de „republicile populare”? Nu vor fi învinuiți de Rusia, Germania, Franța și OSCE că aplică standarde duble? Așa că singura soluție rațională în cazul dat e cea aplicată de Ucraina. Mai ales că, potrivit evaluărilor efectuate de Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru Reintegrare, numărul mașinilor transnistrene care circulă peste hotarele Republicii Moldova e de circa 10 mii de unități. Prin urmare, nu 5%, ci 50% e ponderea reală a mașinilor cu numere neutre.

Moscova, fariseică, în loc să-i îndemne pe transnistreni să se țină de cuvânt și să îndeplinească înțelegerile la care s-a ajuns în cadrul negocierilor, toarnă, ca întotdeauna, gaz pe foc, învinuind Ucraina că ar bloca Transnistria și ar periclita procesul de soluționare a conflictului de pe Nistru, „anulând toate eforturile de restabilire a dinamicii sale pozitive”. Deci, nu Tiraspolul (alias Moscova), care nu își îndeplinește angajamentele, ci Kievul care insistă asupra lor este de blamat pentru „blocajul” l-a care s-a ajuns. Ca întotdeauna, Moscova și-a amintit și despre „drepturile și libertățile omului”, pe care scuipă de obicei și la ea acasă, și oriunde se nimerește, inclusiv în Transnistria...

Ucraina demonstrează de fapt o dată în plus cât costă cu adevărat „statalitatea” transnistreană, care sfidează în cel mai nerușinat mod normele internaționale, logica economică și bunul-simț, e suficient un mic efort și „glorioasa republică” nerecunoscută, care trăiește și ea din pomeni, ajunge „blocată”, nefuncțională, iar Rusia cu OSCE și cu Republica Moldova se apucă imediat să o reanimeze și să o mențină pe linia de plutire. Înțelegem de ce o face Moscova cu OSCE, dar de ce și Chișinăul?

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

ion 03.09.2021 09:48

Acești mâncători de bani ai contribuabililor (anterior aciuați și plătiți gras de diferite fundații și ong-uri) - pornitori de vremuri bune- reprezintă interesele oricui numai nu a țărișoarei..

Furtuna 03.09.2021 14:09

Buna si curajoasa decizia Ucrainei! In rest,tôt ce spune autorul articolului Despre Rusia,OSCE,RM si altii la fel, este lucid spus.

Serj 03.09.2021 18:27

Bravo, dle Negru! Un articol pe nota 10 cu plus. Erau clare lucrurile cind puterea o detineau socialistii si neclare acum cind o detin PAS-istii. Oare nu-s din aiea care spun una si fac alta? Pina acum nu conving populatia de intentiile lor bune. Porneala vremurilor bune pina cind se amina.

Andrei 03.09.2021 19:25

Serj, Modelul "pasilor mici" s-a dovedit atat de "bun" incat se poate aplica si pornirea "vremurilor bune".

Grigore 04.09.2021 18:49

Astia noi de la putere sunt niste panarame politice deasemenea ! Pedaleaza ca si aia dinainte si aia care vor veni probabil dragostea fata de maika Rusia si mai ales de a nu deranja Rusia ! Rusine ! Blocati Transinsitria ca vedeti bine ca incep sa vina la negocieri odata abia blocati si profitati de faptul ca Ucraina vrea sa ajute ! S-auzim de bine !

Veteran-Echip 05.09.2021 22:24

N. Negru, care pentru Țară n-a făcut nimic bun decât și-a câștigat pâineprin articolașe critice, unele răsplătite bine, își prelungește opera de provocator. Și el, și susținătorii ”lucidității” lui nu acuză noua guvernare de faptul că fură, că nenorocesc poporul, etc., ci de faptul că nu declară război Rusiei, că suntem puternici la culme, dar nu blocăm Transnistria, adică pe toși moldovenii de acolo, că nu face UNIREA într-o zi și o noapte. etc. Drept a spus marele poet: ”Eu șor a scrie versuri, când nimic nu ai a spune”.

Grigore 06.09.2021 18:32

@Veteran-Echip esti un pro rus dupa cum scrii. Hai la Sputnik cu domnia ta deci nu aci ! Noua guvernare (inca) nu fura dar dovedeste inca de la inceput vasalitate Rusiei si separatistilor nistreni ! Un inceput foarte prost ! Este o utopie a vorbi de Europa cu atat mai putin de UE cu Transnistria asa cum este si RM membru CSI ! Ambele se pot rezolva cu si ca ucrainenii (sau georgienii). O blocada rezonabila cum este cea cu numerele neutre acuma este binevenita ca solutie de exemplu. Alte blocade ar trebui sa urmeze ca de exemplu circulatia actorilor principali ai separatismului nistrean. Politica cedarilor de 30 de ani in RM tebuie sa se opreasca altfel este propaganda chestia cu Europa etc. . Deci la Sputnik cu domnia ta ! (nimeni nu declara razboi Rusiei apropo decat in capetele suporterilor Rusiei ca domnia ta)

Veteran-Echip 06.09.2021 22:47

Grigore, nu să te vom ofensa, de și meriți. Doar îți vom spune că printre noi sunt persoane din Transnistria, care în 1992 au luptat cu arma în mâină pentri intergitatea Moldovei. Și nu e vina noastră că nu ne-a reușit. Evident că s-ar putea face mai multe ”blocade rezonabile” de genul care debitezi. Dar de la acestea cel mai mult ar suferi cetățenii de rând, îndeosebi acei care ne dorim limbă română, circulație liberă spre Chișinău, în România, evident și plăcuțe neutre, cu atât mai mult moldovenești. Dar, în Chișinău, Ungheni, Orhei, etc., e ușor a fi patriot de serviciu. De aceea ne-am dori ca indivizi ca tine și ca N. Negru să veniți și să trăiți măcar 2-3 luni în Tiraspol sau în Rîbnița, și să încercați să primiți plăcuțe neutre, de moldovenești nici nu vorbim, și să vedeți dacă veți avea viață normală. Iar sub paravanul românismului, dragostei de neam și Țară, anti-separatismului, etc., de facto voi atacați guvernarea care se gândește și la cetățenii transnistreni și așa necăgiți. Iar în realitate voi țipați pentru că vă stă în gât actuala guvernare. Dar, vedeți să nu vă înecați.Mama voastră de ”patrioți”

Voila 07.09.2021 21:46

Domnului Negru nu i-a trecut prin cap că Moldova și Ucraina joacă rolurile polițistului bun și celui rău? Că o putere nucleară nu o poți birui frontal urlând din toți bojocii?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md