08:02:41 24.09.2021
Stiri

Nicolae Negru // Participare sau simulare?

Actualitate 21.05.2021 08:59 Vizualizări4796 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Participare sau simulare?


Semne diacritice

Era previzibilă o reacție de „disconfort” la apariția Alianței pentru Unirea Românilor în Republica Moldova, după ce AUR a bulversat elita politică de dincolo de Prut, asigurându-și intrarea în Parlamentul României prin atragerea votului protestatar, recurgând la tactica populismului atât de solicitată în ultima vreme, nu numai în Europa, ci și peste Ocean. Pe segmentul unionist de dincoace de Prut exista deja o concurență acerbă și AUR strică în mod evident niște socoteli locale, care îi implică și pe liderii partidelor „corespondente” din România.

Ceea ce a urmat însă după anunțul de participare a AUR-ului în alegerile parlamentare anticipate pare de o furie exagerată, chiar grotescă în unele momente. Deși liderii chișinăueni, Vlad Bilețchi în primul rând, sunt persoane cu reputație bună, lucrul acesta nu pare să conteze pentru rivalii noului partid, ei îndreptându-și atacul asupra liderilor de la București.

Că AUR ar fi anti-UE, anti-NATO, că ar face jocul Rusiei, auzim tocmai de la cei care i-au propus acestui partid constituirea unui bloc electoral și care nici măcar nu se jenează de propunerea lor. E ciudat să auzi că AUR ar urmări scopul diversionist să ia voturile PAS, ignorându-se faptul că există unioniști care oricum nu aveau de gând să-și dea votul pentru PAS. Pe de cealaltă parte, apărătorii PAS (de la Chișinău, București, Iași), deranjați de prezența AUR, nu se arată deloc afectați de apariția unor partide neunioniste (cum ar fi „Partidul Schimbării” sau PCDM al lui Ion Chicu), care nu pot lua voturi decât de la PAS.

O adevărată „găselniță” e ideea că AUR a fost „activat” la Chișinău de Moscova, ca să bruieze, împreună cu PSRM-PCRM, mesajele anticorupție ale Maiei Sandu. De unde rezultă că celelalte câteva partide unioniste, inclusiv PUN și PMP local, nu aveau să-i „încurce” Maiei Sandu, abătând atenția cetățenilor de la venirea unor „vremuri bune”…?

I-a întrecut însă pe toți un analist care a scris că intrarea lui Bilețchi, Chirtoacă, Munteanu ș.a. în Parlament „va fi dovada incontestabilă că „jandarmul român” există și se manifestă. Dacă până acum PSRM și Federația Rusă foloseau legenda „jandarmului român care îi bate pe moldoveni” doar ca exercițiu narativ, exploatând o percepție formată acum câțiva zeci de ani, fără a avea însă ceva palpabil, acum, odată cu apariția acestui partid, vom avea și actorul care își asumă acest rol (rolul de jandarm? – n.n). Va fi un joc în doi. Federația Rusă și exponentul său PSRM și AUR Moldova”.

Nu e umor negru! Această harababură de text se vrea o analiză serioasă. Și dacă intră alt partid unionist în Parlament, PUN, de exemplu, cu Octavian Țîcu, care e și președinte interimar al PMP local, mitul jandarmului român va fi uitat? Sau poate nu e de dorit în general ca unioniștii să fie reprezentați în Parlament? Iar dacă nu e bine ca partidele unioniste să intre în Parlament, atunci ar trebui să le interzicem și să le desființăm, nu-i așa? Să vorbim despre reUnire doar la bucătărie, cu aparatul de radio setat la volum maxim, ca în perioada sovietică! Deși nici aceasta nu va determina Moscova să renunțe la mitul jandarmului român. E tocmai un prilej pentru a-l recicla.

Aceste patimi anti-AUR ar putea avea și un efect invers, le-ar sugera unioniștilor că undeva există o teamă pentru succesul acestei formațiuni la Chișinău. În copacul înalt vântul bate mai puternic, spune un proverb chinezesc.

Logic ar fi ca AUR și PUN să fie îndemnate să se unească, nu să se urască. Demonizarea unuia sau altuia e pierdere pentru ambele partide. Doar împreună ele pot intra în Parlament. Din punctul nostru de vedere, auriștii ar fi trebuit să accepte propunerea de constituire a unui bloc electoral cu PUN, dacă a existat o asemenea propunere, iar puniștii ar fi trebuit să accepte propunerea AUR de a merge pe o listă electorală, ocupând primele zece locuri, dacă li s-a propus. Din păcate, s-a ales calea cea mai rea: luptele politice de peste Prut, dușmăniile, resentimentele între partidele de la București le vedem reproduse la Chișinău. De ce s-ar mai implica Moscova să ne dezbine, dacă lucrul acesta îl facem cu succes noi înșine? Cât mai e timp, opriți-vă! Decât numai dacă scopul liderilor din față și din spate nu e simularea participării în alegeri…

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


V. Marian 22.05.2021 09:12

Domnule Negru, de prea mare grijă pentru PAS, nu vrei să observi că acest partid nu atacă, şi în genere nu se atinge nici de AUR, nici de PPDA, nici de PUN, nici de partidul lui Ş. Gligor,etc., chiar dacă acestea cu cel mai mic prilej - atacă PAS-ul şi pe M. Sandu. Iar de ce PAS-ul merge în alegeri de unul singur, e clar: Alianţa cu PPDA le-a fost o lecţie. Iar să negiciezi cu unii lideraşii a partidelor de pe dreapta, de departe nu e o plăcere şi nici nu se ştie dacă are rost.

Veteran-Echip 22.05.2021 12:23

Cunoaştem cu certitudine că alianţa PPPDA cu PAS, a fost un adevărar chin pentru ultimul şi de aceea ei nu mai vor nicio alianţă. Cum s.ar spune: când te frigi de fierbinte, te păzeşti şi de rece. Dar faptul că PAS merge participă în alegeri singur, nu ar trebui să le încurce celorlalte partide de dreapta să se unească înîntr-o coloană.Spre exemplu, dacă sub acoperişul unei formaţiuni s-ar uni PPPDA cu PUN şi cu PL, ar avea şansa să acumuleze 7-8%. Dar, rânza moldovenească e prea mare, de aceea PPPDA, PUN, PL, AUR, ş.a.nu se vor alia şi vor merge în alegeri aparte. Şi nici unul din aceste formaţiuni nu va trece pragul de 5%.Şi partidul lui Ş. Gligor va candida de unul singur şi va acumula 1-2%. Nu ne râmâne decât să sperîm că în ceasul al 12-lea le va reveni minte în cap. Deşi...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apatia transnistrean...

17.09.2021 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema Maiei Sandu

13.09.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // O nouă practică poli...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Maia Sandu trebuie să plece la Moscova pentru a-l ruga pe Vladimir Putin să vândă gaze mai ieftine Republicii Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md