14:23:22 26.06.2022
Stiri

Nicolae Negru // Panglica pătată cu sânge ucrainean

Actualitate 11.04.2022 09:10 Vizualizări4314 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Panglica pătată cu sânge ucrainean


Semne diacritice

Săptămâna trecută s-a încheiat cu o surpriză neplăcută pentru putiniștii locali: Legislativul a interzis simbolurile invaziei ruse în Ucraina: însemnele „Z” și „V”, dar și panglica bicoloră negru-oranj, numită de ucraineni „colorado”, iar de ruși „Gheorghievskaia lenta” („panglica ordinului sf. Gheorghe”).

Socialiștii, comuniștii și alți amatori de „russki mir” („lumea rusă”) și-au amintit imediat că, spre deosebire de Rusia, Republica Moldova e un stat democratic, pluralist, în care există dreptul la opinie, libertatea de exprimare și că panglica negru-oranj este un simbol al victoriei asupra nazismului (ceea ce nu este adevărat); ex-președintele Igor Dodon a declarat bățos că nu va respecta legea respectivă și a amenințat cu proteste, iar liderul nestrămutat al comuniștilor, Vladimir Voronin, i-a uimit cu lamentațiile sale până și pe tovarășii de partid, afirmând plângăcios că panglica negru-oranj a împodobit sumanul lui Ștefan cel Mare și sulița Sfântului Gheorghe străpungând balaurul.

La Comrat, Adunarea Populară a Autonomiei Găgăuze a reacționat „dur”, cerând anularea interdicției și avertizând că „își rezervă dreptul să adopte o „lege identică” cu efect invers pe teritoriul Autonomiei, dacă legea adoptată de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu va fi retrasă până la începutul lunii mai.

Trecem peste detaliul că panglica „colorado” este în realitate un simbol de fabricație propagandistică recentă, un efect al revoluțiilor colorate, străin pentru participanții sovietici la cel de-al Doilea Război Mondial, utilizat pe scară tot mai largă doar în ultimile două decenii, pe măsura intensificării psihozei militariste, ajunsă la paroxism, în Federația Rusă.

Apărătorii panglicii negru-oranj invocă perioada când aceasta nu a fost folosită, dar nu spun nimic despre semnificația de după 24 februarie, când purtătorii ei bombardează orașele ucrainene, blocuri, gări, spitale, școli, grădinițe de copii, pradă, ucid bătrâni, femei și copii... Chiar dacă o fi fost un simbol al luptei cu nazismul (dar nu a fost), acum a devenit un simbol al agresiunii, al șovinismului și imperialismului, al crimelor de război de la Bucea, Mariupol, Kramatorsk... Panglica negru-oranj e pătată de sângele ucrainenilor, inclusiv de etnie rusă.

Referințele la libertatea de exprimare nu țin, căci, potrivit Constituției Republicii Moldova, „sunt interzise şi pedepsite prin lege îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial, la violenţă publică” (art. 32 (3). Ca și svastica hitleristă, panglica putinistă și însemnele „Z”, „V” sunt simboluri ale urei patologice, ale agresiunii militare și genocidului.

Așa că votul deputaților PAS este nu numai constituțional, ci și moral. Sunt sigur că orice om de bun-simț, care se consideră creștin, capabil să judece de sine stătător, care condamnă sincer războiul nu își va pune panglica mânjită de sânge ucrainesc, cecen, sirian. E o chestiune de morală și lege, nu de geopolitică, după cum vor să o prezinte socialiștii care se bucură de vandalizarea crucilor din cimitirul ostașilor români, la Fălești.

Dodon și ceilalți ca el, aflați în solda Rusiei, la Chișinău, la Comrat (să ne amintim ce îi spunea despre Autonomia Găgăuză vicepremierul rus Dmitri Rogozin lui Jennifer Brush, șefului Misiunii OSCE în Republica Moldova) și în alte localități, intenționează să sfideze Constituția sub steagul fals al libertății de exprimare și al preferințelor geopolitice. E rolul lor plătit să propage simbolurile imperiului muribund, agonizant, încă foarte sângeros. Alții însă vor proceda la fel din naivitate, amăgiți, dezinformați. Instituțiile statului au funcția să asigure respectarea legii, făcând distincția între idioții utili și cei plătiți.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Ciocana 11.04.2022 14:18

Așa s-a întâmplat că ocupanții ruși folosesc panglica colorado și în timpul agresiunii militare împotriva Ucrainei. Dar, de fapt, ea semnifică imperialismul rus în sensul larg al acestei noțiuni, care se trage încă din timpul imperiului țarist. Rușii marcau cu această cârpă colorată teritoriile care, după părerea lor, le aparțineau. Ca să inundeze mai ușor cu panglica colorado țările din fostul său imperiu mare rușii iau atribuit simbolistica victoriei lor în războiul cu Germania hitleristă. Este absolut fals, știindu-se bine că victoria URSS în acel război era însoțită de culoarea roșie. Noi, însă, nu avem de ce să ne bucurăm de victoria lor în război pentru că ea ne-a adus ocupația sovietică însoțită de deportări, foamete, rusificare și multe alte atrocități. Este foarte regretabil că lașitatea și prostia noastră nu ne-a permis să interzicem această panglică al imperialismului rus mult mai devreme și am permis coloanei a cincea de la noi să prostească atâta lume și să umilescă demnitatea populației românești băștinașe. Umilința va continua dacă poliția nu va aplica forța și le va permite cetățenilor pro ruși de la noi să fluture această cârpă colorado peste tot unde vor dori și în viitor.

Stop PaRasha! 11.04.2022 16:45

Este corect ca s-a interzis cârpa kolorado, dar trebuie ”interziși” și promotorii acesteea. De exemplu, KP v Moldove !? - surla coloanei a 5-a.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

20.06.2022 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine e mai mare patriot

17.06.2022 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi într-o barcă, al...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md