20:52:55 22.03.2023
Stiri

Nicolae Negru // O veste bună pe un fundal catastrofal

Actualitate 16.01.2023 09:13 Vizualizări3502 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // O veste bună pe un fundal catastrofal


Semne diacritice

O veste bună pe fundalul „dinamicii pozitive”, catastrofale, a războiului din Ucraina: „Energocom” a depozitat un volum de gaze naturale suficient pentru asigurarea consumului cetățenilor de pe malul drept al Nistrului pe durata sezonului de iarnă. Nu fără ajutorul BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) care a acordat Republicii Moldova un împrumut de 300 de milioane de euro în scopul acesta. Ceea ce le-ar părea unora a fi o investiție în „reconstrucția și dezvoltarea” consumului, dar nu e chiar așa, celelalte opțiuni erau și mai rele, inacceptabile.

Oricum, e un moment de cotitură. De acum înainte, „Gazprom” nu ne mai poate șantaja cu închiderea robinetului, o asemenea acțiune ar lovi doar în transnistreni și liderii lor separatiști. Diversificarea surselor de energie e benefică și pentru Moscova, face ca ea să nu mai poată profita de bâta monopolistă, punând-o în aplicare ori de câte ori i se pare că „popoarele frățești” manifestă lipsă de disciplină și considerație față de Rusia. Deși anunțase o continuă scădere a volumului de gaze furnizate Republicii Moldova, „Gazprom” s-a răzgândit ulterior, înțelegând că astfel își taie craca de sub picioare, riscând să piardă definitiv clientul moldav.

În sfârșit, Chișinăul s-a apropiat de linia dincolo de care poate renunța definitiv la serviciile „Gazprom”, alăturându-se sancțiunilor Uniunii Europene față de Rusia criminală. După ce o racheta rusească a lovit un imobil cu multe etaje din orașul Dnipro, omorând și îngropând sub dărâmături peste o sută de oameni, inclusiv copii, iar Putin se laudă cu o „dinamică pozitivă” în războiul din Ucraina, nu mai rămâne spațiu pentru ezitări și justificări conjuncturale, lașe, pe care condamnările formale nu le mai pot camufla, ci, dimpotrivă, le scot în evidență.

Lucrul acesta nu trece neobservat nu numai la Kiev, ci și în Europa. Într-un raport al Comisiei Europene din luna iunie 2022, citat de Europa Liberă, se spune că Republica Moldova evită să adere la sancțiunile europene impuse Rusiei și Belarusului, menționându-se totuși „o îmbunătățire recentă a ratei de aliniere a declarațiilor”. Statul de candidat pentru aderare la UE obligă Republica Moldova să se alinieze „progresiv la declarațiile UE” și să aplice „măsuri restrictive atunci când și acolo unde e necesar”, se spune în raportul respective cu trimitere la Comisia Europeană.

De altfel, și declarația neașteptată a ministrului Vladimir Bolea că nu se gândește la ieșirea din CSI, că am avea ceva de pierdut economicește, dacă Republica Moldova părăsește această organizație compromisă, toxică, e din vechea stratagemă a vițelului rășchirat, care vrea să sugă de la două vaci, indiferent de faptul că una dintre ele e asasină, omoară viței.

Diversificarea resurselor energetice și suficiența rezervelor de gaze are un efect benefic și asupra stabilității social-politice, lipsind coloana a cincea, înregimentată sub steagul lui Șor, de „instrumentul” principal al destabilizării – perspectiva înghețului în apartamente. La jumătate de iarnă, nu mai poți speria pe nimeni că „vom îngheța la iarnă” din cauza Maiei Sandu care nu a vrut să meargă la Putin. Nu a mers și bine a făcut, căci mâinile lui Putin sunt pătate de sânge ucrainean.

Și, nu în ultimul rând, independența energetică încă foarte fragilă, dar totuși reală, are un efect pozitiv, calmant, asupra liderilor separatiști de la Tiraspol. Treptat, ei încep să conștientizeze că dependența lor de malul drept e mai mare decât a Chișinăului de malul stâng și că foarte curând ar putea fi și mai mare, așa încât „statalitatea” transnistreană riscă să cadă din pomul geopolitic ca o pară mălăiață.

E adevărat, aceasta nu e o ocazie de relaxare, ci de maximă vigilență. Văzând că „lesa” cu care ține Republica Moldova se rupe, că o poate pierde în viitorul apropiat, Putin e capabil să întreprindă acțiuni și mai periculoase. De la un om obsedat, în agonie neoimperială, te poți aștepta la orice.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Miticu Mitica 16.01.2023 12:10

CORECT !!! Independenta reala nu cea luata dupa URSS este cea economico-energetica si informationalo-mediatica. Doar atunci putem spunem ca suntem independenti. Pana atunci doar pe hartie. Am vazut ca Filat tot critica ca nu s-a implementat mai mult UE. Nu este asa usor in asa conditii de criza in care prioritatea era gazul si curentul. Nu este usor sa le faci pe toate in asa scurt timp. Au fost facute in multe domenii in acesti 2 ani decat nu au facut toate guvernarile rosii ale Moldovei. Asadar Mr. Filat, stiu ca isi doreste progrese mai rapide sa scapam odata pentru totdeauna de chinul asta, dar pentru moment au fost facute destule. Iesim din iarna si poate ca va fi timp mai mult si pentru implementarea UE. Oricum avem capacitatea prin faptul ca suntem o tara mica sa ne miscam mai repede, iar la un moment dat chiar se va intampla asa. Ceban, a iesit cu proiectul UE. Si chiar vorbeste sincer ca isi doreste un proiect UE, dar ceea ce nu ne spune este ca este proiectul Moscovei care in cel mai fericit caz ne va folosi asa cum foloseste acum Ungaria ba chiar si Austria sa distruga UE din interior, sau in cel mai nefericit caz cand fortele Rusiei vor avea putere destula il va ridica pe Ceben sa mai stopeze iar pentru a cata oara in istorie din avantul european-românesc.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md