20:15:21 24.09.2023
Stiri

Nicolae Negru // O crimă care nu surprinde pe nimeni sau morții pentru ideea unui imperiu mort

Actualitate 25.08.2023 09:12 Vizualizări2723 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // O crimă care nu surprinde pe nimeni sau morții pentru ideea unui imperiu mort


Semne diacritice

„Garanțiile” de securitate pe care i le-a acordat președintele belarus Aleksandr Lukașenko lui Evgheni Prigojin, șeful companiei militare private „Wagner” din Rusia, au durat exact două luni, cât i-a fost necesar lui Putin să pună la cale o răzbunare pe potriva „trădării” pe care a comis-o fostul său „bucătar”, pornindu-și mercenarii într-un marș rebel spre Moscova, cu atât mai umilitor, cu cât a scos la iveală vulnerabilitatea regimului Putin, faptul că rușii nu s-au grăbit să sară în apărarea „scumpului președinte”, lăsându-i pe „wagneriști” să înainteze fără să întâmpine vreo rezistență, spre inima Rusiei.

Într-un stat de drept, soarta lui Prigojin ar fi trebuit să o decidă tribunalul militar, dar Rusia - se confirmă o dată în plus - este un stat banditesc și funcționează după legi banditești. În loc să ceară punerea în aplicare a Constituției Federației Ruse, Putin l-a „rugat” pe Lukașenko să-i medieze o înțelegere cu criminalul Prigojin, fiecare dintre ei știind bine că aceasta nu poate fi decât una temporară. Toți adversarii lui Putin de până acum au murit de mâna lui răzbunătoare fie otrăviți, fie împușcați în stradă, fie aruncați de la etaj (mai nou)... Toată lumea a știut că zilele lui Prigojin sunt numărate, „nu mă miră”, a răspuns Joe Biden, aflând despre catastrofa aviatică de lângă Moscova. Că în avionul lui Prigojin se mai aflau și persoane neimplicate în afacerile sale criminale nu a contat pentru Putin, ele au fost considerate „victime colaterale” de neluat în seamă.

Și nici aceasta nu e de mirare, după ce a omorât sute de mii de ceceni, zeci de mii de ucraineni și ruși, cine se mai îndoiește că viețile oamenilor nu înseamnă nimic pentru președintele rus? La război se moare, le explică el admiratorilor săi. Anual, consumul de alcool, accidentele rutiere ucid în Rusia mai mulți oameni, decât în războiul ucrainean, i-a spus Putin unui grup de femei care și-au pierdut fiii și soții pe frontul ucrainean ca să le consoleze.

În mod normal, Putin ar trebui arestat și deferit justiției pentru crimele comise, ca un președinte care a pornit un război de agresiune, încălcând Constituția Rusiei, dar legile nu i se aplică, el se află deasupra lor, idolatrizat, privit de mulți ruși, dar și străini ca apărător al „lumii ruse”, al valorilor tradiționale și credinței pravoslavnice. Dintr-odată, credința creștină este reprezentată de un criminal dat în căutare de Curtea Penală Internațională de la Haga. Nu e ceva nenormal aici? „De realegerea lui Putin depinde nu numai soarta Rusiei, ci și a lumii întregi, pe mulți ani înainte”, a declarat recent, la modul serios, Ella Pamfilova, președinta Comisiei Electorale Centrale din Federația Rusă.

De altfel, și Hitler era considerat la vremea sa un „sfânt”, „luptător pentru umanitate” de către unii dintre admiratorii săi mai de calibru. Pentru că luptă împotriva „hegemoniei americane”, Xi Jinping, Narendra Modi și alți lideri din BRICS, care pretind să construiască o ordine mondială mai bună decât cea de azi, nu observă mâinile mânjite de sânge până la coate ale președintelui rus. Faptul că pentru ideile sale fixe el omoară zeci și sute de mii de oameni nu este considerat un păcat, ci o virtute. Vina e a ucrainenilor care se opun, care nu capitulează imediat, consideră putiniștii de pretutindeni, de dincoace și de dincolo de Prut. Majoritatea dintre ei se consideră creștini.

„Ai noștri sunt aproape”, le spunea Dodon găgăuzilor, referindu-se la armata rusă care ocupase Hersonul și înainta spre Nicolaev. Ucrainenii omorâți nu contau. Conta că se apropiau tancurile rusești. Ce ar spune putiniștii locali, dacă bombe rusești ar cădea asupra noastră, dacă ar muri copiii, părinții și frații noștri, ca în Ucraina? Ar justifica războiul împotriva Republicii Moldova, cum îl justifică pe cel din Ucraina? Cred că da, căci ei nu judecă rațional. Nu pot judeca rațional. Din diferite motive.

Aceasta e cel mai îngrozitor fenomen pe care l-a scos la iveală războiul ruso-ucrainean: putinismul creștinilor noștri, dispuși să accepte omorârea fraților lor pentru ideea unui imperiu mort.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


liuba 25.08.2023 11:52

Corect punctat si explicat, cred eu, pe intelesul tuturor cu mintea intreaga.

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

18.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Iluzia subversivă

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md