10:32:09 12.08.2020
 
Stiri

Nicolae Negru: „O alianță PAS-PSRM nu e nici măcar monstruoasă, căci o alianță „monstruoasă” poate fi funcțională… Pasul Maiei Sandu pare obsesiv. Își poate verifica încă o dată „flexibilitatea”, invitând în alianță Partidul ȘOR”

Politică 06.06.2019 09:24 Vizualizări4589 Autor: Ziarul National
Nicolae Negru: „O alianță PAS-PSRM nu e nici măcar monstruoasă, căci o alianță „monstruoasă” poate fi funcțională… Pasul Maiei Sandu pare obsesiv. Își poate verifica încă o dată „flexibilitatea”, invitând în alianță Partidul ȘOR”


„Intrăm într-o etapă pe care o putem numi „dezoligarhizarea veselă”. O alianță PAS-PSRM nu e nici măcar monstruoasă, căci o alianță „monstruoasă” poate fi funcțională, pe când șanse ca aceasta să se constituie și să funcționeze sunt minime, dacă, firește, Maia Sandu și deputații ei au fost sinceri până acum. Pasul ei pare obsesiv, a unui zombi, mai mult stupid, mai mult neprofesionist, decât curajos. E ca și cum o călugăriță ar anunța că se mărită cu un ateu, adept al iubirii libere. Sau viceversa”, comentează editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, decizia PAS de a sprijini un spicher din partea PSRM.

Potrivit lui Negru, dezamăgește faptul că o asemenea decizie controversată, riscantă, cu potențial „toxic”, a fost votată unanim: „Doar o singură persoană, din 47 membri ai Consiliului Național Politic, și-a exprimat un alt punct de vedere. Credeam că Maia Sandu a format un partid european, acum ne trezim că acesta este unul „ruginit”, de tip PCUS”.

Nicolae Negru admite că Maia Sandu a făcut acest pas pentru a-i pune în dificultate pe socialiști, dar crede că sunt șanse mai mari ca PSRM să realizeze acest lucru.

„Dacă Maia Sandu a făcut acest PAS cu scopul de a-i pune în dificultate pe socialiști, iarăși nu a gândit bine, căci posibilitățile socialiștilor de a o pune în dificultate și a o face să renunțe sunt mult mai mari. Votarea Zinaidei Greceanîi în funcția de președintă a Legislativului e condiția obligatorie, dar nu singura pe care va trebui să o îndeplinească PAS. Dacă se va ajunge la formarea Guvernului, Maia Sandu va trebui să-și asume și celelalte condiții stabilite de Consiliul Republican al PSRM, de care pasiștii au făcut abstracție. În special, legea privind statutul de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă, adică legiferarea unui rol secund pentru limba română, anularea legii antipropagandă, revenirea la împuternicirile avute de președinte înainte de alegerile prezidențiale din 2016, dar și numirea unor miniștri socialiști la Externe, MAI, Apărare și Reintegrare”, menționează Negru.

De asemenea, editorialistul nostru este convins că un guvern votat de socialiști va trebui să funcționeze sub îndrumarea lui Dodon și „să atârne pe perete harta Moldovei din 1780, dăruită lui Dodon de Putin, să accepte și regretul lui Dodon că, în 1812, Rusia nu a ocupat întreaga Moldovă”: „Și, firește, să se împace cu acțiunea de rupere a hărții României. La fel, guvernul respectiv va trebui să adopte o poziție vagă în ce privește apartenența Crimeii, supărând Kievul, și să salute, de la tribuna ONU, prezența trupelor ruse pe teritoriul R. Moldova”.

Gestul Maiei Sandu și al colegilor săi denotă o „înțelegere superficială” a modului în care funcționează statul și oligarhia, a adăugat Negru. „De la recunoașterea caracterului capturat al statului până la eliberarea sa e o cale de parcurs. Schimbarea procurorului general înseamnă prea puțin într-o societate unde mita nu este considerată corupție, decât atunci când se referă la altcineva. Plahotniuc nu e primul și nici ultimul care folosește banii pentru a obține influență și putere”.

Întrebat cum crede că va proceda Andrei Năstase, partenerul Maiei Sandu în alegerile parlamentare, Nicolae Negru a spus: „Năstase se pomenește într-o situație jenantă, când refuzul de a o urma pe Maia Sandu poate fi interpretat ca o cramponare de funcție. În cadrul blocului se produce un dezechilibru, unul dintre capi va fi superior celuilalt. Aceasta va genera inevitabil tensiuni între PAS și PPDA, chiar dacă, se poate presupune, PAS îl va sprijini pe Năstase în alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului”.

Sursa citată vede și o parte bună a evenimentului de ieri, când PAS a decis să voteze un președinte de Parlament al PSRM, pentru ca ulterior să poată fi învestit un guvern condus de Maia Sandu.

„Vestea bună e că suntem mult mai aproape de un deznodământ, se taie „nodul gordian”, iar dacă Maia Sandu e și ea din același aluat ca Dodon, vom evita alegerile anticipate. În caz că PPDA refuză să urmeze PAS-ul, Maia Sandu își poate verifica încă o dată „flexibilitatea”, invitând în alianță Partidul „ȘOR”. Odată ce pentru ea nu există „principii și valori”, dacă ea crede că poate efectua „dezoligarhizarea” cu Dodon, pe care l-a numit, nu o singură dată, „omul lui Plahotniuc”, de ce nu ar fi bun și Șor? Ar fi o „dezoligarhizare” veselă, sub îndrumarea lui Plahotniuc. Obsesia ei ar lua o formă pe potrivă”, a conchis editorialistul nostru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Aurel 06.06.2019 10:02

Cum bre nu e mosntruasă? Măgărița asta doar a declarat că nu vor face alință cu nimeni, acum iși încalcă propriile angajamente?

Vasile Galețchi 06.06.2019 10:06

Este uimitor câți ”patrioți” și ”anali-iști” obiectivi are țara aceasta, și de grija ei - o atacă pe M. Sandu, că vezi - ea doar nu are grijă de țară. Orbiți de gija țării, ori pentru un os învelit cu euro, ei nu văd că Plahotniuc este un sociopat, că transformă Țara înt-o Ceree de Nord, într-o societate criminalizată din care lumea fuge ca de dracul, că bussinesmanii gem și, ori plăteasc birui ernome, ori cedează afacerile la țuții lui Plahotnic, ori ajung după gratii, că funcționarii publici au devenit robi ori chiar ZOMBI, că zeci de oameni nevinovați sunt închiși prjn închisoori pentru că nu s-au dat îmblânziți, sau nu a avut bani să-și cumpere libertatea. Aporopo, Negru face referire la I. Șor, dar tace că acest hoț de milarte este sluga și kilerul lui Plahotniuc, care l-a mai făcut și deputat. Negrule, să știi, oamnii de treabă nu sunt orbi, ei văd cine și ce este și cine ești tu, Bogatu, Țăranu, Mihăieș, Andrievschi și toată camarilia de pretinși intelctuali ”împovărați” de grija țării. Iar faptul că nu taci - are și patrtea bună, pentru că așa indivizi, prin articolele și postările sale, trezesc reacții contrare scopului pe care îl urmăresc. Iar Doamnei M. Sandu, tot respectul pentru curaj și pentru faptul că pune intersele Țării și a societății, mai presus decât iteresele partidului.

Ion 06.06.2019 11:25

Foarte interesant si cum ramane cu faptul ca Maia striga de mai mult de 2 ani ca socialistii sunt niste hoti si mincinosi, asta nu vor discuta socialistii la intalnire?

p.u. Vasea Gilețki 06.06.2019 14:39

Când un tip sparge pereții cu capul, să fii sigur că curaj poate avea, dar îi lipsește ceva mai important !

Ilies 06.06.2019 17:15

Eu sunt stupefiat ca exista inca la 30 de ani si mai ales dupa asa zisa "miscarea de eliberare nationala" un partid rus in RM care mai si intra in Parlamentul RM si chiar si cu brio. Este cred rezultatul media rusa care a transmis si retransmis in RM asigurindu-se ca limba rusa (fortata peste tot) aduce "informatia" si zombeaza moldovanii. RM este pierduta pentru lumea civilizata in general si cea europeana in special. Poate intradevar locul este ca si gubernie ruseasca cum a fos tot timpul in fapt. (o bucata de pamaint fara identitate rupta din ceva - noi speram din RO se pare din altceva cu siguranta)

Cititor de știri; 06.06.2019 17:22

Este inutil să intri în polemici punctuale cu ”apărătorii” cursului pro-european gen Negru&Ko, nemaivorbind de cățeii gen Aurel, Maccel, Moldova europeană, și alți căței. De aceea voi posta un fragment din declarația Preșdintelui PPE, Joseph Daul: „Divergențele politice dintre ACUM și PSRM sunt într-adevăr enorme, dar riscurile de a permite lui Plahotniuc să controleze Moldova sunt mai mari... decizia PAS și Platformei DA de a o vota pe Zinaida Greceanîi în funcția de speaker este una din cele mai dificile din cariera lor politică”, dar care arată „maturitate politică”. Ei Negrule, o să trebuiască să te scremi ca să poți face vre-0 replică.Dar, vezi să nu-ți țâșnească grîja. Numai nu încurca noțiunea GRÎJA cu GRIJA. pentru că șltim că ești foarte ”grijulului” pentru prestația blocului ACUM.

Ion Dinicu 06.06.2019 18:35

Ar fi fost bine dacă Blocul ACUM ar fi avut pe bune cu cine să se alieze. Dar să te aliezi cu Plahotniuc, trebuie să fii nebun. Iar indivizii de teapa lui Negru și Bogatu, să facă ciocul mai mic, pentru că faptul că lidrul celui mai mare partid din Palmentul UE,spală podelele cu Plahotniuc, este simptomatic.este Nu știu de creeri, dar că Negru și Bogaru sint fără maorală, e cert.

Craciun Gigore 06.06.2019 18:52

Toti vorbesc,dar cind vorbiti trebu sa va ginditi ce vorbiti.Nu discutati tot felu de vorbe care se posteaza pentru ca sa ei o decizie corecta nu e atit de usor,dar trebu sa folosesti o sansa din o mie.

Andrei Bunu 06.06.2019 19:14

Inca nu stim cu ce se va termina epopeea majoritatii parlamentare, dar decizia de acum a blocului ACUM ne ajuta sa vedem "Who is Who?".

A. Colibaș 06.06.2019 21:35

O alianță ACUM cu PSRM nu va fi, pentru că altfel pe I. Dodon îl pasc mari neplăceri de la Plahotniuc. Dar pasul făcut de M.Sandu este unul tactic foarte reușit și totodată e o încercare pentru PSRM, care îi va pune într-o lumină foarte proastă.

I. David. 07.06.2019 15:46

N. Negru, în conștiința dumitale toxică de lichea, tot ce e anti-Plahotniuc, e monstruos.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.08.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko-Dodon, ase...

07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md