02:56:37 03.12.2020
 
Stiri

Nicolae Negru // „Neutralitatea” trădătoare

Actualitate 26.10.2020 09:25 Vizualizări3048 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // „Neutralitatea” trădătoare


Semne diacritice

Plahotniuc își regrupează forțele? Patru deputați, printre care Sergiu Sîrbu și Ruxanda Glavan, au părăsit pe neașteptate grupul „Pro-Moldova”, condus de Andrian Candu, devenind deputați „neafiliați”, provocându-i pe observatorii scenei politice de la Chișinău la eforturi de imaginație.

Pare să fie o despărțire amiabilă, fără cauze seriose, fără supărări, nici din partea celor care pleacă, nici din partea celor care rămân. Sîrbu lasă să se înțeleagă că e vorba despre o manevră tactică, fiindcă ceva nu „merge exact conform planului stabilit” și „uneori, pentru a merge înainte, suntem puși în situația să facem un pas înapoi”, el arătându-se sigur că „scopul final” va fi atins, „chiar dacă pe mai multe căi”, promițând să „continue colaborarea” cu grupul „Pro-Moldova”. Ca și Sîrbu, Ruxanda Glavan, fostă ministră a Sănătății, și-a anunțat sprijinul pentru fosta colegă de partid, Violeta Ivanov, care candidează la Președinție, reprezentând Partidul Șor.

Comentând calm plecarea celor patru deputați, Andrian Candu s-a consolat cu faptul că „Pro-Moldova” e „un partid tânăr” și nu sunt excluse „și alte plecări”. Face Plahotniuc un pas înapoi sau înainte? Prevalează opinia că suntem martorii constituirii unei noi majorități parlamentare postelectorale, cu participarea deputaților Partidului Șor, dar s-ar putea ca acest punct de vedere să fie greșit. O alianță deschisă între Dodon și Șor e mai puțin probabilă decât o alianță ascunsă Dodon-Plahotniuc-Filip, cu participarea mai multor deputați „neafiliați”.

De ce să nu participe grupul „Pro-Moldova” in corpore? Fiindcă retorica lui Andrian Candu, ca lider al unui partid nou, e în contrasens cu retorica guvernării actuale, dar și din cauza că între Candu, pe de o parte, și Dodon, Filip, de cealaltă parte, a trecut o pisică neagră și împăcarea e aproape imposibilă. Politicienii noștri sunt neiertători când li se calcă pe bătătură.

Fiindcă veni vorba de Filip, el s-a cramponat de Dodon, după cum nu s-a lăsat până în ultima clipă de Plahotniuc, strigând într-un glas cu el „noi suntem poporul!”, aruncând curcani peste gardul Președinției. Ultima „năzdrăvănie” a lui Filip, soră cu trădarea politică, e că nu le va recomanda membrilor și simpatizanților PD cu cine să voteze în alegerile prezidențiale. Cu alte cuvinte, deși se declară român și proeuropean, pentru Filip nu contează dacă se va alege un președinte proestic sau proeuropean, cum nu contează nici limba română, nici amenințările cu interdicția unionismului, nici „kulioașele” pe care Dodon le lua de la Plahotniuc, nici faptul că scrie rapoarte și este finanțat de Kremlin….

Nici Candu nu se grăbește să-și anunțe preferințele electorale, în timp ce o parte din deputații săi a optat pentru Violeta Ivanov. Să sperăm că o va face după turul doi. În condițiile în care Putin nu a rezistat tentației să-i îndemne pe alegătorii din Republica Moldova să-l mai voteze o dată pe vasalul său, Dodon, care ne dezbină și al cărui merit nu e decât stoparea cursului european, „neutralitatea” e trădătoare. Sau face parte din înțelegerea lui Dodon cu Plahotniuc.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

N-are importanta 26.10.2020 10:20

De fapt,ticalosenia manevrelor ar trebui cautata in acei care se tin scai de managementul banilor murdari ai tuturor personagelor ticaloase pe care i-au creat ei si...cu acordul acestora.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // La mulți ani, România!

27.11.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine să-l sfătuiască...

23.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Noii neutraliști

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md