16:05:41 25.04.2024
Stiri

Nicolae Negru // Neutralitatea ca propagandă

Actualitate 14.03.2022 09:09 Vizualizări7206 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Neutralitatea ca propagandă


Semne diacritice

E a nouăsprezecea zi de rezistență eroică a ucrainenilor împotriva armatei ruse care a invadat mișelește Ucraina. Soldații ucraineni ne apărără și pe noi, dacă ei cedează în fața agresorilor imperialisto-fasciști, greutățile și problemele noastre de azi, inclusiv cele cauzate de refugiații din Ucraina, ni se vor părea floare la ureche. Da, fasciști, fiindcă regimul lui Putin este fascist în sensul propriu al cuvântului. Conform DEX, ideologia fascismului se caracterizează „prin naționalism extremist, misticism, violență, cultul forței...”, - e tocmai ceea ce observăm în comportamentul Rusiei.

Numai pierderile enorme pe care le suportă rușii au silit Kremlinul să accepte propunerea lui Zelenski de a se așeza la masa negocierilor; după întâlnirea miniștrilor de Externe ucrainean și rus, Dmytro Kuleba și Serghei Lavrov, în Turcia, au apărut informații din ambele părți despre o posibilă încetare a focului și o retragere a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean. Între timp, armata rusă umilită, demoralizată, bombardează orașele ucrainene, blocuri, spitale, școli etc., demonstrând că Putin varsă sânge cum ar bea ceai rusesc. Să sperăm că Tribunalul Internațional de la Haga va da o apreciere corespunzătoare faptelor sale.

Crimele comise de militarii ruși în Ucraina ridică întrebări privind aflarea de mai departe a Republicii Moldova în CSI. Rusia și-a dat arama pe față, nu mai putem simula că avem relații cu un stat civilizat, e cum am sta la masă cu un asasin, un bandit sau un terorist. Nu mai putem face concesii morale, e suficient că nu i-am aplicat Rusiei sancțiuni economice, din rațiuni de securitate, pentru a nu ne supune riscului inutil de a fi bombardați, de a suporta o reacție răzbunătoare din partea acestui „partener strategic” irațional, imprevizibil. Și aceasta spune totul despre natura relațiilor moldo-ruse. Ele nu sunt bazate pe respect reciproc, pe dreptul internațional, ci pe dreptul forței, pe frică și violență.

Ca roată de transmisie a putinismului în Republica Moldova, fracțiunea PSRM a ieșit săptămâna trecută la rampă pentru a propune un proiect de lege a neutralității, de care cred ei că e nevoie în contextul războiului ruso-ucrainean (pe care evită să-l numească război). Zelul lor neutralist e fals, nu e despre securitate, ci despre participarea la „operațiunea specială”, la jocul nebuniei lui Putin, care demonstrează de aproape treizeci de ani că scuipă pe neutralitatea noastră cum a scuipat pe memorandumul de la Budapesta, în care se angaja să asigure securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Sensul acțiunii socialiste e de natură propagandistică, vasală, lovind indirect în demersul pro-NATO al ucrainenilor, voind să sugereze că noi am fost salvați de „neutralitate”, când de fapt ne-a avantajat un pic geografia. A fi neutru nu înseamnă să fii imoral, să taci, să închizi ochii și să-ți astupi urechile ca să nu vezi și să nu auzi strigătele victimei atacate de bandit.

Rusia are nevoie de neutralitatea noastră, ca și de neutralitatea Ucrainei, pentru a pregăti o altă invazie, mai eficientă decât cea de acum. În condițiile de azi, neutralitatea e angajamentul de a nu ne păzi de lupi, când lupul umblă în jurul stânii noastre. O discuție despre securitatea Republicii Moldova trebuie purtată, dar aceasta trebuie să fie adevărată, sinceră, motivată de interesele noastre, nu ale Rusiei. Despre statutul de neutralitate se poate vorbi doar după retragerea trupelor ruse. Dar, oricât am vorbi, nu vom putea ocoli adevărul că numai NATO ne poate garanta securitatea, iar sub umbrela Alianței putem ajunge pe două căi: prin România și UE. Care din ele e mai probabilă, mai rapidă și sigură e o altă temă de discuție.

Războiul din Ucraina pare să fi schimbat un pic optica europenilor asupra regiunii noastre. La summitul Consiliului European de la Versailles, vinerea trecută, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că ar fi „injust” dacă UE ar închide ușa „pentru totdeauna” în fața Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, care au depus cereri de aderare. „Trebuie să fim atenți la echilibrele din regiune. (Republica) Moldova e foarte vulnerabilă - a subliniat Macron, menționând dependența de gazul rusesc, trupele ruse de pe Nistru și zecile de mii de refugiați care rămân pe teritoriul nostru. „Așa că nu putem lăsa, nu putem abandona (Republica) Moldova în această cale”, a conchis președintele francez.

Nu se știe cum va reacționa el când Putin va spune „niet” intrării Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în UE, dar dacă Rusia va fi înfrântă în Ucraina, ne putem aștepta ca frustrările imperiale ale Kremlinului să nu mai fie luate în seamă în capitalele europene.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md