23:41:33 25.11.2020
 
Stiri

Nicolae Negru // Moțiune de cenzură după moțiune de cenzură, pandemia nu anulează democrația

Actualitate 24.07.2020 09:29 Vizualizări2828 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Moțiune de cenzură după moțiune de cenzură, pandemia nu anulează democrația


Semne diacritice

Eșecul moțiunii de cenzură a declanșat, cum și era de așteptat, strigăte de triumf, urale, în tabăra lui Dodon și o avalanșă de declarații defetiste, prăpăstioase, acuzații, reproșuri, deducții plângărețe în tabăra celor care se numesc proeuropeni și au dorit demiterea Guvernului Chicu. Un exercițiu democratic antrenant, tonic pentru societatea noastră amorțită, toropită de mizerie și caniculă, amenințată de Covid-19 și, tradițional, de secetă și grindină, a fost prezentat de unii avocați ai actualei guvernări drept cel mai mare cataclism.

Pandemia nu anulează democrația, stimați tovarăși! Să nu dramatizăm, dezbaterile au mai limpezit apele tulburi de pe Bâcul politic, le-au fost utile tuturor, inclusiv lui Chicu, care se crede licurici.

Dodon visează la alți parteneri

După ce s-au aflat rezultatele votării din Parlament, Dodon plesnea de satisfacție și bucurie, dar cu toate acestea a profitat de prilej pentru a repeta invitația către PAS și PPDA să revină alături de PSRM la guvernare. După ce a conspirat cu Pavel Filip și PD (nu mai există dubii în acest sens) împotriva blocului ACUM și a obținut debarcarea acumiștilor de la putere (că Maia Sandu a adoptat o tactică greșită, făcându-i jocul, e altă vorbă) – apelul său pare umilitor, arată cam caraghios, iar Dodon - un strateg miop. Doar șubrezirea majorității parlamentare să fie motivul? Se pare că, între timp, a mai apărut unul.

După ce s-a aflat că Dodon (și Ceban) au fost implicați în anularea rezultatelor alegerilor primarului de Chișinău, că socialiștii au fost finanțați de Moscova, dar au luat „kulioașe” cu bani și de la Plahotniuc, după ce deputații PSRM, ajutați de SPPS și alte instituții de stat, controlate de Dodon, l-au bătut și l-au răpit pe deputatul Ștefan Gațcan, care anunțase că părăsește partidul și aderă la „Pro-Moldova”, după ce a fost eliberat Platon, implicat în spălătoria miliardelor rusești și alți „deținuți politici” aflați în relații cu serviciile secrete ale Rusiei, „pșâdintele”, spre deosebire de Filip, înțelege că are nevoie urgentă de un duș „purificator”, de cosmetice, care să îi înfrumusețeze imaginea urâțită, hidoasă.

El se gândește serios la al doilea mandat. Cu look-ul de azi, Dodon poate să apară doar în fața lui Putin și a altor omologi din CSI. În Occident este privit cu suspiciune și dezgust și nici măcar Steinmeier al Germaniei nu-l mai sună ca pe vremuri, așa încât „politica externă echilibrată” s-a înclinat vizibil spre Est, stă într-o rână. Compania cu Maia Sandu și Andrei Năstase l-ar ajuta să câștige alegerile prezidențiale, de aceea încearcă să-i ademenească cu voce de sirenă… Dar cum ar arăta PAS și PPDA, revenind în brațele PSRM?

Filip spune una, dar fumează altceva

Vedeta zilei de luni a fost, fără îndoială, Pavel Filip. În noiembrie trecut, PD ar fi putut să facă o alianță cu PAS și PPDA, dar a preferat să se alieze cu PSRM. Acum, ca un corist care încearcă să compenseze deficiențele de auz muzical cu puterea vocii sale, Filip își camuflează situația jenantă în care s-a pomenit prin multă demagogie. „Nu poți construi Europa aici acasă și nici nu poți face apropierea de România alături de hoți, corupți și bandiți. Până nu vom scăpa de ei definitiv, nu vom avea nici Europa, nici România”, a declarat el cu vervă publicistică, respingând moțiunea de cenzură și invitând PAS și PPDA într-o „coaliție largă”, alături de partidele „sănătoase”, PD și PSRM.

Ce „tumbă” impresionantă! Nu-ți vine să crezi că acest om a mâncat pizza cu Plahotniuc și a chinuit niște curcani împreună cu temutul oligarh. După ce „a construit Europa”, timp de 3 ani, în funcția de prim-ministru, împreună cu „hoții, corupții și bandiții” lui Plahotniuc, el asigură „cursul european” împreună cu „hoții, corupții și bandiții” lui Dodon, vrând să ne scape „definitiv” de corupție și hoți cu ajutorul altor corupți și hoți.

De fapt, nu vom putea scăpa de ei până nu ne vom apropia de Europa, de România în primul rând. Iar acest lucru este imposibil cu PSRM, care imită alte modele de guvernare, ne duce în altă direcție, unde corupția, hoția, banditismul sunt trăsături „organice” ale puterii. Prin urmare, orice luptător sincer cu corupția s-ar lupta în primul rând pentru integrarea europeană, dacă îi repugnă reunirea cu România. În loc să se „curețe”, să fugă de PSRM, Pavel Filip preferă să mânjească PAS și PPDA.

Relații obscure

Acum se vede că relațiile dintre PD și PSRM sunt mult mai strânse, deloc ocazionale, cum lăsa liderul PD să se înțeleagă de multe ori. Aflăm că după votarea moțiunii, CNA, condus de un fost consilier al lui Dodon, a recomandat Procuraturii Anticorupție să nu inițieze dosar penal în cazul unor privatizări dubioase (spații la Casei Presei, cantina Guvernului de pe strada Livezilor), efectuate pe timpul când Pavel Filip era prim-ministru. Ca lumea să nu creadă că ar exista vreo legătură între voturile PD și decizia CNA, dl Filip ar trebui să insiste ca ancheta să-și continue cursul firesc, nu-i așa? Dar Pavel Filip tace...

Se vorbește despre o nouă moțiune de cenzură și e firesc ca opoziția să încerce să țină în șah guvernarea care încearcă să marginalizeze Parlamentul, trimițîndu-l în vacanță în cel mai fierbinte moment din punct de vedere politic. De altfel, Dodon se laudă că este amator al acestui joc intelectual, dar nu a răspuns provocării prim-vicepreședintelui PUN, Viorel Iordăchescu, să joace o partidă cu el și să părăsească politica, dacă pierde.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


I.Vasile 24.07.2020 11:44

Ce s-ar fi întâmplat dacă filip vota moțiunea??? În afară de casa presei, ospătăria guvernului, pericolul plana asupra nucilor la export, dosar pentru lovitură de stat, finul (ministrul economiei) fără slujbă, copilașii fără sursă de existență și multe alte interese afectate... De ce să ne facem iluzii când în politică sunt numai interese, restul, un noian de fraze...

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Noii neutraliști

20.11.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // (Auto)amăgire, suspi...

16.11.2020 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a pierdut Dodon,...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md