15:19:58 24.05.2019
 
Stiri

Mai ușor cu pianul trădării de patrie pe scări

Politică 19.11.2018 09:11 Vizualizări4959 Autor: Nicolae Negru
Mai ușor cu pianul trădării de patrie pe scări

Semne diacritice

Muntele a născut un șoarece, - asta se poate spune despre rezultatele comisiei de anchetă a Parlamentului, care a investigat implicarea Fundaţiei „Open Dialog”, din Polonia, în afacerile interne ale Republicii Moldova. Sigur, faptul că fundația respectivă a fost finanțată de serviciile secrete rusești, inclusiv din miliardul furat din sistemul nostru bancar și din banii murdari spălați în Republica Moldova nu e deloc lipsit de importanță, dar nu deputaților le aparține această descoperire. Colectarea informației relevante pentru securitatea Republicii Moldova ține de misiunea SIS.

Să spunem lucrurilor pe nume: nimănui nu i-ar fi dat prin cap să formeze o asemenea comisie, dacă nu exista posibilitatea de a-i hărțui puțin pe liderii PAS-PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, cărora „Open Dialog” le-a plătit câte un bilet de avion până la Bruxelles, unde au mers să se plângă pe guvernarea de la Chișinău. Dar cine în Republica Moldova nu a beneficiat de proiectele și suportul financiar al unor fundații din Europa sau SUA? Poate doar Andrian Candu și nașul său.

Totuși, de la un bilet de avion și până la „spionaj” și „trădare de patrie” e o cale lungă. E nevoie nu numai de ceva fantezie, ci și de surplus de energie ca să te ocupi la modul serios de aceasta. E trădare de patrie să povestești despre miliardul furat, despre instituțiile statului care nu au mișcat un deget pentru a preveni frauda, iar acum simulează căutarea vinovaților? E trădare de patrie să vorbești despre invalidarea alegerilor din Chișinău sau extrădarea profesorilor turci în schimbul mobilei pentru cabinetul prezidențial? În cazul acesta, comisia ar fi trebuit să-i ancheteze pe toți cetățenii Republicii Moldova.

Ludmila Kozlovskaya, diriguitoarea FOD, își dă importanță, își atribuie meritul suspendării asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova, dar eforturile ei în acest sens, dacă au și fost, nu valorează nimic fără „efortul” justiției noastre care a pus cruce pe alegerile din Chișinău, în baza unor distribuiri de mesaje pe Facebook. O „performanță” uluitoare prin simplitatea ei nu putea să nu intereseze europarlamentarii. Nu e exclus că unii au fost stimulați pentru acest interes, dar „meritul” e în primul rând al magistraților noștri.

Spectacolul politic numit „audieri” poate fi înțeles până la un punct, ne aflăm, totuși, în campania electorală. Dar există riscul de a „sări peste cal”, a trece peste linia unde începe intimidarea, demonizarea opoziției. Acuzațiile supte din deget la adresa lui Sandu și Năstase se pot întoarce ca un bumerang împotriva guvernării. Și atunci adio „alegeri libere și corecte” și, în consecință, adio macrofinanțare și adio suport bugetar de la UE.

Pe de cealaltă parte, disprețul manifestat de Maia Sandu și Andrei Năstase față de comisia de anchetă nu este european și ar putea fi plătit în viitor. Oricât am blama în public actuala majoritate parlamentară, măcar în sinea noastră trebuie să recunoaștem că, formal, aceasta este legitimă. Presupunerile că cineva din deputați ar fi fost șantajat sau cumpărat sunt „beletristică” și nu anulează prezumpția nevinovăției. Legea nu interzice deputaților să părăsească partidele pe listele cărora au fost aleși și să adere la alte fracțiuni. Un politician din opoziție care se consideră superior celor de la putere ar fi dat dovadă de respect față de instituția Parlamentului și ar fi mers la audieri, ca să le dea o lecție de demnitate membrilor comisiei. Dar și societății. Arțagul și demnitatea sunt lucruri diferite.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Tarnacop 19.11.2018 10:20

D-le Negru; intre plangere pe "guvernare" si raportul situatiei din tara referitor la implementarea Acordului de Asociere cu UE si incalcarea normelor democratice in RM - exista totusi diferente, si nu numai de stilistica.

I. David. 19.11.2018 12:51

E straniu faptul așa zișii analiști plotici, printre care e și domnul N. Negru folosesc noținui de genul ”guvernare”, ”putere” etc., dar ocolesc să spună tranșant că guvernarea este Plahotniuc și fiul său, care face orice ravagii în Palament, care deja dau semne de devieri psihice periculoase pentru societate și Țară, ei fiind secundați fără crâcneală de Procuratura generală și de instanțele de judecată. Iar pentru niște lideri a unor partide extraparlamentare, să se ducă să depună explicații la o așa ”comisie” grijulie pentru destinele Țării, ar fi o acțiune dezonorantă.

Iohanis 19.11.2018 12:57

E foarte ridicol să faci furtună într-un pahar cu apă, atunci când președintele Dodon e trădător de țară deschis, mercenarul ocupanților și călăii acestui popor. Plohotniuk nu vede asta? Nu-l interesează cine î-l finanțează pe trădătorul dodon ? Pe fonul acestor realități investigarea Open Dialog e ridicolă de tot. Pericolul pentru Moldova vine de la dodoniști, nu de la alde Sandu cu Năstase.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2019 12:20 Ziarul National Victor Chirilă // Poate un popor să-ș...

24.05.2019 09:19 Nicolae Negru Alianța ACUM-ACUM, un joc steril care...

20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md