00:46:45 06.08.2020
 
Stiri

Nicolae Negru, la „Europa Liberă”: Alianța ACUM-PSRM l-a spălat pe Dodon, l-a reabilitat și acum el poate să circule nestingherit prin Europa, ca să vorbească lucruri care îi convin Moscovei

Politică 05.09.2019 10:19 Vizualizări1175 Autor: Ziarul National
Nicolae Negru, la „Europa Liberă”: Alianța ACUM-PSRM l-a spălat pe Dodon, l-a reabilitat și acum el poate să circule nestingherit prin Europa, ca să vorbească lucruri care îi convin Moscovei


Interviu acodat de editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, postului de radio „Europa Liberă”

Să vorbim despre această vizită pe care o întreprinde la Bruxelles Igor Dodon. Este o vizită de două zile, pentru a doua oară se întâlnește cu conducerea NATO. Ce vrea el să transmită demnitarilor Alianței Nord-Atlantice și ce ar urma să se întâmple în cooperarea dintre Republica Moldova și NATO?

Nicolae Negru: Bine, obsesia lui Dodon este neutralitatea, care există în Constituție și care nu este respectată de Rusia, și a cărei confirmare el ar trebui s-o caute în Rusia, dar el, nu știu de ce, o caută în Occident. E, de fapt, o misiune din partea Moscovei, fiindcă asta dorește Moscova, asta ea repetă de fiecare dată, că Republica Moldova trebuie să rămână un stat neutru. Desigur, neutru probabil se referă și la Uniunea Europeană, pentru că ea [Rusia] s-a opus și intrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Deci, noi trebuie să rămânem, conform Moscovei, la o distanță – să zicem așa – optimă față de ea, ca la momentul potrivit ea să întindă mâna și să ne tragă cu ușurință înapoi. Asta vrea să facă Dodon din partea Moscovei de fapt, deși el zice că reprezintă Republica Moldova.

Ar fi interesat Igor Dodon să readucă soluționarea problemei transnistrene pe agenda sa cu secretarul general NATO?

Dodon o să vorbească oriunde despre planul său de soluționare a conflictului transnistrean; el a anunțat, a zis că are un proiect, eu cred că el va vorbi cu toți cei cu care se va întâlni la Bruxelles, s-ar putea chiar același lucru să-l spună și la New York, la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite; s-a referit și la un anumit consens, el este încurajat în mod evident să facă lucrul acesta de către Germania. I-a telefonat președintele german Frank-Walter Steinmeier, cu care el a vorbit despre posibilitatea atingerii unui consens internațional în această privință, în privința rezolvării conflictului transnistrean, iar Germania are un cuvânt greu de spus în cadrul Uniunii Europene. Eu, de fapt, nu știu ce va rezolva dl Dodon cu persoanele care de acum pleacă din această funcție, dar eu cred că e vorba de o vizită simbolică. Dl Dodon își celebrează recunoașterea pe plan internațional. Prin această alianță – Blocul ACUM-PSRM – a fost spălat, a fost, într-un fel, reabilitat și iată acum el poate să circule nestingherit. Demult jinduia el acest lucru și să vorbească despre lucruri care i se par lui importante, dar, de fapt, sunt importante pentru Rusia.

Și mesajul lui, pe care insistă el că promovează o politică echilibrată și ar dori ca Moldova să aibă relații bune și cu Estul, și cu Vestul și că la Bruxelles se află ca să confirme că Acordul de Asociere pe care îl are Moldova cu UE va fi implementat. Mesajele acestea îl fac mai credibil în Occident?

Nu știu dacă îl fac mai credibil în Occident, dar Occidentul trebuie să-l primească odată ce face parte dintr-o alianță care zice că urmărește obiectivul integrării europene, care zice că va respecta Acordul de Asociere și va implementa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, dar iarăși dl Dodon nu spune lucrurile până la capăt. Republica Moldova ar putea și acum și ar fi putut și până acum să aibă relații egale și cu Uniunea Europeană și cu Rusia, numai că lucrul acesta nu l-a dorit Rusia. Rusia a instituit embargouri atunci când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Prin urmare, și Uniunea Europeană nu este împotrivă ca Rusia să aibă o atitudine egală față de Republica Moldova, să trateze Republica Moldova ca pe un stat suveran și independent, ceea ce Rusia nu face. Deci, mingea este pe terenul Rusiei. Acolo – iarăși repet – trebuie să vorbească dl Dodon despre politica aceasta egală spre Est și spre Vest a Republicii Moldova.

Citiți continuarea interviului pe site-ul „Europei Libere”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Voila 06.09.2019 15:36

Rusia retrage, Rusia nu retrage, Rusia vrea, Rusia s-a răzgândit. Noi nu avem când să ne jucăm dea fata mare. Ridicăm finanțarea armatei peste 2% și colaborăm cu NATO. Pentru că NATO nu impune limbă oficială, nu aduce coloniști din Balcani și nu creează autonomii care se vor alipite la NATO.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

27.07.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Duelul Tănase-Boțan:...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md