23:37:31 12.08.2022
Stiri

Nicolae Negru // Încă o dată despre starea relațiilor româno-române

Actualitate 01.08.2022 09:15 Vizualizări2698 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Încă o dată despre starea relațiilor româno-române


Semne diacritice

Dacă ar fi să rezumăm la doar două fraze rezultatele vizitei Maiei Sandu la București acestea ar fi, din punctul nostru de vedere, următoarele: 1) cetățenii Republicii Moldova nu vor îngheța la iarnă, indiferent de politica Gazpromului; 2) Chișinăul va cere ajutor de la București în cazul unei amenințări militare de dincolo de Nistru.

București și Chișinău își coordonează acțiunile și identifică împreună „cele mai bune soluții de urmat”, a subliniat președintele Klaus Iohannis. România nu va abandona Republica Moldova „indiferent în care scenariu vom ajunge cu toții prin prisma acestui război pornit de Rusia împotriva Ucrainei", a dat el asigurări. Acest angajament derivă firesc din „legăturile profunde, trainice și sincere existente între România și Republica Moldova”, a subliniat Klaus Iohannis.

Perspectiva optimistă pentru menținerea Republicii Moldova pe linia de plutire, pentru evitarea unui colaps economic și social o asigură existența gazoductului Iași-Chișinău, conectarea sistemului energetic dintre Nistru și Prut la sistemul european, intensificarea lucrărilor de interconectare a rețelelor electrice de pe ambele maluri ale Prutului... Dacă mai punem la socoteală faptul că a fost elaborată și aprobată o foaie de parcurs pe diverse domenii de cooperare moldo-română, că România a devenit principala piață de desfacere pentru exporturile moldovenești, că diplomația română a avut un rol hotărâtor în oferirea perspectivei de aderare la UE pentru Republica Moldova, putem deduce că starea relațiilor dintre București și Chișinău nu au fost niciodată mai bune, mai ample, mai strânse ca acum.

Ce mai rămâne de verificat e doar sinceritatea și, în ultima instanță, trăinicia lor. Unii critici pun la îndoială sentimentele proromânești ale Maiei Sandu și ale unor lideri PAS, reproșându-le conjuncturismul, interesul politic și economic, aducând drept argument rezultatele unor licitații în care companiile românești ar fi fost nedreptățite, dar, posibil, Bucureștiul oficial nu împărtășește acest punct de vedere sau nu consideră că e momentul să se vorbească despre licitații.

Totuși, putem fi de acord că sentimentele, vorbele, contează mai puțin, că trebuie luate în seamă doar faptele. Și, din acest punct de vedere, opțiunile guvernării, marja ei de manevră nu e prea largă. Cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei lucrurile s-au simplificat: ori ești de partea agresorului, a criminalului, ori ești de partea victimei. Ori ești cu UE, inclusiv România, sprijinind Ucraina, ori ești cu Rusia, împotriva Ucrainei. În opinia noastră, nu sinceritatea e problema PAS și a Maiei Sandu, ci lipsa unei clarități strategice în cadrul partidului față de România. PAS nu e un partid construit pe ideologie sau geopolitică, ci pe lupta cu corupția, cu oligarhia. Unii membri PAS sunt în mod evident, dacă nu românofobi, românoalergici și s-au împăcat foarte bine cu socialiștii, în cadrul blocului ACUM-PSRM. Acum le vine greu să se reorienteze din mers. Îmbrățișând geopolitica, PAS va pierde și o parte din membri, și o parte din electorat.

Relațiile dintre Chișinău și București sunt urmărite cu gelozie la Moscova și se pare că au surprins în mod neplăcut Kremlinul. Dmitri Medvedev, care îndeplinește, temporar sau permanent, funcțiile lui Jirinovki, vede în acțiunile politicienilor români intenții de „absorbție” a Republicii Moldova și de creare a unei „noi Românii Mari”, intenții care la Bruxelles ar fi trecute cu vederea. La Tiraspol se consideră că reunificarea Republicii Moldova cu România a și avut loc de facto, rămânând să fie efectuate niște „formalități finale”. România vrea să înghită Republica Moldova! - strigă arestatul la domiciliu patron al socialiștilor, amenințând cu „război civil” din fereastra casei sale și e de presupus că acționează în strictă conformitate cu instrucțiunile primite de la Ambasada rusă.

Rezistând în fața agresiunii ruse, Ucraina pune bazele unei noi realități geopolitice. E pentru prima dată în istoria modernă când relațiile româno-române de pe malul drept și stâng al Prutului încep să nu mai depindă de hatârul Rusiei și există premisele să nu mai depindă niciodată. Adevăratele relații dintre noi și noi, vorba lui Serafim Saka, le vom vedea de acum înainte.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

ion 01.08.2022 10:31

Descendenta a guberniei tariste, RASSM si RSSM staliniste, R.Moldova este un proiect esuat care fara sustinerea generoasa a Romaniei, UE si SUA ar fi urmat soarta Belarusului sau enclavelor ruse.

BUREBISTA 01.08.2022 10:42

Ce interesant:„nu sinceritatea e problema PAS și a Maiei Sandu, ci lipsa unei clarități strategice a partidului față de România”. Chiar așa de proști ne vedeți voi „maldavenii” pe noi cei din Țară? Păi claritatea „strategică” e „cristal clear” domnule: nu vorbim de români și România, Unire, limbă română și alte „ingrediente” ce pot deranja stăpânii de la maskva. Stăm toată ziua cu UE în gură dar nu facem aproape nimic să schimbăm ceva măcar în sensul ăla dacă tot ce ține de românism încă are interzis în RM. Ținem în guvern și în parlament niște moluște exemplare de „talia” lui popescu, spânu și davidovici dar noi suntem permanent cu Europa în gură. Tancurile pe piedestral cu țeava spre UE sunt bine-mersi la locul lor stabilit de sovietici.Și, în general, cam toate sunt la locul stabilit de moscali, nimic important nu se schimbă fără acordul lor. Duplicitate și impostură numele tău e RM.

liuba 01.08.2022 11:36

In totalitate de acord cu Burebista. O spun cu regret

Ion 01.08.2022 11:46

Vorba Veche Moldovenesca: Sa suga romanii sula ca Moldova nu-i a lor!

Angelica 01.08.2022 11:48

Barbații Moldoveni vor lua arma în mînă să lupte contra leprelor române!

Mircea 01.08.2022 14:54

Dle Negru de cele mai multe ori sunt deacord cu pozitia si analizele dumneavoastra dar in editorialul de astazi mai putin. PAS pe langa lupta cu coruptia cu care a castigat alegerile sa poitionat clar si nu a lasat loc de intepretari vis-a-vis de razboiul din Ukraina si spune de fiecare data cine este agresorul si condamna vehement crimele savarsite de acesta. Aici nu vad nici-o duplicitate. Geopolitic la fel, PAS prin declaratii si fapte duce RM in UE, pentru ca spun ei, UE este un model de pace si bunastare. Rolul Romaniei este mentionat si apreciat de fiecare data, mai mult ca atat relatiile moldo-romane nu au fost nici odata mai bune, materializandu-se prin proiecte concrete fie demarate deja fie planificate. IN privinta re-unirii acesta ramane a fi un ideal al neamului romanesc, si va fi infaptuit cand isi vor dori oamenii de pe ambele maluri ale Prutului acest lucru. Asta zice si Presedinta Sandu si Liderul PAS Grosu. Chiar sunt curios sa vad nume din PAS romanofobi? Aratatine-i sa-i cunoastem si noi.

BUREBISTA 01.08.2022 15:41

Românofobi în PAS: Davidovici Popescu Spânu ... și mulți, mulți alții pe care îi cunoașteți foarte bine. Și pentru conservele rusești Ion și Angela și comentariile lor din grota gândirii bolșevice: RM nu e Moldova, se va regla și acest aspect dacă veți mai insista pe subiect, iar „bărbații moldoveni” au cetățenie română cam 1 din 3 și probabil se vor uita în oglindă și vor lupta cu imaginea de acolo după cum presupune „viteaza” Angela, trol din tiraspol.

Voila 02.08.2022 00:59

Nu înțeleg obsesia românească pentru Basarabia. Dacă intrăm în UE și NATO cu limba română ca limbă de stat, care e problema la București? Noi basarabenii nu avem pretenții cu cine să se unească românii, dacă le place cu ungro-secuii atunci să conviețuiască împreună măcar o mie de ani. Vom urmări idila de după gard și ne vom bucura pentru dânșii din tot sufletul.

BUREBISTA 02.08.2022 09:20

„Stimabile” Voila aș vrea tare mult să cred că scrii din convingere inepțiile respective dar ceva îmi spune că ai o misiune de a face asta. Un om normal la cap, cu ceva carte știe și înțelege perfect că „statul” RM nu poate să existe de sine stătător, iar existența acestuia face pe plac rușilor și cam atât. Unde mama naibii visezi tu să intri în NATO și UE cu trupe rusești pe teritoriu măi „stimabile”??? Nu ți-ar fi rușine să mănânci kkt cu nemiluita? Voi trăiți ca stat din banii României băi trol sovietic. Fără împinsul permanent de la spate făcut de partenerii occidentali și SUA acum erați deja din nou gubernie neosovietică, ceea ce în adâncul sufletului tău se pare că îți dorești cu ardoare. „Obsesia” pentru pământul dintre Prut și Nistru e ceea ce datorăm înaintașilor noștri, părinți și bunici, din care o mare parte s-au născut și au crescut acolo dar au trebuit să fugă datorită lăcustelor imperiale ruse.

Si totusi 02.08.2022 12:03

In rezumat:,, Slava Ukrainei!" Slava ukrainenilor ukraineni!

LanceaLuiHoriaSus 02.08.2022 15:34

”BUREBISTA” - bravo ! Pentru ”Si Totusi” - oare e momentul de ironizat ? Nicolae Negru - unarticol împăciuitorist. Spui: ”PAS nu e un partid construit pe ideologie sau geopolitică, ci pe lupta cu corupția, cu oligarhia.” Aceasta trebuie să fie principala și unica țintă ? Ți-ai uitat dezideratul din 08.07.2022 După dezoligarhizare, „decârtițizarea”: <„Moliile”, „cârtițile” FSB sau pur și simplu agenții de influență plătiți de serviciile secrete ruse nu ar trebui scoși la iveală? „Decârtițizarea” nu este mai puțin necesară decât dezoligarhizarea.> Nu ar ~decârtizarea~ chiar mai necesară ?

LanceaLuiHoriaSus 02.08.2022 15:45

Nu ar fi ~decârtizarea~ chiar mai necesară ? Dar, cum se vede, echipa Maiei Sandu nu e liberă de împăciuitorismul bruxelist. Numai cât face ”Nu trebuie de umilit pe Putin”. Sau echipa nu e liberă de influența americană și rusă (ca doi coloși care nu vor să se bată din cauza unor pitici)?

Voila 02.08.2022 22:31

Burro@09:20, lipsa mea de simpatie pentru ungro-secui și șogorii lor români nu înseamnă automat că sunt neosovietic. Matale probabil scrii dincolo de linia Focșani-Galați ceea ce în mare parte îți explică lipsa de logică și de bun simț. Poate în comentariul de mai sus m-am exprimat mai întortocheat, de aceea mai repet încă odată pentru dezavantajații mintali. În secolul trecut i-ați vândut pe basarabeni pentru ungro-secui și veți repeta isprava încă o dată fără să clipiți. Mie mi se fâlfâie ce calcule și ce atracții reciproce bântuie pe la voi acolo. Atâta timp cât ungro-secuii se află în componența României basarabenii nu au ce căuta acolo, punct.

BUREBISTA 03.08.2022 08:40

Tavarișci Voila nu te da mai patriot decât (nu) ești. Tezele alambicate pe care încerci să le propagi fac parte din „istoria” scrisă în laboratoarele NKVD și ale CEKA, ulterior KGB. Românii nu au trădat românii dintre Prut și Nistru, au luptat în 1941 și au recucerit pământul dar mersul istoriei adevărate a fost cel cunoscut și anume imperiul bolșevic s-a întins ca o infecție urât mirositoare peste așa zisa Basarabie, ținutul Herței, Nordul Bucovinei și de fapt peste toată Europa de Est. Vremea schimbării a venit, pentru unii acum mai bine de 30 de ani, la basarabeni încă se mai dă în bobi să afle ci limbî vorghesc. Și așa pentru cultura matale românii gândesc în marea lor majoritate la fel pe întreg cuprinsul țării, urând rușii din suflet, (de ce oare?) e o surpriză pentru școala sovietică nu???

Voila 03.08.2022 09:02

Cânți frumos, rumâne, se simte clasa. Numai că uiți să spui că în 41 ați luptat tot pentru ungro-secuime, Basarabia fiind doar un motiv declarat, ghinion.

BUREBISTA 03.08.2022 10:23

Tavarișci Voila nu te da mai patriot decât (nu) ești. Tezele alambicate pe care încerci să le propagi fac parte din „istoria” scrisă în laboratoarele NKVD și ale CEKA, ulterior KGB. Românii nu au trădat românii dintre Prut și Nistru, au luptat în 1941 și au recucerit pământul dar mersul istoriei adevărate a fost cel cunoscut și anume imperiul bolșevic s-a întins ca o infecție urât mirositoare peste așa zisa Basarabie, ținutul Herței, Nordul Bucovinei și de fapt peste toată Europa de Est. Vremea schimbării a venit, pentru unii acum mai bine de 30 de ani, la basarabeni încă se mai dă în bobi să afle ci limbî vorghesc. Și așa pentru cultura matale românii gândesc în marea lor majoritate la fel pe întreg cuprinsul țării, urând rușii din suflet, (de ce oare?) e o surpriză pentru școala sovietică nu???

LanceaLuiHoriaSus 03.08.2022 13:41

Ce cinism îngrozitor, Viola. Români în Transilvania erau și sunt de două ori mai mulți decât unguri și secui împreună. În imperiul austro-ungar nici în primării nu aveau românii reprezentare, fără să mai vorbim de parlamentul ungar, cu atât mai mult de parlamentul imperial. Un exemplu strălucit de propagandă KGB-istă - minciună clădită peste minciună. Și cine ești tu să hotărăști unde este locul basarabenilor ? Iarăși un diamant de propagandă. Printre altele, cu chestiunea reUnirii la Ion Iliescu au fost consecutiv două delegații de parlamentari din Republica Moldova. Degeaba. Iar mai târziu pe Mircea Snegur l-a trimis Ion Iliescu să semneze CSI. Urmărește evenimentele, băiete, nu duce lumea în eroare cu fanteziile tale otrăvite.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md