20:57:35 18.06.2021
 
Stiri

Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a fost învins Plahotniuc

Actualitate 10.07.2020 09:27 Vizualizări4109 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a fost învins Plahotniuc


Semne diacritice

Timp de 10 zile, deputatul Ștefan Gațcan s-a răzgândit (sau a fost determinat să se răzgândească) de câteva ori. Să ne amintim de ce a hotărât (sau a fost determinat) să plece din PSRM. El acuza:

-„o lipsă totală de progres și de măsuri eficiente pentru salvarea sistemului medical”, „vocile multor specialiști veritabili nu sunt auzite” de actuala guvernare, așa încât ajunsese să-i fie rușine să privească în ochii colegilor săi de breaslă;

-„luptele politice interminabile, gravele greșeli de management, deciziile neprofesioniste, lipsa de curaj și chiar admiterea de falsuri în gestionarea crizei COVID-19” de către PSRM-PD.

„Vreau să continuu realizarea promisiunilor electorale și știu cum pot face asta! Dar constat că aceste promisiuni nu le voi putea realiza alături de echipa PSRM din Parlament”, scria Gațcan, arătându-se „conștient de toată mizeria, atacurile, falsurile și minciunile care nu vor ezita să curgă la adresa” lui, promițând să rămână „ferm pe poziții”, să nu cedeze „presiunilor și amenințărilor”, „alături de o echipă profesionistă precum este Pro Moldova”.

„Fermitatea” sa s-a dovedit însă a fi foarte moale. Se vede că el nu era conștient pe deplin de ceea ce îl așteaptă. Oprit în trafic de tovarășii săi de partid (nu fără implicarea unor instituții de stat), sub rău famatul pod de la Telecentru, apoi trimis, în secret, să se „recupereze” în Bulgaria (?), el s-a răzgândit, pe rând, să adere la „Pro Moldova”, să se plângă la procuratură pe foștii tovarăși de partid, să renunțe la mandat, iar ieri a și reapărut în Parlament (fără să se autoizoleze în prealabil, timp de 14 zile, cum li se cere simplilor muritori), ca să asigure cvorumul necesar lui Dodon în lupta cu opoziția.

Flancat de tovarășii de partid, Gațcan a tăcut asurzitor în Parlament, dar pe rețelele sociale a explicat comportamentul său prin lipsa de experiență politică. Prea mult pune el pe seama experienței. E mai curând deficit de rațiune, prostie adevărată, ca să ne exprimăm în termeni mai populari, decât lipsă de experiență.

Gațcaniada își așteaptă Budai-Deleanul său, iar până atunci nu ne rămâne decât să constatăm că Dodon (cu SPPS, SIS și probabil serviciile secrete ruse) este mai puternic decât Plahotniuc. Oligarhul poate să tragă niște sfori de la distanță, dar nu mai poate „coordona” toate instituțiile statului, ca Dodon.

„Îmblânzirea” și readucerea lui Gațcan în Parlament a fost o demonstrație elocventă de forță prezidențială în creștere, culminând cu adoptarea proiectelor de lege prin angajare de răspundere a Guvernului Chicu, la a patra încercare, în pofida rezistenței opoziției, care a dorit un lucru simplu: să pună și ea umărul la adoptarea unor măsuri sociale necesare. Dar împărțirea „laurilor” cu altcineva nu intră în socotelile lui Dodon. El crede că „recunoștința” poporului i se cuvine în exclusivitate.

Orice ar pretinde socialiștii, „reeducarea” lui Gațcan nu lasă impresia că a biruit democrația, legea, morala, decența. Cazul său scoate la iveală în exces putreziciunea clasei politice și a regimului actual. În aceste condiții, ideea refacerii alianței PSRM-ACUM, pe care o auzim de la unii analiști respectabili, pare ciudată, sado-masochistă. Altfel ar trebui să credem că reprezintă interesul Rusiei. Situația ne amintește de o anecdotă cu vânzătorul unei gherete, care, din comoditate sau lipsă de timp, din cauza fluxului de cumpărători, efectua eliminarea surplusului de lichid din organismul său la locul de muncă, într-o sticlă, pe care o ținea pe o poliță ferită de ochii clienților. Într-o zi de caniculă, cu mulți doritori de a-și potoli setea, din neatenție, din zăpăceală, el vându sticla respectivă unui client foarte însetat și foarte insistent. Punând sticla la gură și făcând, dintr-o răsuflare, câteva înghițituri, cetățeanul se opri stupefiat și întrebă: da` un pateu cu rahat nu găsiți cumva?

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Tarnacop 10.07.2020 10:18

Absolut de acord - n-a avut de castigat nici populatia, nici democratia. Si totusi multi trec cu vederea consecintele orgoliilor, ambitiilor si ,de ce nu , prostiei. In scrutinul de la Hincesti, daca PPDA nu-l implica pe Cobzac - Stamati leger castiga in fata lui Gatcan ( vezi rezultatele votului), Parlamentul si partida proeuropeana avea un deputat onest in plus, asumarea de raspundere chicadodonista era sub semnul intrebarii s.m.d.

ion 10.07.2020 14:14

Scrutinul de la Hincesti a fost o repetitie, gotcanii si cobzacii, alegatorii cu autobusele si sirienii, baloanele cu gaz si tusonka sunt in asteptare. Totul pentru front, totul pentru Kuliok.

Andrei 11.07.2020 18:18

N. Negru vociferează el ce vociferează, cu acrobațiile lui stupide. Dar adevărul e că acest deputat socialist rătăcit - Gațcan din banda lui IUDA DODON, a fost împins în Parlament de marele și UNICUL EU, EU și iar EU - A. Năstase și de NARȘISUL pălătul la cap - Țîcu. Ei să-și asume acest rahat.

Veteran-Echipa 12.07.2020 10:28

Gațcan i-a salvat pe Dodon și Chicu și ei iarăși au majoritate. Iar acest fapt demonstrează cât de important este un vot. Și au dreptate acei care îi învinovățesc de acest vot pe O. Țîcu și pe A.Năstase, care de facto au comis un act de trădare atinci când au mers împotriva PAS-lui și a O. Stamate, care a avut șanse reale să fie deputat dacă rânza și pisma lui Țîcu și Năstase nu era una pur mAldavenească.Iar azi Năstase țipă împotriva PAS-lui că nu îi acordă susținere pentru moțiune înpotriva guvernului Chicu, dar omite faptil că el a pișăt un vot când l-a adus în Parlament pe Gațcan.Iar atâta timp cât așa gen de erori nu vor fi conștientizate și asumate de acești ”eroi a timpurilor noastre”, așa gațcaniade vom mai avea.

Diamantino 14.07.2020 11:26

Vorbești prostii, măi Andrii...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

11.06.2021 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Plahotniuc s-a întor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md