03:12:57 25.06.2021
 
Stiri

Nicolae Negru // Fața adevărată a Maiei Sandu

Actualitate 05.04.2021 09:23 Vizualizări5458 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Fața adevărată a Maiei Sandu


Semne diacritice

Moscova îl mai ține în brațe pe Dodon, ea va miza pe Partidul Socialiștilor la alegerile parlamentare anticipate, aceasta e semnificația întâlnirii lui Kozak, săptămâna trecută, cu liderul PSRM. Deși Maia Sandu i-a scris lui Putin, cerându-i ajutor, Moscova a decis să anunțe prin intermediul lui Dodon, care nu ocupă nicio funcție oficială în stat, că va dona Republicii Moldova 180 de mii de doze de vaccin (din care 60 de mii de doze sunt destinate Tiraspolului). Ceea ce înseamnă că, deocamdată, președinta noastră nu este considerată demnă de încredere pentru a reprezenta relațiile „frățești, multiseculare” moldo-ruse și, cu atât mai mult, pentru a trage foloase electorale de pe urma lor. Cu alte cuvinte, Kremlinul nu lasă vrabia din mână pentru cioara din par.

Nu e singura lui manifestare de neîncredere față de Maia Sandu. La 31 martie a expirat termenul stabilit de Guvernul rus pentru exportul produselor agricole moldovenești (vinuri, legume și fructe, struguri, semințe de floarea-soarelui, conserve de fructe și legume) fără taxe vamale, pe piața Rusiei. Aceste taxe au fost introduse în 2014, după ce Chișinăul a semnat Acordul de asociere dintre Republica Moldova și UE, ca apoi, începând cu 1 ianuarie 2019, să le suspende periodic, ca răspuns la solicitările lui Dodon, pentru a influența electoratul moldav. Ultima suspendare, cea mai scurtă, de doar trei luni, a fost anunțată de Dodon, după vizita sa la Moscova, înainte de expirarea mandatului său prezidențial, în decembrie 2020.

Putem presupune că Rusia o așteaptă acum pe Maia Sandu să vină cu mâna întinsă la Kremlin. Nu e suficient că ea nu mai pomenește despre trupele ruse de pe Nistru și nu cere retragerea acestora (în programul de guvernare prezentat de Igor Grosu, sintagma „trupele ruse” nu se întâlnește nici măcar o singură dată, nici măcar aluziv nu se vorbește despre necesitatea retragerii militarilor ruși, a depozitului primejdios de la Cobasna de pe teritoriul Republicii Moldova), că promovează o politică externă „multivectorială, cu accent pe integrarea europeană”, după cum s-a exprimat, recent, Dmitri Peskov, secretarul de presă al lui Putin. Dacă dorește să obțină o nouă suspendare a tarifelor vamale, Maia Sandu trebuie să se comporte ca Dodon, să stea ore întregi în anticamera lui Putin, apoi a lui Kozak, să meargă cu daruri… Iar o anulare a tarifelor e posibilă doar după ce Maia Sandu va schimba „accentul”, adică va înceta să mai pronunțe sintagma „integrarea europeană”.

Așa ceva e imposibil, vor spune simpatizanții PAS. Noi însă nu putem fi atât de siguri. Dacă nu ne mai pasă de prezența trupelor ruse, dacă nu credem că retragerea acestora e vitală pentru Republica Moldova, inclusiv pentru lupta cu corupția, înseamnă că nu ne pasă nici de integrarea europeană, nu o mai considerăm o prioritate. Căci cum ne-am putea imagina intrarea în UE cu trupe ruse pe teritoriul nostru? Dacă enigmaticul consilier „din altă parte” îi va sugera să renunțe la „integrarea europeană”, ca să nu supere Rusia, Maia Sandu va renunța. Dar nu înainte de alegerile parlamentare anticipate, firește… Abia după alegerile anticipate vom vedea fața adevărată a președintei noastre sau, mai corect, a consilierului „din altă parte”. De aceea, este important să ne asigurăm ca în viitorul parlament să nimerească forțe politice care nu vor accepta nici prezența trupelor ruse, nici renunțarea la integrarea europeană.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Cetatean 05.04.2021 10:16

Ea si asa nu vorbeste despre integrare europeana. Doar de vre-o doua ori a pomenit: o data in discursul de inaugurare. Dar de aderare la UE nu a vorbit niciodata.

Ion 05.04.2021 15:00

Presedintele nu are atributiuni în nici jumate din cele de mai sus. Probabil unde stie că nu va reusi ii va lasa pe cei însărcinati cu asa ceva să se ardă si aci recomand ca relatia cu orice din Est sa o lase la guvern si Parlament care sunt însărcinati. Să nu uităm ca dl Dodon a facut mult PR în functie dar foarte multe din ceea ce ar fi facut nu aveau legătură cu pozitia. Empatia si compasiunea dar si bunul simt nu sunt întotdeauna atuuri în politică iar confuzia si capcana politica din 2019 ar trebui să fie deja lectii învățate pentru toate fortele pro occidentale.

Vasile 05.04.2021 20:41

Faptul că N. Negru de pe timpul lui Plahatniuc nu mai poate dormi de griga M. Sandu, cert. Dar, nu mor caii când latră câinii. M. Sandu din primele după victorie s-a expus la acest capitol, inclusiv şi la Kiev. Dar, spre deosebire de alţii, ea nu ţipă şi nu strigă. Iar faţa ei este una de om de stat cinstit şi responsabil. Aşa că Negru poate să doarmă liniştit dacă BOSS-ul îi va permite şi nu-i va da vreo задание,ca s-o "pună la respect" pe M. Sandu că vezi, nu ţipă la ruşi, că nu ţipă despre UNIRE. etc. Astâmpărătă-e Negrule, că lumea deja te cunoaşte.

Veteran-Echip 06.04.2021 00:20

Ne aducem aminte că vreo 3 ani în urmă un jurnalist a cărui articole pe atunci erau tare asemănătoare cu a lui N. Negru, încât iscau temeri că ambii slujeau aceluiaşi stâpân,într-un articol s.a arătat îngrijorat de "faţa M. Sandu", în contextul acuzaţiilor aduse de colaborare cu Fundaţia "OPEN DIALOG". Jurnalistul nu mai este în viaţă. Iar suspiciunile şi îngrijorările lui au fost "controlate" chiar şi de o "comisie" parlamentară, şi s-au dovedit a fi un spectacol jalnic. Se vede călui N. Negru îi place să mai răscolească câte ceva din trecut. E "îngrijorat" omul.

L. Ursu 06.04.2021 01:41

Mai bine Negru s-ar uita în oglindă la propria mutră. Mă îndoiesc că va pricepe ceva. Dar mai știi?

Ciocana 06.04.2021 11:14

Maia Sandu şi-a manifestat poziţia demnă faţă de Rusia de foarte multe ori şi acest lucru nu l-au observat doar acei care nu au dorit. Iar acum, când bandiţii şi trădătorii lui Dodon, Şor şi Plahotniuc au stârnit o furtună mişelească în RM pentru a împiedica cu orice preţ preluarea puterii reale de către forţele politice sănătoase, Maia Sandu trebuie să fie extrem de precaută în declaraţii şi acţiuni. Ea nu trebuie să ofere prilej corupţilor de la putere şi agenţilor locali al Rusiei să stârnească o isterie şi mai mare, menită să buimăcească şi mai tare populaţia deja derutată de haosul instalat de dodonişti şi aliaţii săi. Ea trebuie să ducă până la capăt declanşarea alegerilor anticipate, în rezultatul cărora, sperăm, vom scăpa de râia asta de hoţi, mincinoşi şi trădători. Doar după asta Maia Sandu îşi va permite să arate faţa ei adevărată. Dacă n-o să ne placă - atunci va trebui să-i spunem asta. Iar acum trebuie să o susţinem, că doar ea ne reprezintă cu adevărat pe câmpul de luptă cu inamicul fără scrupule.

G. Darie 06.04.2021 21:53

Când indivizi ca Negru se întreabă care e faţa adevărată a Doamnei M. Sandu, pe ei nici nu-i interesează acest fapt. Întreabarea ar fi care le este faţa lor adevărată, care se pare că încă le este sub o mască. Cred că răspunsul deja e cunoscut.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ultima redută a Rusi...

18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md