15:37:46 15.08.2022
Stiri

Nicolae Negru // Farmecul discret al oligarhiei

Actualitate 10.09.2021 09:09 Vizualizări8942 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Farmecul discret al oligarhiei


Semne diacritice

Nu putem evita scandalul legat de una dintre televiziunile noastre, care s-a aflat, o perioadă de timp, sub influența oligarhului Veaceslav Platon. Fugar și el ca Plahotniuc, deși se dă victimă a acestuia.

Nu pune nimeni la îndoială dreptul jurnalistului de a nu divulga secretele vieții personale, numai că jurnalista postului respectiv a intrat în conflict de interese atunci când își invita concubinul la emisiunea sa, fără să anunțe publicul despre natura adevărată a relațiilor dintre ei.

Privind retrospectiv, nu e posibil ca unele întrebări să fi fost gândite de invitat, nu de moderatoare? Și emisiunea cu participarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, care l-a disculpat pe Platon, ridică semne de întrebare, dacă nu cumva a fost concepută ca o ocazie de publicitate pentru amicul lui „Veaceslav”. Faptul că s-a manifestat atât de generoasă cu mai multe persoane certate cu legea, de asemenea poate fi privit ca o reflecție a simpatiei decidentei TV8 pentru această categorie de persoane, căreia îi aparține și oligarhul Platon.

Când stai într-un pat cu oligarhia, credibilitatea demersurilor antioligarhice („Unde-i miliardul?”) are de suferit.

Societatea nu ar fi aflat despre legătura secretă a principalei jurnaliste de la TV8 cu Platon, dacă unii ofițeri neidentificați ai SIS nu ar fi încercat să o recruteze în interesul lor. Interes de serviciu sau personal - nu se știe. Jurnalista a preferat să se destăinuie publicului despre „iubirea” sa cu eroul laundromatului rusesc, decât să colaboreze pe ascuns cu SIS. Totuși, fără prezentarea numelor sau a unor probe, declarația seamănă a intenție de compromitere a SIS sau de autovictimizare, ofițerii fiind, dacă dăm crezare cuvintelor, aceiași care o hărțuiau pe neînfricata jurnalistă în perioada lui Plahotniuc. Conducerea SIS se declară dispusă să investigheze cazul, dacă pătimita jurnalistă dă curs invitației și se prezintă la sediul lor sau se adresează Procuraturii Generale.

Fiind pentru unii cetățeni un simbol al jurnalismului „independent”, relația tainică cu oligarhul a uneia dintre jurnalistele din prima linie a luptei antioligarhice a surprins și a dezamăgit multă lume, care s-a simțit înșelată.

Dar nu faptul că a cedat farmecului oligarhic e problema, ci, repetăm, consecința acestei relații discrete pentru politica editorială a televiziunii. Jurnalistul are dreptul să greșească, dar nu și să mintă. Că Veaceslav Platon se pretinde mai deștept decât Maia Sandu și o atacă grosolan, aproape zilnic, face ca deziluzia să aibă un efect și mai mare.

Că TV8 nu a găsit de cuviință să-și ceară scuze de la telespectatorii săi e un indiciu că nu a tras învățăminte și nu-și asumă nimic din această istorie nu tocmai optimistă. Poate o vor face finanțatorii?

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.08.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Imparțialitatea falsă

12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md