Eșecul major al Guvernului Filip


Semne diacritice
Vă mai amintiți, stimați cititori, de perioada când ne vizitau Merkel, Biden, Barroso, Tusck și alți lideri politici de talie internațională? Nu se va mai repeta prea curând, dar merită să o evocăm din când în când, ca să ne dăm seama cât de mult am regresat. Și nu e vina doar a unui singur politician, toată clasa politică, toate instituțiile statului fără nicio excepție s-au compromis iremediabil.
Nu numai Dodon este ignorat, toată guvernarea actuală este nefrecventabilă. Vizitele lui Plahotniuc în Europa și SUA au avut efectul invers celui scontat, au scos în evidență izolarea sa.
Guvernul condus de Pavel Filip n-a reușit să restabilească relațiile de încredere cu UE, este eșecul cel mai vizibil a doi ani de activitate apreciabilă pe diverse direcții. Ceva nu merge cum se cuvine în relația Chișinăului cu „partenerii de dezvoltare”. Anularea grantului de 28 de milioane de euro, promis pentru reformarea justiției, este un semnal foarte grav din acest punct de vedere. Investițiile străine nu au cum veni în asemenea condiții. Suntem condamnați la subdezvoltare, la întârziere cronică, dacă nu se iau măsuri radicale pentru a schimba situația.
Și nu doar adoptarea sistemului electoral mixt în pofida recomandărilor Comisiei de
Se fac încercări de a modifica legislația în așa fel, încât cei care au furat să-și poată legaliza banii furați și să scape de pedeapsă. Ambasadorul american James D. Pettit se arătat recent alarmat de aceste intenții ale Guvernului: „Acest proiect de lege privind decriminalizarea și amnistierea pentru oamenii de afaceri care încalcă diferite legi, transferul competențelor de la poliție la organele de reglementare este o greșeală care îi sperie pe investitorii străini. Este important ca investitorii străini să aibă încredere că sistemul de aici le va apăra investițiile”, a declarat Ambasadorul Pettit pentru „Tv8”.
Insistența cu care Guvernul promovează proiectele de legi respective, care nu există în statele europene îl contrariază pe dl Pettit:
„Nu există acest fel de proiecte în nicio țară. Ne întrebăm de ce insistă Guvernul în aprobarea unui asemenea proiect, când există diferite modele în diferite țări, conforme standardelor europene?”, se întreabă Ambasadorul SUA, citat de Ziarul NAȚIONAL.
Încercarea guvernării de a simula căutarea miliardului este o nerușinare, o ofensă adusă inteligenței cetățenilor Republicii Moldova.













































































