04:37:22 25.03.2019
 
Stiri

După PD, și PAS-PPDA se adresează alegătorilor indeciși

Politică 05.11.2018 09:34 Vizualizări4131 Autor: Nicolae Negru
După PD, și PAS-PPDA se adresează alegătorilor indeciși

Semne diacritice

În aceste alegeri, cea mai înverșunată luptă nu se mai dă între forțele proeuropene și proestice, ci între partidele care se numesc proeuropene. Pe flancul stâng, concurența între PSRM și PCRM nu este atât de crâncenă ca pe cel drept. Cel mai intens schimb de „focuri” are loc între PD, pe de o parte, și mai multe partide proeuropene și unioniste, pe cealaltă parte.

O luăm de la început?

Orice încercare de a tempera un pic spiritele este întâmpinată cu ostilitate din toate părțile. Cu atât mai mult dacă îți permiți vreo sugestie, sau, - ferească sfântul! – o observație critică la adresa noilor idoli politici. Ești linșat pe rețelele sociale, unii colegi sau cunoscuți cu care erai în relații cordiale încetează să te observe sau, în cel mai bun caz, te tratează cu răceală când îi întâlnești în stradă sau la evenimentele publice. Cum să-l critici, cum să ai dubii față de „salvatorul” nostru Andrei Năstase? El e ultima noastră șansă de a ne „întoarce țara înapoi” și a elibera instituțiile capturate! Reacția unor simpatizanți PAS-PPDA la articolele din presă ne dă senzația că ne întoarcem înapoi și o luăm de la capăt, cu un alt Roșca.

Se supără și simpatizanții PD

Și din partea opusă supărările nu sunt mai mici, își fac iluzii cei care cred că PD nu ar avea adepți. Ți se reproșează că nu apreciezi acțiunile guvernării care a revizuit sistemul de pensii, a redus în jumătate numărul de ministere, repară drumurile, a mărit salariile, l-a pus la punct pe Rogozin și a cerut retragerea trupelor ruse de la tribuna ONU, a stabilit cele mai strânse relații cu România de la 1991 încoace, a făcut cel mai mult pentru conectarea cu sistemul energetic de peste Prut și, în general, a dat cel mai eficient prim-ministru de până acum. Cât privește miliardul, răspunsul e că nu există vreo dovadă concretă, decât „beletristică”, asupra implicării lui Plahotniuc în acest furt „epocal”. De ce Procuratura Generală și CNA, aflate sub controlul politic al PD, nu au reacționat atunci când a văzut cum se scot sacii cu bani din BEM?

Simpatizantul PD începe să se bâlbâie, dar numărul adepților PD nu pare să scadă din cauza acestei întrebări, după cum nici adoratorii lui Năstase nu pot fi clintiți din credința lor de faptul că liderul PPDA și-a ascuns o parte din venituri, scriindu-le pe numele mamei și soacrei sale, sau că el era gata să facă alianță cu Dodon și Usatîi, aruncând, de dragul lor, batista pe țambalul integrării europene.

O lansare modestă

Sâmbăta trecută, și-au lansat campania electorală PAS și PPDA. A fost o manifestație modestă, scurtă, fără cheltuială mare, fără efort de imaginație și efecte spectaculoase. Ceea ce ar putea fi un plus, contează rezultatele. Din păcate, nu au impresionat, cu una sau două excepții, nici discursurile, nici ideile și mesajele care au fost lansate în spațiul public. Idei noi au răsunat cam puține, a predominat retorica uzată, pe care o auzim de peste trei ani, inclusiv cea cu „țara înapoi”.

Organizatorii manifestației par să se fi gândit mai mult la propriii simpatizanți și adepți și mai puțin la alegătorii indeciși, care încă nu au hotărât cu cine vor vota și dacă în general vor merge la alegeri. Ei sunt mulți și pot produce o surpriză electorală. Votul lor ar trebui să-l obțină PAS-PPDA, ca să poată stabili ce se va întâmpla cu Republica Moldova în următorii ani, ca „certitudinea” liderului PPDA în această privință să se materializeze.

Cine va recupera miliardul?

Dacă în afară de pensii, salarii mai mari, „drumuri bune” etc. PD a încercat, la lansarea din 21 octombrie, să-i ademenească pe indeciși cu a „patra cale”, o idee falsă, dar destul de „zornăitoare”, „lipicioasă”, PAS și PPDA a atras atenția cetățeanului plictisit de confruntarea geopolitică cu promisiunea unui salariu mediu de 11 000 de lei și a reducerii cheltuielilor sale pentru medicamente cu 25%. Dar, cum s-a exprimat un cetățean din afara Chișinăului, de la care am cumpărat ieri struguri în piață, nu au spus de unde vor lua bani pentru aceasta. De asemenea, nu au lămurit cum anume vor fi schimbați judecătorii și procurorii corupți și cum vor fi puși la închisoare cei care au furat miliardul, dacă ne referim la o altă promisiune mai răsunătoare. Se va interveni în actul justiției?

Pare ciudat că blocul PAS-PPDA nu s-a angajat să recupereze cât mai repede miliardul furat, despre care a vorbit atâta! Și dacă îl tot deplângem pe cetățean că miliardul scos din rezervele BNM îl va plăti el, de ce „ACUM” nu și-a înscris în programul electoral anularea acestei poveri, în cazul în care se întâmplă să ia puterea?

Doi lideri, același discurs?

„Acumiștii” nu au demonstrat că văd bine problemele Republicii Moldova și dispun de o strategie pentru ea. A lipsit o viziune de ansamblu asupra stării actuale, asupra economiei în primul rând. S-au spus unele lucruri neargumentate, în contradicție cu unele aprecieri ale FMI și unele date economice. Era necesară o explicație cum poate să crească economia cu motoarele de creștere economică oprite. Lansarea în campanie electorală putea fi și o ocazie de prezentare a membrilor viitorului guvern (cabinetul din umbră) sau măcar a viitorului prim-ministru.

Și faptul că blocul electoral „ACUM” are doi lideri îi obligă să spună cam același text și, mai cu seamă, să vorbească în aceeași tonalitate?

Prietenii tăi merită să știe ASTA!timofei 05.11.2018 10:00

pas si ppda cersesc, pe cand democratii demonstreaza de ce merita sa fie votati...

Victor 05.11.2018 11:10

Sandu si Nastase sunt doua personaje nu chiar promitatoare. Doar vorbele din ei.

Grup- D. 05.11.2018 11:29

N. Negru își exercută ”misiunea” în stilui CGB-ist, presupunem că sub diriguirea ”înțeleptă” a soveticului absolvent al școlii de partid din Rostov pe Don - P. Bogatu. Nu mai poate de grija de PAS și de PPDA, tot la ei vede, tot observă, ceea nu-i place, celaltă nu nu-l convinge, a treia nu-l impresionează,lidrilor acetor formațiuni le numără bubele și banii, de parcă ei sunt la guvernare și fură din banii țării, etc. Și mai și; pentru el PD-l, care în realitate e o grupare criminală, e partid proeruopean și le sugerează la toți că cu acesta ar trebui de nogeciat. Și culmea, acest negru se consideră ”obijduit” că cineva îl detestă. Iar realitatea că el e un individ care e conștient că criticile ”dure” aduse PD-lui (și mai puțin lui Plahotniuc), pentru acestă grupare e o mușcătură de țânțar, iar criticile aduse blocului ACUM sunt de altă natură și cu o altă menire. Iar dacă acum cinveva nu-i întinde mîina lui, mâne-poimâne o să-l scuipe pentru că în cercul unor intelectuali de altă formație, el deja e un NIMENI.

realist 05.11.2018 11:43

Am vazut lansarea PAS si PPDA in electorala... Sala era pe jumate goala, si nici pe scena nu aveau oameni. Unde le este echipa?

Marcel Z. 05.11.2018 12:02

Vrem noi să ne supărăm pe N. Negru sau nu, dar el a pus mâna pe rană. Comparați ce au organizat PDM la sfârșit de octombrie și ce au organizat ACUM sâmbtă. Nu e vorba doar de bani. E vorbva,mai întâi de toate, de materie cenușie, de organizare, de viziune, de mesaj. După adunarea PDM toți au rămas cu ideea celei de-a patra cale, indiferent care e asta. Dar după adunarea ACUM de sâmbătă, cu ce mesaj a rămas societatea? Cu amărăciune în gură că sunt vai și amar de chelea lor, acești pretinși intelectuali... O să ia o țeapă mare la alegeri. Eu sunt tare dezamăgit de ACUM, care, pe seamă, e ALTĂ DATĂ... Așa că cetățenii ori vor vota cu actuala guvernare, care mișcă ceva, ori nu va ieși la alegeri, pentru că nu are pentru cine vota.

A.Nastas 05.11.2018 15:20

Mesajul de mai sus al lui „Grup-D” e al valetului lui Roșca, Vasilica Năstase, fratele dadaistului. Observati stilul? Nimic nu s-a schimbat, desi aparent slujeste cu aceeasi abnegatie un alt „lider”. Practicile kgb-iste de a-i ataca pe cei care nu le convin, in special buni romani, nu s-au schimbat si nu se schimba.

Petronel 05.11.2018 15:48

Nastase este gata sa faca alianta cu oricune principalul sa ajunga la guvernare cert este faptul ca el are nevoie de guvernare doar ca sai aduca pe fratii Topa inapoi in tara.

Vasile 05.11.2018 18:11

Articolul lui N.Negru e unul cam dubios și lipsit de real folos pentru societate, pentru că prea multă ”atenție” în acordă lui A. Năstase, care e plasat pe același cântar cu ”cordonatorul”. Dorim sau nu să conștientizăm, dar acesta a câștigat alegerile din mun. Chișinău în mod democratic, nu pu prea îi trebuie suținerea purtătorilor de opinie de genul lui N. Negru. El are în spate un alt sprijin, al unei părți considerabile din alegători. Despre Doamana M. Sandu, tot respectul pentru ea fiindcă e o personalitate integră, intelegentă și înțeleaptă.Cred că anume ei se datorează atitudinea față de opoziția moldovenească, a liderilor PPE europeani, fapt care pot să-l neglijeze doar purtătorii de opinie lipsiți de obiectivitate și chair de bun simț. Cu regret și ea nu prea văzută cu ochi buni de N. Negru, în așa mod ultimul iscând o senzație că nu urmărește scopul exprimării adevărulu, fapt pentru care, după cum el s-a exprimat este; ”... linșat pe rețelele sociale, unii colegi sau cunoscuți cu care erai în relații cordiale încetează să te observe sau, în cel mai bun caz, te tratează cu răceală când îi întâlnești în stradă sau la evenimentele publice”.

I. David. 05.11.2018 18:35

Indiferenet cine e mai mare și mai tare, politicienii, dar și analiștii care se consideră pro-europeni, comit o gravă eraore dacă nu i-au în conisderație poziția UE față de situația social-politică din Republica Moldova. Cu prieteni ca Erdogan, nici Europa, și nici la bine nu ajungem.

Mihai 05.11.2018 22:47

Asa si va ramane acest Negrisor cu eticheta de lacheu al proxenetului...

Grup-D 06.11.2018 12:47

Pentru A. Năstas; Referitor la Vasile Năstase aveți o mare doză de dreptate. El chair că nu merită respect. Iar Grup-D nu are nimic comun cu V. Năstase. Noi avem părearea nostră despre ce se întâplă în Moldova și evident și despre Plahotniuc, care numai în europa nu duce Țara, ci în hău, cât și despre acei care se dau independenți, dar vociferează prin articole în care sugestiile de bază sunt dubioase și printre rânduri. Iar N. Negru e unul din aceștia. Și faptul că recunoaște că cineva deja îl detestă, demonstrează că avem dreptate. PUNCTUM.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2019 09:51 Nicolae Negru Alegerile s-au încheiat, dar campania...

18.03.2019 09:17 Nicolae Negru După politica turtei dulci, vine poli...

15.03.2019 09:23 Nicolae Negru Când „principialitatea” politicienilo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce coaliție de guvernare credeți că va fi formată în R. Moldova după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md