23:24:05 12.08.2022
Stiri

Nicolae Negru // După dezoligarhizare, „decârtițizarea”

Actualitate 08.07.2022 09:20 Vizualizări3113 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // După dezoligarhizare, „decârtițizarea”


Semne diacritice

Un hoț fugar, care a furat în proporții deosebit de mari din banii publici, îi sperie pe cetățenii noștri că vor îngheța și vor flămânzi la iarnă. Din cauza PAS, firește. Avertismentul apare pe fundal galben cu litere negre, ca să producă și efect subliminal, probabil.

Despre pericolul foametei scrie și presa internațională, avertizează și reprezentanții ONU, UE și alte organizații internaționale. Cu deosebire că rădăcina pericolului indicat de ei e alta decât în publicitatea politică din Republica Moldova.

„Există un pericol real” ca numărul de oameni care vor fi afectați de foamete să crească în următoarele luni, a declarat directorul general al Programului Alimentar Mondial, din cadrul ONU, David Beasley. Din punctul său de vedere, acest pericol e legat de creșterea prețurilor la alimente, combustibil și îngrășăminte, în urma războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Și liderii europeni vorbesc despre strângerea centurilor și posibile probleme cu încălzirea în urma șantajului energetic, a folosirii gazelor ca armă geopolitică de către Putin.

Cei care sperie cetățenii în Republica Moldova nu pomenesc despre războiul ruso-ucrainean, ca și cum ne-am afla în vid. Ei profită de războiiul inițiat de Putin pentru a demoniza PAS-ul și pe Maia Sandu. Oricât de mult am urî guvernarea actuală, greșelile pe care le-a comis și le va comite nu sunt de natură să depășească prin consecințele sale efectul dezastruos al războiului din Ucraina și al politicii agresive, revanșarde, expansioniste a Rusiei. Dacă vom îngheța și vom flămânzi la iarnă va fi nu din cauza guvernului actual, ci fiindcă „Gazprom” va închide robinetul sau va stabili prețuri „astronomice” la gazele livrate Republicii Moldova.

Inflația, creșterea prețurilor, fantoma recesiunii care se arată în Occident va submina popularitatea multor politicieni și e firesc ca unii să piardă, iar alții să câștige cursa electorală. Chiar și pe timp de pace, popularitatea unui partid de guvernământ se erodează oricum. Problema e că la noi puterea poate nimeri în mâinele unor politicieni finanțați de Rusia sau în mâinile unor tâlhari, manipulați de serviciile secrete ruse. De dificultățile în care s-a pomenit Republica Moldova poate profita electoral țara dușmănoasă care le provoacă. În spatele celor care demonizează actuala guvernare se văd urechile lui Putin, care „gestionează” criza energetică în scopuri geopolitice. Ceea ce nu e nici normal, nici democratic.

Serviciile secrete bulgare dețin informații conform cărora „politicieni, jurnalişti, analişti, politologi şi alte persoane care apar în mass-media din Bulgaria sunt plătiţi direct de statul rus, cu câte 4 000 de leva (circa 2 000 de euro) lunar, pentru a susține teze convenabile Federaţiei Ruse și a modela opinia publică bulgară”, scrie RFI, citând-o pe Lena Borsislavova, şefa de cabinet a prim-ministrului bulgar în exerciţiu Kiril Petkov.

Serviciile noastre secrete nu ar trebui să-i scoată din „circuit” pe cei care activează în interese străine? „Moliile”, „cârtițile” FSB sau pur și simplu agenții de influență plătiți de serviciile secrete ruse nu ar trebui scoși la iveală? „Decârtițizarea” nu este mai puțin necesară decât dezoligarhizarea. Banii străini și banii furați de la cetățenii noștri nu ar trebui excluși din circuitul politic? Dodon, Șor, Platon și-au unit eforturile împotriva Maiei Sandu și, în mod ciudat, campionii luptei antioligarhice au tăcut, de parcă odată cu fuga lui Plahotniuc ei și-au încheiat misiunea.

Dar cât se mai poate tolera ca politicienii de la Chișinău, Comrat să sonorizeze texte scrise la Kremlin? Presa a dezvăluit că unele luări de cuvânt ale lui Dodon, ale lui Vlah au fost redactate de serviciile rusești, s-a schimbat ceva de atunci?

PAS dispune de toate pârghiile - guvernamentale, prezidențiale, legislative, pentru a reconstrui „sistemul” în așa fel, încât să nu se admită publicitate electorală, candidați și formațiuni finanțate din fondurile FSB sau din miliardul furat. O lege în acest sens a fost adoptată, trebuie să se obțină respectarea ei. Ca să nu scrie presa după alegerile parlamentare viitoare că a câștigat Rusia sau marionetele sale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Miticu Mitica 10.07.2022 08:41

Daca vrem un moment zéro si sa ne rupem complet de vechile structuri ce ne tin inghetati in trecut atunci trebuie lustratie. Asa au procedat ponezii, cehii si slovacii. Ati vazut daca nu s-a facut lustratia in Bulgaria si Ungaria ça au ramas la mana rusilor. Romania este un caz aparté. Desi nu a facut lustratia post révolutie, Ceausescu a marginalizat cartitele sovietice. Motiv pentru Care , sub bagheta Rusiei ei au organizat lovitura de stat numita révolutie. Apoi, s-au dat lupte interne intre cartite si SRI national. In Célé din urma SRI a castigat si orientat tara catre NATO si UE. Déci in Romania rolul important l-a avut SRI , serviciul recunoscut mondial , pe care il foloseau si rusii pe vremea sovietelor, deci recunoscut si de ei. Acolo nu s-a putut face lustratie din cauza ça ierarhia politica marginalizata de Ceausescu a pus mana pe putere si a distrus toate arhivele. In timpul "revolutiei" o sumedenie de "incidente" au avut Loc in privinta arhivelor Care érau fie atacate cu munitie incendiara fie "mutate" in alte locuri si se evaporau pe traseu. Astazi in Romania mai sunt cartite dar eficacitatea SRI face ça ele sa fie vizibile : AUR , o masa din ce in ce mai mica din PSD reprezentata a inceput masiv de aripa fesenista a lui Iliescu Care s-a stins cu vremea...UDMR si ceva minoritati . Déci sub lupa stratégia este Clara : Rusia sustine extremistii si minoritatile (rroma AUR, maghiari UDMR, ceva tatari si alti Rusi), anarhistii si nealiniatii.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md