02:45:08 18.08.2019
 
Stiri

Dodon se joacă cu focul și nu are cine-i da peste mâini

Politică 28.01.2019 09:19 Vizualizări3503 Autor: Nicolae Negru
Dodon se joacă cu focul și nu are cine-i da peste mâini

Semne diacritice

Startul campaniei electorale, care s-a dat vineri, a fost marcat de două incidente urâte, deloc prevestitoare de „alegeri libere și corecte”. Dacă cel de la Edineț, cu un candidat al blocului „Acum”, mai urmează a fi confirmat, cel de la Orhei, unde a fost agresat verbal Valeriu Munteanu, candidat din partea aceluiași bloc, poate fi urmărit în înregistrare video și nu face deloc cinste actualei guvernări. Este Orheiul un teritoriu hărăzit lui Șor, nu funcționează acolo legile Republicii Moldova?

După cum se obișnuiește, liderii formațiunilor politice au făcut la startul campaniei declarații optimiste, menite să ridice moralul activiștilor de partid. Liderul PD, Vald Plahotniuc, și-a stimulat colegii spunând că așteaptă un rezultat „record” în aceste alegeri. Recordul electoral nu este imposibil, dacă ținem cont că cel mai bun rezultat obținut până acum de PD, în 2014, se află sub 16%.

Municipiul Chișinău este călcâiul vulnerabil al formațiunii, aici PD-ul nu reușește să câștige mai mult de câteva procente. Va reuși de data aceasta? Se vor converti cele aproape 18 la sută din voturi obținute de Silvia Radu în scrutinul municipal în voturi pro-PD? Vom trăi și vom vedea. Deocamdată, PD nu pare să profite de avantajele sistemului electoral mixt, pe care l-a introdus în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, candidații săi pe circumscripțiile uninominale din Chișinău sunt în majoritatea lor niște persoane cu potențial necunoscut, cvasianonime, incapabile să atragă multe voturi pentru partid. După vicepremierul Chiril Gaburici, cel mai cunoscut dintre ei e Constantin Țuțu, cu o reputație nu tocmai măgulitoare.

xxxx

Omul săptămânii trecute (și al trecutului, în general) trebuie considerat Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, care ne-a surprins de două ori: 1) anunțând, marți, că nu va participa la alegerile parlamentare în calitate de candidat, după ce a declarat nu o singură dată că nu exclude lucrul acesta, că are de gând să candideze pe lista PSRM; 2) vorbind, miercuri, în fața celor „circa 1 500 de oameni” adunați în fața Președinției pentru „a exprima susținere șefului statului” și a constitui Mișcarea patriotică populară în sprijinul Președintelui.

Cel de-al doilea eveniment pare să fie o etalare de mușchi prezidențiali, după ce s-a văzut nevoit să se conformeze Constituției și avertismentelor venite dinspre PD privitor la intențiile sale de a se implica în lupta electorală. Ca să nu pară laș, neputincios, slab, cedând în fața PD, el și-a chemat susținătorii pentru a demonstra că este puternic, amenințând guvernarea că va face uz de mișcarea cetățenilor „patrioți” în cazul în care rezultatele alegerilor vor fi altele decât cele așteptate de el. Iar o asemenea amenințare este o acțiune anticonstituțională, o crimă.

„Am decis să-mi îndeplinesc îndatoririle (să nu candideze – n.n.). Dar știţi cu toții pe cine sprijin în aceste alegeri. Și sunt recunoscător că susțineți poziția mea, aţi ieşit să mă susțineţi în această zi cu ger. Sper că în februarie-martie va fi mai cald și, dacă va fi necesar, vom ieși împreună cu toţii”, a spus Dodon, citat de Infotag. Președintele Republicii Moldova consideră că „a fost făcut abia primul pas pentru crearea Mișcării patriotice populare”, care merită să fie numită așa „căci această mișcare este pentru președinte, pentru țară și pentru valorile noastre”. El i-a îndemnat pe cei prezenți să vină la prima chemare și fiecare din cele „1 000-1 300 de persoane” prezente „să găsească încă 10 persoane gata să iasă la apelul meu și să apere președintele, țara, independența, neutralitatea și valorile ortodoxe”.

Majoritatea din cei 1 000 de participanți, după estimările Infotag, erau „veterani ai forțelor armate și ai altor structuri de forţă”. Unii dintre vorbitori au exprimat sentimente antiamericane și anti-NATO, în termenii peiorativi ai perioadei sovietice. Dodon i-a lăudat pentru că ar fi venit „să apere și să creeze, nu să distrugă”.

Dar cine oare amenință „președintele, țara, independența, neutralitatea și valorile ortodoxe”? Blocul „Acum”, PD? Serviciul de Pază nu îl poate apăra pe președintele Republicii Moldova? Dodon continuă să încalce Constituția, se joacă cu focul și nu are cine-i da peste mâini.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Silviu 28.01.2019 09:45

Cine să-i dea peste mâini? Consistenta minoritate rusă din RM? Sau poate populația mancurtizată? Nostalgicii URSS-ului? Ierarhia ortodoxă subordonată Moscovei? Organele de securitate ale RM infiltrate cu FSB-iști?

Andres 28.01.2019 10:11

Domnule-tovarăș N.Negru, nu da întrebări prostești.În primul rând, Lui Dodon peste mâini poate să dea acel care l-a adus în fotoliulul de președinte, adică Plahotniuc. Numai că acesta e ocupat cu lupata prin ocice metode, inculsiv și cinecieți criminale, cu liderii blocului ACUM și cu slavarea de închisoarea lui Șor.În al doilea rând, în Chișinău PD nu acumulează voturi pentru că aici se află floare națiunii, printre care dumneata nu ești și nu vei mai fi.

Tarnacop 28.01.2019 10:27

Dodon a fost facut "prezident" de catre Plohotniuc-Ulinici - lucru evident pentru cei care pastreaza min. de obiectivitate. Opozitia a fost prinsa pe picior gresit, si daca nu era Dodon- el trebuia inventat.Voronin+Rosca=Plohotniuc+Dodon.

Grig 28.01.2019 12:07

Președinte a circa 1.000 000 de basarabeni este Klaus Iohannis. Dodonul este comisarul coloanei a 5 rusești din Basarabia, atamanul rusofonilor și a găgăuților. Majoritatea basarabenilor nu l-a votat pe Dodon președinte.El a fost instalat de ruși prin fraudarea alegerilor.

Agat-Com 28.01.2019 18:29

Când Negru dă așa întrebări, dovedește că e în criză de ideii.A mai trecut cu criticile și la Dodon pentru că a obosit să toarne bârfe asupra liderilor Blocului ACUM. Se va mai odihni și iar va inventa vreo bârfă despre M. Sandu.Slujește omul, nu glumă.

Polilogu 30.01.2019 14:31

Dragi tovarasi MOLOTOVENI ! Toti aci de față comentatori + ceilalti de prin cafenele si colturi de stradă ! Vă inselati amarnic. PSRM va fi pe locul intâi la alegerile din 29 feb. si vor înghiți cu fulgi cu tot celelalte partide ”pro moldova” si pro UE, conform ultimulului sondaj de opinie, care este cât se poate de adevărat ! Asa ca in zadar faceti trollisme pentru PD , pt ca tot veti fi inghititi . Ce ati semanat aceea veti culege. RODUL insă va fi LETAL ! Marea satisfactie este insă că nu mai puteți arunca vina pe ”FAȘIȘTII ROMANI”,care v-au ”asuprit ” ! MIZA voastră cu PSD -ul din RO este o eroare colosală. PSD se duce pe copcă cu surle si trompete . Dragostea lui PUTIN va va sufoca cu totul !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

09.08.2019 14:48 Nicolae Negru Uzurpatorul strigă uzurpatorii?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md