13:47:47 26.06.2022
Stiri

Nicolae Negru // Despre Voronin, Dodon, viață nouă și remanieri

Actualitate 06.06.2022 09:14 Vizualizări5129 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Despre Voronin, Dodon, viață nouă și remanieri


Semne diacritice

Lui Voronin i-a ajuns cuțitul inflației la osul grijii față de popor. El i-a chemat „pe toţi cetăţenii, din toate colţurile ţării”, „toate partidele de opoziţie şi organizaţiile neguvernamentale, care vor să lupte pentru ţară, la o adunare naţională în PMAN”, ca să se consulte în privința creării unui front comun „pentru o nouă guvernare, pentru o nouă Moldovă, pentru o nouă viaţă”. Unul dintre cei mai longevivi politicieni s-a gândit însfârșit că e nevoie de o „Moldovă nouă”. Nu e cam târziu?

Și partenerii de bloc electoral al comuniștilor, socialiștii, au convocat sâmbătă Consiliul Republican al PSRM și au decis să „inițieze demiterea acestui guvern inutil și dăunător”, care a condamnat cetățenii „la cele mai mari prețuri și tarife, la o inflație-record și disperare”. Socialiștii se mai plâng că guvernarea „intimidează” opoziția, inițiind dosare penale pe numele unor reprezentanți ai PSRM și pornind o „răfuială televizată împotriva lui Igor Dodon”. Socialiștii speră, probabil, că alegătorii vor crede ceea ce nu cred ei înșiși: că Dodon este întruchiparea inocenței, curat ca lacrima.

Nici comuniștii, nici socialiștii nu vor recunoaște că cea mai mare parte de vină pentru inflația-record le aparține, ei sunt cei care au menținut Republica Moldova în dependență energetică cvasitotală de Rusia, fără a mișca un deget pentru a diversifica sursele de gaze naturale. Ba, dimpotrivă, au considerat că apără statalitatea boicotând și sabotând proiectele de conectare a rețelei energetice din Republica Moldova la cea a României și UE. Nu actuala guvernare a construit economia de azi în așa fel încât cele mai multe produse de consum să fie importate, nu fabricate acasă. Din fericire, embargourile Rusiei i-au silit pe producătorii noștri să caute alte piețe de desfacere. Dacă ar fi guvernat socialiștii și comuniștii, am fi fost și azi dependenți de piața rusă.

Reacția pasivă a cetățenilor la apelurile pătimașe ale liderilor socialiști și comuniști ar sugera că promisiunea vinului nou în burduf vechi nu îi păcălește de data aceasta. O guvernare nouă, „o viață nouă” cu același Voronin neschimbat, cu același Dodon, corupt și trădător, - asta e oferta comuniștilor și socialiștilor? Liderul PCRM nu simte ironia apelului său? Crede el rezonabilă destabilizarea, demiterea Guvernului și organizarea de alegeri anticipate în plin război lângă Republica Moldova? Ce ar putea face un nou guvern mai bine decât Guvernul Nataliei Gavrilița? Să susțină războiul lui Putin împotriva Ucrainei și să obțină un bonus de la „Gazprom”? Și dacă Ucraina învinge?

Place cuiva sau nu, dar un eventual guvern comunisto-socialist ar fi inadecvat realităților geopolitice care se arată la orizont, care pot fi anticipate după mersul războiului din Ucraina și acțiunile Occidentului. Și statutul de candidat pentru aderarea la UE, pe care ar putea să-l obțină Republica Moldova, cere de la Guvernul nostru o atitudine mai interesată, pe care socialiștii și comuniștii nu o manifestă, încercând să stea pe două scaune.

Pe de cealaltă parte, Guvernul actual nu ar trebui să-și imagineze că e perfect, lipsa de experiență își spune cuvântul, iar sprijinul din afară nu compensează și „neutralizează” nemulțumirea cetățenilor din interior. Natalia Gavrilița și miniștrii săi sunt obligați nu numai să ia măsuri, ci și să explice și să asigure oamenii că au făcut tot ce depinde de ei pentru a stăvili inflația și a menține Republica Moldova pe linia de plutire din punct de vedere economic.

Miniștrii care nu sunt capabili să comunice cu societatea, cu mass-media, să nu se supere când li se spune că sunt inadecvați, că trebuie să plece sau să se adapteze. Cetățenii au nevoie de certitudinea că Guvernul ține economia și problemele sociale sub control, în măsura în care lucrul acesta e posibil în condițiile actuale. Opinia cetățenilor nu poate fi ignorată, oricât de tineri și talentați s-ar simți unii miniștri. Cei care se comportă ca niște „copii-minune” neînțeleși de societate trebuie remaniați cât de curând.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Ciobanu 06.06.2022 11:32

Celor din partidele proputiniste li s-au terminat banii furați, de aceea au pornit zvârcolelele. Scopul lor este de a reveni la treuca puterii.

ion 06.06.2022 11:46

Cea mai mare problemă e că actuala guvernare, incompetentă și inadcveată din punct de vedere profesional, face ”totul” pentru ai readuce la guvernare pe sociocomuneaci!!! Responsabilitatea primară (cauza principală care generează efecte nedorite) îi aparține primei persoane în stat ce are ca atribuție nominalizarea și numirea în funcție a prim ministrului. Și aici, se vede clar, perpetuarea aceleiași tradiții - de a numi în această funcție o persoană mai puțin pregătită (inadecvată, fără experiență) pentru a nu-i face concurență. Precum se exprima dl Ion Borșevici, primul speaker al primului Parlament despre câțiva deputați inadecvați: ”pe fonul lor noi arătăm mai bine”.

Matei 06.06.2022 17:34

Cu comunistii si socialistii la guvernare se oune cruce poe statlitatea RM in conditiile actuale ceea ce ar fi o optiune de reunire cu RO sau Rusia (caii moscalilor fiind auzite deja nu departe). RM traieste din granturi si imprumuturi. Nimeni nu va da nimic acestor pro rusi iar Rusia are treaba cu Ucraina ! Stoparea acestor pomeni va duce inflatia la 200% daca nu mai mult prin devalorizarea aproape imediata si accentuata a monedi RM. Nu va jucati cun focul stimati pro rusi as zice ! toti aveti vile si acarareturi care ar valora exact un praz si o nuia peste noapte. Stati cat de departe de radar daca se poate - fiti invizibili - luati-va concedii in Sahalin (poate nu mai veniti inapoi de acolo nicodata) !

F. Mazur 08.06.2022 09:48

În mare parte sunt de acord cu Domnul Negru. Dar e promițător faptul că actuala guvernare, care din motive obiective trebuie să activeze în niște condiții foarte grave, zi de zi devine mai descurcăreață, chiar dacă de luni de zile e atacată de internauți provocatori ca Ion.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

20.06.2022 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine e mai mare patriot

17.06.2022 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi într-o barcă, al...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md