20:18:27 13.07.2024
Stiri

Nicolae Negru despre RECUNOAȘTEREA așa-ziselor „republici populare” Donețk și Lugansk și dacă un SCENARIU similar poate fi aplicat în cazul TRANSNISTRIEI: „Războiul este de neevitat. Rusia e sigură de victorie rapidă, dar ar putea avea surprize”

Actualitate 22.02.2022 09:20 Vizualizări3966 Autor: Ziarul National
Nicolae Negru despre RECUNOAȘTEREA așa-ziselor „republici populare” Donețk și Lugansk și dacă un SCENARIU similar poate fi aplicat în cazul TRANSNISTRIEI: „Războiul este de neevitat. Rusia e sigură de victorie rapidă, dar ar putea avea surprize”


„Era de așteptat că Vladimir Putin va recunoaște așa-zisele „republici populare” pe care el însuși le-a creat pe teritoriul Ucrainei. Duma de Stat a Federației Ruse nu ar fi adoptat, ceva mai înainte, o hotărâre prin care îi cerea președintelui rus să recunoască „republicile respective”, dacă deputații nu ar fi știut că Putin e de acord cu această hotărâre”, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.

Potrivit sursei citate, pasul făcut ieri de Putin reprezintă o cale de escaladare, nu dezescaladare a situației din regiune.

„Războiul este de neevitat. Fiindcă separatiștii controlează doar o parte din teritoriile regiunilor Donețk și Lugansk, ei vor încerca să „împingă” forțele armate ucrainene în afara acestor regiuni. Războiul poate începe chiar azi și trupele ruse de la frontiera cu Ucraina se vor alătura trupelor ruse din interiorul Ucrainei.

Prin această decizie, Rusia anulează de facto acordurile de la Minsk privind Donbasul, acorduri care dezavantajau Ucraina, fiind semnate de ea într-o perioadă critică a existenței sale. Acum, cu o bucată de teritoriu ucrainean, dispare și sabia damocleană a federalizării Ucrainei. Însă e puțin probabil că gestul Rusiei de recunoaștere a regiunilor separatiste să fie urmat de alte state. Până la urmă, așa zisele „republici” vor fi incluse în componența Rusiei. Pe Narîșkin l-a luat gura pe dinainte când a propus aceasta în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate”, a subliniat Nicolae Negru.

Totodată, editorialistul nostru nu crede că recunoașterea celor două regiuni separatiste de către Putin va atrage sancțiunile despre care se vorbește: „Dar începerea acțiunilor militare și implicarea Rusiei va fi interpretată ca o invazie și va declanșa mecanismul sancțiunilor deja stabilite, dar încă neanunțate. Dacă începutul războiului e previzibil, sfârșitul lui - nu. Rusia e sigură de victorie rapidă, dar ar putea avea surprize neplăcute.

Totuși, e ciudată și contradictorie retorica antiucraineană a lui Putin. Deși spune că ucrainenii și rușii sunt același popor, el acționează cu ură față de ucraineni, de parcă ar fi cei mai mari dușmani ai rușilor. Hotarele politice temporare sunt mai importante pentru el decât sentimentele ucrainenilor pe care îi consideră ruși”.

Nicolae Negru nu crede că, deocamdată, e posibil ca Putin să aplice același scenariu în privința Transnistriei.

„Deocamdată, Putin nu pare să aibă în plan recunoașterea Transnistriei. Pentru aceasta el va trebui să găsească mai întâi o cale de a ajunge până la Nistru. În afară de aceasta, există perspectiva nedorită de Moscova ca recunoașterea Transnistriei să impulsioneze procesul de reunire a Republicii Moldova cu România”, a conchis Nicolae Negru.Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md