12:32:27 20.04.2019
 
Stiri

Despre dezamăgirea unioniștilor și proiectul „lumii ruse”

Politică 03.09.2018 11:04 Vizualizări5972 Autor: Nicolae Negru
Despre dezamăgirea unioniștilor și proiectul „lumii ruse”

Semne diacritice

Murmur de nemulțumire, dezamăgire, indignare, în mediul unionist în legătură cu adunarea centenară de sâmbătă. Când însă încerci să afli ce anume i-a dezamăgit, i-a enervat, i-a revoltat pe cetățenii noștri cârtitori, răspunsul nu e prea clar, e bazat pe impresii, pe supoziții, teorii ale conspirației. Se discută fierbinte, dar cu puține argumente sau chiar în lipsa acestora.

Poate i-a derutat pe unii faptul că organizatori s-au abătut de la tradiția mitingurilor din PMAN – cu discursuri foarte lungi și foarte înflăcărate, cu aceleași cântece folk și muzică folclorică pe care o auzim de aproape treizeci de ani? Poate fiindcă și-au permis să încalce „canonul” protestelor locale, nu a avut un scenariu bătut în cuie, au improvizat, uneori incoerent, tinerii sunt arătați cu degetul și chiar acuzați de diversiune, de - horribile dictu! – compromitere a idealului unionist?

Episoadele cu poliția, când s-au luat la harță cu ea, i-au rezistat, apoi au cedat, ca să evite violența, scopul maximalist, irealizabil, din punctul de vedere comun – obținerea unei declarații de Unire din partea Parlamentului moldav, care se află în vacanță, să le fi cauzat unora criza de neîncredere?

Dar așa se manifestă tinerii pretutindeni în lume: cu maximalism, cu improvizație, impulsiv, incoerent! Iar după un marș de peste 1 300 de kilometri, de la de la Alba Iulia până la Chișinău, după peripețiile de la frontieră, era și firească o anumită stare de agitație, de oboseală, dar și de euforie. E puțin probabil ca gestul lor simbolic să-i impresioneze pe majoritatea deputaților, dar rezonează în societate, e un impuls pentru cei care gândesc.

Fiindcă ne aflăm de fapt în campania electorală, se caută o explicație electorală pentru acțiunile lor. Aceasta, chiar dacă ar exista, nu poate compromite idealul, necesitatea reunirii. Suntem mai puțin europeniști fiindcă unii lideri declarați „proeuropeni” ne-au dezamăgit, iar unii dintre ei s-au dovedit a fi niște hoți ordinari?

Guvernarea, sigur, a profitat din nou pentru a-și face campanie electorală în mediul stataliștilor, antiunioniștilor și românofobilor, stingerea luminii în PMAN a fost un exces evident de etalare a mușchilor polițienești, autocarele tinerilor veniți de peste Prut puteau fi verificate la Chișinău, nu neapărat întoarse la Strășeni pentru aceasta, însă, în linii generale, trebuie să recunoaștem că poliția s-a comportat cu stăpânire de sine (ca, de altfel, și în cazul „ocupării” monumentului lui Ștefan cel Mare, pe 27 august), căci nu îi putem pretinde o atitudine la fel de grijulie ca față de partidul lui Șor și liderul acestuia, un hoț de elită, nu-i așa?

xxxx

În presa de la Chișinău a trecut aproape neobservată știrea despre uciderea liderului separatiștilor din Donbas, acțiune pe care Putin a calificat-o „perfidă”, deși nu ar fi cazul ca tocmai președintele rus să dea cuiva lecții de etică a războiului, după ce le-a înfipt ucrainenilor un cuțit „frățesc” în spate, ocupându-le Crimeea și regiunile Luhansk și Donețk. Nu e primul lider separatist din estul Ucrainei care este „lichidat” de persoane necunoscute, dar e prima dată când Putin reacționează atât de „elaborat”, folosind atât de multe cuvinte, numindu-l pe cel asasinat „lider popular”. Când Kremlinul i-a ucis pe nu mai puțin popularii lideri ceceni, Dudaev și Mashadov, s-a procedat „nobil”, se întreabă în mod logic unii comentatori ruși. Temerea lor e că implicarea atât de emotivă a lui Putin ar prevesti niște operațiuni militare la scară largă în estul Ucrainei. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a și anunțat de facto suspendarea negocierilor în Donbas. Nu este exclus că liderul respectiv să fi fost lichidat chiar de serviciile secrete ruse, pentru a-i oferi Moscovei un pretext de război, consideră unii comentatori ucraineni.

După ce, la Tbilisi, Anghela Merkel a vorbit despre posibilitatea aderării Ucrainei și Georgiei la UE, la Istanbul, Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu l-a informat pe Patriarhul Kirill al Rusiei că Biserica Ortodoxă Ucraineană va primi autocefalie, iar ieri, 2 septembrie, Sinodul Arhieresc al Bisericii Ecumenice a decis că Patriarhul Constantinopolului poate acorda autocefalie fără a avea acordul altor biserici.

Ceea ce înseamnă că proiectul „lumii ruse”, atât de drag lui Putin, se face țăndări și orgoliul imperial va avea de suferit enorm. În acest context, crește și mai mult importanța Chișinăului, a lui Dodon și a dodoniștilor pentru Kremlin. Putin are nevoie de un succes în viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Tarnacop 03.09.2018 11:23

Nu doar unionistii abordeaza tema electorala.Faptul ca DodonoSor nu si-a scos sustinatorii in PMAN este o dovada ca Plohotniuc vrea sa atraga curentul unionist de partea sa.Restrictiile au fost impuse pentru a arata cine-i"pahanul" in RM.

ion 03.09.2018 21:53

La 1 septembrie am fost in PMAN.Cunosc personal totul de la inceput pana la orele 22 ,ce s-a petrecut acolo.Sa se exsplice publicului,care a fost necesitatea de a retine autocarele grupului ce a participat nemijlocit si pasnic la marsul Centenarului si nu li s-a permis accesul in PMAN?Multimea din piata incepuse sa-si manifeste indignare.politia nu putea sa dea un raspuns convingator.Ni se raspundea ca asa au primit indicatia,altii ca nu stiu nimic.Se auzeau chemari ca sa ne deplasam spre Uzina de tractoare, unde erau dlocate autocarele.Marsul spre locul blocarii auocarelor a fost provocat anume de retinerea nemotivata a autocarelor de catre politie,si n-a fost planificat.Auzeam raspunsuri de la politie ca au fost gasite obiecte si substante interzise,apoi mai tarziu ca s-ar afla si obiecte exsplozive.Toate exsplicatiile politiei erau cusute cu ata alba,deoarece toate actiunele intreprinse de politie pentru exstragerea tuturor obiectelor ce au fost anuntate ca motive de retinere a autocarelor au fost incalcate chear de aceias politie.Faptul ca pe langa toate acestea s-a deconectat lumina si sa scos scena pana la ora 23,cand era planificat sa se incheie manifestarea, vorbeste de o provocare a autoritatlor.

Andres 05.09.2018 11:38

Deja devine un obicei ca N. Negru să posteze aricole care nu sunt altceva decât apă chiară. Este evident, regimul e în agonie și ca să sustragă atenția de la dezastrul economic și îndeosebi - a celui moral și socio-politic din Moldova, inventează scenarii cu ieșirile lui Șor, cu explozive prin autocare, cu legțturi obscure aliderilor opoziției extraparlamentare cu serviciile secrete rusești, etc. Iar poliția și procuratura deja sunt împotmolite în aceste scenarii. Apropo, sute de polițiști se concediază pentru că nu sunt de acord cu cea ce se întâmplă în MAI. Iar cei care ”ocrotesc ordinea publică” în PMAN, apropae deschis se expimau că ei execută comenzai, pe fața lor observându-se dezgustul față de aceste comenzi. În așa circumstanțe, oare lui N. Negru nu-i este rușine de figurațiile pe care le face?

P. Farcaș 05.09.2018 12:04

Domnule N. Negru, ieri Secretarul adjunct de stat al SUA a primit-o pe Doamna M. Sandu, cu care purtat o dicuție de aproximativ o oră. În principiu discuția este postată pe SITE-ul Deaprtamentului de stat al SUA. Ce opinie aveți despre acest fapt cu o semnificație deosebită? Ori o să postați vreun articol despre ce va întrebat un sătean?

Art-Grup 06.09.2018 09:49

Despre UNIRE tace Sfatul Țării 2 a lui N. Dabija. Vom tăcea și noi, visul e prea luminos și sensibil ca să fie terfelit. Referitor la periculul rusesc, a fost, este și va fi. Dar cu el nu se luptă cu articole a acestui Negru și a altor așa ziși anal-iști, care sciu și ei ca să nu tacă, ori ca să mai atace pe cineva.

Polilogu 06.09.2018 21:08

Doua zile la rand am stat sa vad cu ochii mei ce se intamplă la Chisinău cu ocazia Marsului CENTENARUL UNIRII, de aici de acasa din RO. Nu m-am putut edifica pe deplin cu toate ca am accesat multe surse de informare.Nu sunt singurul din orasul meu care suntem foarte atenti la ce se intampla cu ideea REINTREGIRII ROMANIEI. Contrar a ceea ce se sustine in presa , in zvonistica generală, romanii sunt extrem de sensibili cu acest deziderat absolut , si nu sunt dezinteresati si apatici. Excludeti total din evaluarile de orice fel aceasta pista falsă. NU VOM RENUNTA NICIODATĂ la excluderea tuturor interferentelor politicului partinic cu n acesta luptă pentru REINTREGIREA ROMANIEI !!Ar fi cel mai subred mod de a REINTREGII ROMANIA democratic adunată la un loc la 1 Decembvrie 1918.Tara noastră nu apartine niciunui partid, ea iți apartine siesi si milioanelor de romani si acest lucru trebuie impus ca principiu tuturor cancelariilor lumii indiferent de EST-VEST- NORD- SUD ! In interiorul partidelor romanesti ideea trebuie sa aibă valoare de acoperire si de vointă politică unică si indivizibilă ! NICIUN PARTID NU-SI POATE DISPUTA INTAIETATEA si PRIVILEGIGIUl , ALTFEL VORBIM DE FEUDE NU DE O TARĂ !SI NU MAI TRAIM DEMULT IN FEUDALISM !! ASADAR, trebuie facută lumină deplină asupra 1) Cine si de ce a inscenat episodul autobuzelor romănesti 2) CINE SI DE CE nu vrea sa scoata la lumină episodul telefonului ”demascator” de la 112. Ce continut are si cine este cel care l-a transmis ? Astfel de acte nu pot sa fie prilej de secret de stat al celor două entităti românești constitutional declarate ca atare.ISTORIA, CULTURA si LIMBA COMUNĂ sunt o unitate dincolo de orice indoială și de necontestat. 3) Cine si de ce a dispus ascunderea nr de identificare a politistilor de pe uniforme in vederea stabilirii eventuale a raspunderii personale pentru incalcarea regulilor profesionale 4) Cine si de ce a dispus prezenta inarmată a politistilor pe străzile Chișinăului, fară a fi declarată stare de urgentă sau de necesitate ? 5) Cine se face responsabil pentru permisiunea ilegala a MARSULUI ILAN SHOR si demonizarea ”legală” a Marsului Centenarului Unirii ? 6)CINE SI DE CE A STINS LUMINA IN PMAN ? ESTE CEA MAI FLAGRANTĂ SI PERICULOSĂ DECIZIE ERONATĂ A PUTERII SI INSTITUTIILOR SALE ! Riscul ei deosebit constă în nesocotirea totală a amenințarilor militare in curs pe malul stang al NISTRULUI ! NE JUCAM DE-A OMULETII VERZI cu trei milioane de vieti ? Cu ajungerea lor pe malul PRUTULUI , conform ”principiului” bine stiut al” faptului împlinit” al Rusiei ? Mai sunt si alte care poartă in sine suspiciuni subterane si obscure petrecute cu prilejul Marsului CENTENARULUI. Comentatorii onesti au DATORIA sa le scoată la iveală, inclusiv prin problematizare parlamentară a incidentelor. Cum e posibil a se face o interpelare parlamentară vizavi de arestările SIS ale turcilor de la consortiul educativ LUMINA .iar a evenimertelor Marsului Unirii, NU !! CATEGORIC MANIPULĂRILE EXTINSE SI GRAVE LA ADRESA Marsului pot aduce prejudicii iremediabile ideii sale principial juste , legale si incontestabile. ROMANII NU SUNT INVINSII si victimele inocente ale unor astfel de manipulări ordinare, NU POT FI !Orice altă interpretare trebuiue respinsă din start si fară slăbiciuni. INVISII SUNT CEI AFLATI VREMELNIC LA CARMA unei guvernari malefice care trebuie tratată ca atare. Fireste , inteligenta este o conditie sinecvanon a reusitei. O ALTĂ ABORDARE nu face decat sa ne aducă tuturor prejudicii imenese ,care vor greva pentru o lungă vreme orice dezvoltare umană a noastră !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md