02:11:15 28.05.2020
 
Stiri

Democrația în termeni bolșevici

Politică 08.07.2019 09:13 Vizualizări3630 Autor: Nicolae Negru
Democrația în termeni bolșevici


Semne diacritice

Campania anti-Harunjen se intensifică și se extinde până la proporțiile unei campanii naționale. Oricui nu-i lene cere demisia procurorului general, „ultima redută a lui Plahotniuc”. Justificată sau nu, presiunea care se pune pe Eduard Harunjen, ca să demisioneze, atinge niște limite ale firescului, ale decenței, căpătând trăsături jenante, caraghioase, e cum ai scoate un dinte problematic pe stadion, în prezența publicului.

Tonul l-a dat Dodon, care i-a pus acestuia ultimatum să demisioneze în zece zile, fără să ne explice prea mult motivele, crezând probabil că acestea sunt înțelese de la sine. Maia Sandu a fost mai explicită, dar nu și mai convingătoare. „Astăzi în R. Moldova nu există Procuratură. Ea există, dar în realitate nu lucrează. Harunjen și Bețișor ziceau că investighează furtul miliardului. E fals. Ei au avut timp să-și îndeplinească obligațiunile de serviciu, dar au eșuat lamentabil. … Eduard Harunjen va răspunde în fața legii pentru inacțiunile sale și pentru abuzurile comise. Pentru că, urmare a acțiunilor și inacțiunilor sale, miliarde și miliarde de lei au fost furate de la stat și de la cetățenii R. Moldova”.

Chiar dacă ignorăm faptul că un prim-ministru nu are pur și simplu competența să aprecieze activitatea unui procuror, Maia Sandu nu operează cu probe, ci cu fraze, impresii generale. Presupunem că „inacțiunile” sunt mai greu de demonstrat, dar „abuzurile” nu ar trebui decât înregistrate, dar nu sunt. Și când e vorba de „miliarde și miliarde de lei” furați, nu strică o oarecare exactitate. În lipsa unor probe, a unor argumente, incitarea celorlalți procurori la nesupunere față de procurorul general pare o nebunie.

Și fiindcă Andrei Năstase este ministru de Interne și fiindcă nu poate să rămână în umbra Maiei Sandu, discursul său anti-Harunjen a fost și mai direct, și mai violent, mai speriindu-l că cineva depune mărturii împotriva sa: „Mă adresez tovarășului Harunjen: demisionați, pentru că altfel va fi rău de tot. …Va fi rău, rău, rău”. Pe de altă parte, Năstase crede că în această săptămână „totul se va termina”, căci vor fi votate amendamentele legislative care vor permite demiterea lui Harunjen.

Și atunci apare întrebarea: de ce acest spectacol al urii, de ce atâta energie risipită în van? Sau poate ajustarea legislației după pofta politicului nu e chiar în spiritul independenței justiției, nu e tocmai conformă cu Constituția și normele europene?

Dar să ne imaginăm că Eduard Harunjen nu e omul lui Plahotniuc, că el este independent, că își îndeplinește cu profesionism datoria. Nu e posibil? Există evaluări ale unor experți privind activitatea sa? Nu ar trebui politicienii să fie mai prudenți atunci când se pronunță asupra unor domenii în care le lipsește competența? Nu era toată lumea sigură că raportul Kroll 2 nu este publicat pentru că ar figura numele lui Plahotniuc printre beneficiarii furtului miliardului?

Modul cum e demis Eduard Harunjen va avea repercusiuni negative asupra independenței următorilor procurori. Astfel independența justiției nu se consolidează, ci se terfelește, organismul ei nu se însănătoșește, ci se infestează, i se creează unele reflexe nedorite.

Năstase mai promitea „curățarea” aparatului administrativ până la alegerile locale din 20 octombrie. Când o putere democratică, „autentic proeuropeană” folosește termeni, dar și practici autentic bolșevice (amenințarea judecătorilor, cazul secretarilor de stat) e ceva în neregulă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


LanceaLuiHoria 08.07.2019 09:48

Dle Nicolae Negru, îmi pare rău de cunoştinţă ! Acum, când a apărut posibilitatea de a aduce cât de cât la normalitate acest ciob de stat pentru a-l alinia statelor care se respectă, dumneata continui cu încă mai mare înverşunare propaganda destabilizatoare şi denigratoare. Una la mâină. Şi a doua. Unde-i respectul măcar pentru cele prime 100 de zile a unui guvern nou-instalat ?

ion 08.07.2019 10:05

Dle Negru,unde e respectul pentru poporul acesta care trebuie sa întoarca 24 miliarde de lei pentru un furt savîrsit de Sor,iar Harunjen scuipa pe oameni si lasa hotul sa scoata banii si sa fuga din tara ? Și un copil observa,nu ai respect fata de popor,fiindca tu aperi hotii miliardului.Întrebarea e , cu cît iesti platit ca sa-ti bati joc de poporul si tara in care te-ai nascut ? Chiar nu ai pic de rușine ?

Andrei Bunu 08.07.2019 12:50

Eu unul, accept critica gafelor si exceselor oricarei guvernari, prin urmare sunt de acord cu criticele din acest material. Am un singur... dar. Lipsesc cateva accente pe care autorul le ocoleste. 1. Precedentul sistem trebuie schimbat ca fiind unul profund vicios (dl Negru nu o subliniaza). 2. Sistemul trebuie scimbat, timpul nu asteapta, dar autorul nu vine in ajutor cu sugestii constructive cum sa se faca acest lucru. Simpla comparatie cu bolsevicii nu ajuta cine stie ce.

Liolic 08.07.2019 15:32

Hahaha! Trolii cartelului NO PaSaRaMACUM cer 100 de zile sa-i suferim, hahaha! Bai nesuferitilor, in 100 de zile cu asa guvernare nu va ramanea piatra pe piatra din acest stat...in ultima secunda a celor 100 de zile va aparea Kozac de la Kremlin sa stinga lumina dupa ultimul plecat din tara...Vedeti, fiti atenti ca afara e canicula, caldura mare si gugheala de samogon cu troinoi amestecat face rau. Cum e timpul la Tiraspolea? Baba ceea ce statea pe sine a mai plecat?

ion 09.07.2019 09:27

"10 Amici". În tine sunt 10 debili şi, ce este de necontestat, cei 10 sunt bolşevici. Tu chiar nu vezi ce se întâmplă în Moldova ? O gaşcă ruso-comunistoidă s-a instalat la putere prin minciună, înşelătorie şi meschinărie, iar deziluzia ta şi a celorlaţi ca tine va veni mai repede decât în 100 zile. Ar fi bine să faceţi o colectă pentru a edifica o mare statuie a lui Lenin în centrul Chişinăului. Sî dacă veţi da crezare miniunilor "noilor conducători" Dodon, Maia şi Năstase să nu vă miraţi că veţi fi de râsul curcilor.

Liolic 09.07.2019 09:43

Te-ai trezit, bai sunduc clonat? Azi esti 10. Amici, dupa cum se vede si dughesti la fel pentru 10 levantica de baie

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

22.05.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Numai protejându-l p...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md