09:48:36 20.04.2024
Stiri

De la Unire la Unire

Politică 25.01.2019 09:26 Vizualizări4775 Autor: Nicolae Negru
De la Unire la Unire


Semne diacritice

Puțini dintre politicienii noștri, angajați cu trup și suflet în campania electorală, au marcat ieri 160 de ani de la Unirea Principatelor și constituirea României moderne. Pasul pe care Moldova l-a făcut atunci, rolul decisiv pe care l-a jucat elita moldovenească este ignorat de moldoveniștii noștri vajnici din motive lesne de înțeles, pentru că îi pune în lumina adevărată, scoate la iveală esența lor falsă, trădătoare, primitivismul, provincialismul, incapacitatea de a vedea dincolo de orizontul județean, de linia (falsă) de hotar pe care a trasat-o în capetele lor propaganda antiromânească.

Unionismul de azi

De viziune care să ne unească în spirit și cultură, în armonie productivă și efort economic, de elită, de oameni politici capabili să realizeze proiecte istorice avem nevoie și azi. Pare cel puțin bizară opinia din ultima vreme că unioniștii ar trebui să stea în afara luptei politice, să nu candideze la alegeri, ca să nu discrediteze ideea unionistă. E ca și cum ai considera că niște sportivi slabi ar putea discredita sportul. Unirea fiind un obiectiv politic, cum altfel poate fi înfăptuită dacă nu prin luptă politică, dacă nu prin preluarea puterii de la stataliști?

Să crezi că Unirea se va „coace” cu timpul și va cădea ca o pară mălăiață în gura lui Nătăfleață, că va veni pe neprins de veste momentul când cetățenii Republicii Moldova îi vor forța pe politicieni să voteze reUnirea Republicii Moldova cu România, că nu e nevoie de partide politice unioniste în Parlament, e cel puțin naiv. Unirea e un proces firesc, inevitabil, dar trebuie să se țină cont că există forțe și în interior, și în afară care îi pot pune piedici.

Va trebui să așteptăm mult și bine momentul Unirii, dacă vom sta cu brațele încrucișate, mai ales în condițiile când adversarii ei, cei care lucrează pentru a ne trage înapoi sub poala Rusiei, vor avea acces la pârghiile puterii, pe care le vom lăsa, „generoși”, la dispoziția lor. Ideea unionistă merge înaintea liderilor noștri. Numărul unioniștilor e în creștere, în pofida imaginii nu tocmai agreabile a unor lideri unioniști, în pofida lipsei unor partide pe măsura așteptărilor noastre.

E mare nevoie de politicieni care să reprezinte în mod onorabil ideea Unirii. Dar aceștia nu vor apărea dacă unioniștii nu se implică în politică, dacă își vor găsi mereu pretexte pentru a rămâne în afara competiției electorale, dacă Unirea nu va fi considerată o prioritate.

Morala celor fără de morală

La alegerile parlamentare din 24 februarie s-au înregistrat trei partide unioniste mai vechi, două dintre care - PL și „Democrația Acasă” – s-au reînnoit și, din punctul de vedere al calității listelor de candidați, nu cedează formațiunii lui Andrei Năstase, care mai are de lămurit alegătorilor participarea sa la escrocheria numită privatizarea „Air Moldova”.

Ce logică perversă i-ar determina pe unii să-i blameze pe tinerii și mai puțin tinerii unioniști pentru că i-ar face concurență în lupta pentru putere marionetei corupte Andrei Năstase și unor tovarăși de-ai săi nu mai puțin marionete? Că e nevoie să îi înlocuim pe cei care au furat mult cu cei care au furat mai puțin?

Nu putem nega că unioniștii și partidele unioniste le strică unora socotelile, dar e dreptul lor să participe la alegeri și întotdeauna un concurent în plus strică niște socoteli. Să spui că ar face jocul lui Plahotniuc prin simplul fapt al implicării e prea de tot, e un șantaj moral din partea celora care, s-o spunem franc, nu pot fi considerați model de moralitate. Și-apoi, după cum se vede, lupta cu oligarhia va dura. Ar însemna aceasta că monopolul partidelor „autentic proeuropene”, PPDA și PAS, trebuie menținut pentru mulți ani înainte? Nu e aceasta o nouă stratagemă de a-i marginaliza pe unioniști, de a-i ține în culise?

Pe de cealaltă parte, e timpul ca unionismul să depășească etapa lozincilor și marșurilor, a chemărilor sentimentale. Unioniștilor, partidelor unioniste le lipsesc, din punctul nostru de vedere, programele concrete, foile de parcurs ale reUnirii, ca alegătorii să înțeleagă cum se poate face și ce le va da reUnirea cu România.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md