22:16:58 21.08.2019
 
Stiri

De la Unire la Unire

Politică 25.01.2019 09:26 Vizualizări3853 Autor: Nicolae Negru
De la Unire la Unire

Semne diacritice

Puțini dintre politicienii noștri, angajați cu trup și suflet în campania electorală, au marcat ieri 160 de ani de la Unirea Principatelor și constituirea României moderne. Pasul pe care Moldova l-a făcut atunci, rolul decisiv pe care l-a jucat elita moldovenească este ignorat de moldoveniștii noștri vajnici din motive lesne de înțeles, pentru că îi pune în lumina adevărată, scoate la iveală esența lor falsă, trădătoare, primitivismul, provincialismul, incapacitatea de a vedea dincolo de orizontul județean, de linia (falsă) de hotar pe care a trasat-o în capetele lor propaganda antiromânească.

Unionismul de azi

De viziune care să ne unească în spirit și cultură, în armonie productivă și efort economic, de elită, de oameni politici capabili să realizeze proiecte istorice avem nevoie și azi. Pare cel puțin bizară opinia din ultima vreme că unioniștii ar trebui să stea în afara luptei politice, să nu candideze la alegeri, ca să nu discrediteze ideea unionistă. E ca și cum ai considera că niște sportivi slabi ar putea discredita sportul. Unirea fiind un obiectiv politic, cum altfel poate fi înfăptuită dacă nu prin luptă politică, dacă nu prin preluarea puterii de la stataliști?

Să crezi că Unirea se va „coace” cu timpul și va cădea ca o pară mălăiață în gura lui Nătăfleață, că va veni pe neprins de veste momentul când cetățenii Republicii Moldova îi vor forța pe politicieni să voteze reUnirea Republicii Moldova cu România, că nu e nevoie de partide politice unioniste în Parlament, e cel puțin naiv. Unirea e un proces firesc, inevitabil, dar trebuie să se țină cont că există forțe și în interior, și în afară care îi pot pune piedici.

Va trebui să așteptăm mult și bine momentul Unirii, dacă vom sta cu brațele încrucișate, mai ales în condițiile când adversarii ei, cei care lucrează pentru a ne trage înapoi sub poala Rusiei, vor avea acces la pârghiile puterii, pe care le vom lăsa, „generoși”, la dispoziția lor. Ideea unionistă merge înaintea liderilor noștri. Numărul unioniștilor e în creștere, în pofida imaginii nu tocmai agreabile a unor lideri unioniști, în pofida lipsei unor partide pe măsura așteptărilor noastre.

E mare nevoie de politicieni care să reprezinte în mod onorabil ideea Unirii. Dar aceștia nu vor apărea dacă unioniștii nu se implică în politică, dacă își vor găsi mereu pretexte pentru a rămâne în afara competiției electorale, dacă Unirea nu va fi considerată o prioritate.

Morala celor fără de morală

La alegerile parlamentare din 24 februarie s-au înregistrat trei partide unioniste mai vechi, două dintre care - PL și „Democrația Acasă” – s-au reînnoit și, din punctul de vedere al calității listelor de candidați, nu cedează formațiunii lui Andrei Năstase, care mai are de lămurit alegătorilor participarea sa la escrocheria numită privatizarea „Air Moldova”.

Ce logică perversă i-ar determina pe unii să-i blameze pe tinerii și mai puțin tinerii unioniști pentru că i-ar face concurență în lupta pentru putere marionetei corupte Andrei Năstase și unor tovarăși de-ai săi nu mai puțin marionete? Că e nevoie să îi înlocuim pe cei care au furat mult cu cei care au furat mai puțin?

Nu putem nega că unioniștii și partidele unioniste le strică unora socotelile, dar e dreptul lor să participe la alegeri și întotdeauna un concurent în plus strică niște socoteli. Să spui că ar face jocul lui Plahotniuc prin simplul fapt al implicării e prea de tot, e un șantaj moral din partea celora care, s-o spunem franc, nu pot fi considerați model de moralitate. Și-apoi, după cum se vede, lupta cu oligarhia va dura. Ar însemna aceasta că monopolul partidelor „autentic proeuropene”, PPDA și PAS, trebuie menținut pentru mulți ani înainte? Nu e aceasta o nouă stratagemă de a-i marginaliza pe unioniști, de a-i ține în culise?

Pe de cealaltă parte, e timpul ca unionismul să depășească etapa lozincilor și marșurilor, a chemărilor sentimentale. Unioniștilor, partidelor unioniste le lipsesc, din punctul nostru de vedere, programele concrete, foile de parcurs ale reUnirii, ca alegătorii să înțeleagă cum se poate face și ce le va da reUnirea cu România.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Neamul Avram 25.01.2019 13:59

Dacă e să vorbim despre morala celor fără maorală, atunci trebuie de vorbint chiar de autorul acetei expresii, adică de Nicolae Negru, pentru că este imoral până la măduva ticăloșenie. Dar și lipist de modestie până la prostie, fiind că se autoproclamâ ARBITRU și dă apreieri a cui candidați sunt mai buni. Oare el chair crede că acei din ”Democrația acasă”, care sunt adunați с миру по нитке, sunt mai buni ca Doamna Maia Sandu, care e foarte apreciată de liderii UE, sau mai buni decât Ion Iovcev și Eleonora Cercavschi, care activând în funcții de directori de licee românești în Transnistria, țin sus flcăra românismului, sau mai buni ca Oazu Nantoi, ori Igor Munteanu, Ion Terguță, care nu se vând așa cum se vinde N. Negru, ș.a.? Dacă el așa crede, atunci e bolnav grav și așa va rămânea. Păcat, a avut și momente bune în viață.

Polilogu 25.01.2019 14:34

Sunt convins ca toată suflarea românească basarabeană a luat la cunostinta cu proprii ochi si propriile urechi ,mesajul ROMÂANIEI exprimat de Presedintele JOHANNIS dincolo de partide si luptele politice interne .IAȘUL -CAPITALA ISTORICĂ A ROMANIEI ,IN MOD EXCEPTIONAL PROMOVAT LA 1859 SI 1918.ESTE ADEVĂRUL INCONTESTABIL al aportului exceptionalei generatii KOGALNICEANU - CUZA - ALECSANDRI , căreia i s-a adus cel mai unanim si explicit omagiu al țării noastre. Urmează ca alegatorii cetateni romani din Basarabia să-si dea adeziunea deplină prin votul lor constient la trăinicia fundamentală a acestei chemari. FARA OPORTUNISME SI ORGOLII mărunte SI NEDEMNE. FĂRĂ ”NUANTE” DEZONORANTE SI TRADATOARE ALE UNITATII REALE .Mai mult . Urmeaza alegerile europarlamentare prin care poporul român in intregul sau trebuie sa-si sustina cauza in UE.Datoria morală a fiecarui basarabean cetatean roman este sa sustină prin votul lui candidatii europarlamentari romani care isi vor preciza explicit si programatic acest inalt unificator si patriotic deziderat national.

L. Daniel 25.01.2019 16:04

UNIREA e cel mai mare vis al românilor din toate colțurile Planetei, îndeosebi a românilor din RM. Despre acestă ideie luminoasă nu se poate să țipi ori să o speculezi. Cu atât mai mult este cinic și imoral să utilizezi această noțiune în scopuri politic-dubioase, atacând și denigrând un lider politic (chiar dacă are și păcate), care și-a demonstrat gândirea și opțiunea românească prin faptul că în 2018 a cutreerat România (nu Emiratele arabe), purtând discuții călduroase cu zeci de primari a orașelor mari, cu importanți lideri politici cum ar fi L. Orban, D. Cioloș, D.Barna, ș.a., și chair ieri, în Iași - fiind agreat de Președintle României - Klaus Iohanis, care la tratat foarte cordial. Nu-mi rămâne decât să gândesc că ”farmicele” lui Plahotniuc cuiva i-a întunecat mițile și acesta a devenit o slugă a diavolului și nu-i mai este frică de Dumnezeu. Iar dacă s-a dat ”întunecat” pentru trei arginți, în așa condiții invoc un celebru aforism: CEL MAI MARE DIAVOL ESTE ÎNGERUL CĂZUT”. Iar așa diavoli nu sunt iubiti nici chiar de atei. În rest în doresc lui N. Negru sănătate...mintală și morală.

Octavian Arion 26.01.2019 13:06

Aveam de gând să votez pentru echipa lui D. Chirtoacă, care o consideram mai aproape mie. Dar, N. Negru ”m-a convins” să votez pentru Blocul ACUM.

Nae 28.01.2019 18:04

Astia de la ACUM sunt statalisti si multi din pacate chiar moldovenisti. Votul trebuie sa mearga in opinia mea la candidatii unionisti pe circumscriptii si la fel la partide daca se vrea o schimbare reala. ACUM nu va aduce nici o diferenta notabila fata de guvernarea PD. Iar cei din stinga (PSRM, PCRM) astia vor desffinta ceea ce a mai ramas din RM din faptul ca nici macar fonduri pentru statalitate nu or sa mai primeasca chiar de la nimeni. (singurul sponsor al statalitatii RM fiind UE in ultimii 20 de ani si mai recent numai RO a mai ramas (ultimii 2 ani) oricit de ciudat ar parea)

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md