07:13:55 08.07.2020
 
Stiri

De la post-comunism la post-plahotniucism

Politică 19.07.2019 09:12 Vizualizări6409 Autor: Nicolae Negru
De la post-comunism la post-plahotniucism


Semne diacritice

Odată cu fuga, cu diferite dezvăluiri de scheme frauduloase, care de multe ori sunt simple presupuneri, ipoteze, suspiciuni (ca cea cu colectarea a 400 de milioane de lei lunar, făcută de ministrul Economiei, Vadim Brînzan, sau 20 de milioane de dolari pe lună sifonate de la „Moldovagaz”, lansată de Dodon), chipul lui Plahotniuc arată și mai hidos decât în perioada „dictaturii” sale, tocmai bun de folosit ca sperietoare în procesul de „dezoligarhizare”.

Astfel, alianța ACUM-PSRM nu numai că are mână liberă să „curețe” toate instituțiile statului de „slugile democraților” și să le umple cu acumiști și socialiști, ea este îndemnată să facă lucrul acesta cât mai repede, fără tărăgănări procedurale, în stil revoluționar. Orice aparentă ezitare e, vorba lui Lenin, soră cu moartea pentru ei, provocând imediat un flux de reproșuri și dezamăgiri.

O găselniță

În acest context „revoluționar”, de pe creasta înaltului val al nerăbdării, poeta Lorina Bălteanu toarnă gaz rafinat peste focul urii antioligarhice, aruncând, prin intermediul „Ziarului de Gardă”, ideea că Plahotniuc „nu a eșuat”, că el a reușit să ne schimbe, să ne mutileze esențial fizionomia neprihănită și că vor fi necesari nu 10-20 de ani, ci două generații vor trebui să „spele” moștenirea lui. Ce idee interesantă, promițătoare, ce front larg de luptă necruțătoare se poate deschide acum în fața „noii clase politice”, a forțelor „autentic proeuropene”: o „dezoligarhizare” de jumătate de secol, cu țambalul geopolitic dezacordat!

Ah, ce găselniță, totuși, e acest Plahotniuc, vine la țanc pentru nevoia stringentă de a da vina pe altcineva, pentru a găsi o altă explicație metehnelor noastre cronice, căci, fiți de acord, după 28 de ani, referința la moștenirea regimului comunist de ocupație nu mai sună atât de convingător ca în primii ani de independență. Punem, în sfârșit, punct perioadei post-comuniste, care s-a întins prea mult, și intrăm într-o nouă perioadă, post-plahotniucistă, căci era și timpul să găsim o nouă justificare anacronismului, întârzierii, neputinței noastre de a ne ține pe propriile picioare în condițiile economiei de piață, incapacității noastre de măgari buridanezi de a decide din care căpiță să ne înfruptăm, cea estică sau cea vestică.

Know-how-ul oligarhic

Chiar dacă Plahotniuc e un personaj cam modest din punct de vedere intelectual, fără viziune, ideea moștenirii sale malefice ar putea avea succes, dacă nu ar conține niște fisuri vizibile. Trei ani de guvernare nu sunt prea puțini pentru efecte atât de profunde, pe durata a două generații?

Apoi, care e „know-how”-ul său oligarhic, are el vreo contribuție originală la pușculița viciilor, a fenomenelor negative din Republica Moldova? Crede cineva că doar jurnaliștii din „holding” spun „aberații la comandă”, iar ceilalți sunt buni de pus la icoana deontologiei? S-a furat mai puțin, nu s-au făcut privatizări dubioase până a intra Plahotniuc în politică?

De altfel, la una din ele, folosindu-se un împrumut de la BEM, nereturnat nici până azi – Air Moldova – a participat chiar „eliberatorul” nostru, Andrei Năstase. Iar construcția de vile luxoase la marginea și în jurul Chișinăului a luat amploare din primii ani de independență. Nu au existat procurori generali docili sau imixtiune a politicienilor în justiție până la guvernarea AIE? Să ne amintim cum a dispărut un dosar penal în câteva volume dintr-un safeu al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției sau ce indicații le dădea procurorilor un lider comunist. Nu au luat magistrații Curții Constituționale, cu unele excepții, decizii pe placul puterii? (Cum ar fi cea împotriva logicii și matematicii, cu majoritatea de 52 din 101 deputați, punând ADR, cu doar 51 de deputați, în dificultate.)

Administrând mai bine răul

Plahotniuc a „administrat” mai bine tot ce era rău până la el, a profitat de vulnerabilitățile sistemului existent pentru a-l controla. Are dreptate Maia Sandu, nu el a creat sistemul, el doar l-a „perfecționat”, l-a dezvoltat, însă a admis, dacă e să judecăm după căderea lui, destule „lacune”.

Trăinicia acestuia s-a dovedit a fi un mit, în care a crezut, se pare, Plahotniuc însuși, urmându-și mai mult instinctele, decât rațiunea. Ca oricare dintre noi, care a obținut o diplomă, el nu suporta anonimatul, visa să devină premier, puterea i s-a urcat la cap, e adevărat, dar nu e și asta în „tradiția” noastră? (Nu se lăuda Andrei Năstase, acum câteva zile, că a adus libertatea „în țara aceasta”?)

Da, Plahotniuc avea apucături dictatoriale, dar cine nu le are? Uitați-vă la Dodon, la Maia Sandu cum se stropșesc la procurori și judecători, care, în democrație, reprezintă o altă putere, separată de cea executivă. Lor li se permite, ei „dezoligarhizează”, nu „oligarhizează”, nu-i așa?

Putin „libertate ne-a adus”

Iarăși, fuga lui cu coada între vine, la prima comandă, demonstrează că Plahotniuc nu era „fiară încolțită” și nici suficient de prevăzător, mai mult improvizând, decât planificând. Perspicacitatea lui diabolică e un alt mit.

Călcând Rusia pe bătătură, a fost surprins, ca un fraier, de lovitura lui Putin, care l-a trimis în knockdown, punând la cale, cu ajutorul nemților, mariajul dintre Dodon și Maia Sandu. Fără implicarea lui Putin, Năstase nu mai aducea „libertatea în țara aceasta”.

Plahotniuc poate fi fiecare când ajunge în vreo funcție, când pune mâna pe putere și „dezoligarhizarea” poate avea succes numai dacă sunt înlocuiți toți cetățenii Republicii Moldova, cu excepția membrilor și simpatizanților ACUM-PSRM, firește.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Cornel 19.07.2019 09:54

Bai si tot despre Plahotniuc vorbiti? Chiar si dupa atita vreme? Despre reusitele actualei Guvernari nu vorbiti? Ah da, ele nu sunt...

Diana 19.07.2019 10:13

Toti se gindeau ca daca Plahotniuc va pleca se vor rezolva toate problemele, dar acum e clar ca acestea de fapt s-au inmultit.

Stelian 19.07.2019 10:26

Da despre 100 de zile de gratiere care se dau oricaruiu nou regim Domnul Negru nu a auzit?

Ion Streliuc 19.07.2019 10:34

cred ca o sa fie necesar sa cerem revenirea in tara a lui Plahatniuc, ca sa faca regula in bardakul pe care deja-l provoaca imbecilii acestea. Nu mi-a placut Plaha, dar noii guvernanti sunt si monstri, si prosti in actiuni

ion 19.07.2019 11:33

Iar laude lui Plahatniuc,chiar daca e fugit din tara.Cu care scop,de ce Negru plînge dupa el,asa pursisimplu ? Clar ca nu.Uitati-va,ar putea scri despre furtul miliardului si cum poporul sarac trebuie sa-l intoarca,desre schemele de coruptie a democratilor,despre cum Filat si Leanca au luat bani din BEM,de la noi.Dar cind scrii la comanda,parerea ta nu mai costa nici doua parale.Întrebare:De ce Negru scrie la comanda PD,pe gratis oare ?

Vanea 19.07.2019 12:21

Ion, n-ai cum tu să înțelegi gândul lui Nicolae Negru! Știi de ce? Pentru că nu ești Ion, ești Vanea și gata! Negru este pur și simplu exepțional în analizele sale din ultima vreme: exact, nuanțat, cu bătaie lungă! Unde vezi tu laudă lui Plahotniuc, imbecilule?

Liolic 19.07.2019 22:49

Actuala guvernare postplahotniucista poti s-o invinuiesti de orice, numai nu de indecisi intre doua capite de fan ca magarul buridan, care, in final, moare de foame, deoarece lor nu li s-a pus capitele la dispozitie nici de tarul Putin si nici de kiokea Merkel. Noi ne comparam mai degraba cu cainele infometat, care alerga din urma berbecului printre picoarele caruia se balabanea doua testicule mari, crezand ca e o halca de carne care iata,iata se va desprinde si o va manca.Si asa cum nimic nu s-a intamplat, cainele, hamesit de foame, a murit...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md