18:09:13 25.09.2022
Stiri

Nicolae Negru // De ce România trebuie să ajute Republica Moldova?

Actualitate 29.07.2022 09:19 Vizualizări3019 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // De ce România trebuie să ajute Republica Moldova?


Semne diacritice

Vai, vai, vai... Moscova își manifestă din nou insatisfacția față de modul „nedemocratic” în care este tratată opoziția în Republica Moldova. Firește, fără să scape din vedere atitudinea Chișinăului față de „spețoperația” militară pe care o desfășoară Rusia în Ucraina.

„Noi, firește, urmărim și vedem cum, pe de o parte, actuala conducere a Republicii Moldova încearcă să promoveze o agendă antirusă, să promoveze ideea despre primejdia efemeră, face tot posibilul ca să se distanțeze politic și prin alte metode de ideea oricărei interacțiuni cu Rusia”, iar, pe de cealaltă parte, autoritățile Republicii Moldova „întreprind acțiuni destul de dure, care cu greu se potrivesc noțiunii de democrație, referitor la partidele de opoziție”, a declarat, pentru TASS, Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus.

„Este imposibil să fii de acord cu aceasta, fiindcă e în contradicție absolută cu însăși ideea de proces democratic, de concurență democratică a forțelor politice”, a mai explicat la modul serios dl Peskov.

Stăpâniți-vă râsul, stimați cititori, chiar dacă vă pare amuzantă grija Moscovei pentru democrația noastră, mai amuzantă ar fi putut fi doar grija pentru consumul de votcă pe plaiul mioritic în detrimentul soldului demografic. Însă nu e de glumă. Nu contează de unde o fi auzit gaspadin Peskov despre „proces democratic”, „concurență democratică” (posibil, de la fiică-sa, stabilită cu traiul în SUA) și nici faptul că reprezintă un regim care își împușcă opozanții lângă zidul Kremlinului sau, pur și simplu, îi extermină cu „Noviciok”, iar pe cei mai rezistenți, care supraviețuiesc. îi bagă în Gulagul reciclat. Contează De Ce anume se agită Moscova în legătură cu procesele penale intentate lui Dodon, Tauber și altor politicieni de la Chișinău!

Doar nu e pentru prima dată când procurorii dau iama în politicienii noștri din opoziție. Înainte de Dodon, 13 foști deputați suspectați de „îmbogățire ilicită” au fost percheziționați, iar o parte din ei reținuți de CNA, dar Moscova nu s-a prea deranjat până nu demult, nu și-a manifestat atitudinea, băgându-și nasul unde nu-i fierbe oala. De ce dar și-a pierdut cumpătul acum? Fiindcă sunt vizați politicieni proruși?

E și asta, desigur, dar nu numai. Mult mai grav, privind de pe zidul Kremlinului, pare faptul că de data aceasta procurorii s-au apucat de problema finanțării partidelor și s-ar putea ajunge la interzicerea unora dintre ele, dacă se dovedește că sunt întreținute cu bani furați sau sunt finanțate de FSB. Deși Peskov vorbește despre democrație, însănătoșirea sistemului nostru democratic nu convine Moscovei, altul e scopul ei: statu-quo, să nu să se schimbe nimic esențial, fiindcă un sistem partinic sănătos o lipsește de o pârghie de influență asupra politicii interne și externe a Republicii Moldova, o pârghie poate nu mai puțin importantă decât pârghia Gazpromului, căci e mai puțin vizibilă.

Cum ar destabiliza ea Republica Moldova, cum ar ține guvernarea în șah continuu, dacă Dodon e băgat la închisoare, iar Șor, Platon, Plahotniuc nu vor mai putea plăti și dirija de peste mări și țări răsturnarea guvernării PAS? Moscova poate închide robinetul conductei de gaz, poate opri Centrala de la Cuciurgan, există Tiraspolul, Comratul, care pot contribui la scenariul diversionist, dar rolul decisiv le revine totuși cetățenilor flămânzi și înghețați, „maselor” dezamăgite, disperate, doritoare de „viața nouă”, promisă de Voronin (la rugămintea lui Ilan Șor, consultat de Doru Petruți), care să iasă în stradă „cu furcile”, la chemarea lui Dodon (căci cine altul, dacă nu un absolvent al „Sorbonei” de la Petricani își mai poate imagina cetățeni cu furcile prin Chișinău, atacând „Bastilia” - penitenciarul 13?).

Prin „agenda antirusă” atribuită Chișinăului, Peskov „picură” în paharul aceluiași „narativ” că Occidentul transformă Republica Moldova în „a doua Ucraină”, că actuala guvernare nu ar fi independentă (Dodon și tovarășii săi promovează cu zel acest mesaj), că „tiranicei” Maiei Sandu nu i s-ar permite să meargă la Moscova, ca să se întâlnească cu Putin, pentru a obține un preț mai bun la gazele naturale livrate de Gazporm (după cum lui Zelenski nu i s-ar permite să capituleze, să se așeze la masa negocierilor și să accepte că teritoriile ocupate de armata rusă sunt ale Rusiei).

Nu pare întâmplătoare nici „scurgerea” pe care Serghei Șoigu, mâna dreaptă a lui Putin, a făcut-o ieri în prezența generalilor ruși: că prin „spețoperația” din Ucraina începe de fapt refacerea Uniunii Sovietice. Este un mesaj adresat nostalgicilor, „coloanei a cincea” din statele vecine, ca ea să fie pregătită să se implice.

În acest context, capătă sens și zilnicele amenințări cu bombe pe teritoriul Republicii Moldova. Într-adevăr, pare o bătaie de joc, o demonstrație zilnică a neputinței instituțiilor statale, se creează un fundal de agresiune la adresa guvernării, de vulnerabilitate a acesteia, care să-i provoace, să-i încurajeze pe cei nemulțumiți.

Există mai multe semne că la Chișinău se coace ceva. Fiți de acord că o „revoluție” care să răstoarne guvernul „antirus”, „neindependent” și să instaleze altul care să ceară aderarea la „Rusia istorică” ar drege un pic imaginea lui Putin, sluțită din cauza „spețoperației” criminale din Ucraina.

„De ce România trebuie să ajute Republica Moldova?” - se întreabă tocmai acum George Damian, un respectabil jurnalist și istoric de peste Prut, enumerând o serie de „păcate” ale actualei guvernări, care nu o fac diferită, din punctul său de vedere, de celelalte, moldoveniste.

„Ca să nu fie reocupată de Rusia”, este răspunsul nostru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Ion 29.07.2022 09:30

Articol corect, dar faptul că avem o guvernare slabă, incompetentă și arogantă, total nepregătită , fără viziune, nu poate fi neglijat.

Mircea 29.07.2022 10:09

Ioane, guvernarea nu e sfanta dar nici calificativele tale la adresa ei nu se potrivesc in situatia actuala, poate cea mai vitrega de la 91 incoace. Daca vii si cu ceva argumente putem discuta.

BUREBISTA 29.07.2022 10:58

1.Ca să aibă cine s-o înjure vârtos 2.Ca să aibă cine să zică că nu-i prost cine cere, e prost cine dă 3.Ca să râdă rușii, prorușii și cozile de topor și de câine de faptul că „moldovenii” nu se pot întoarce la locul lor firesc, în matca națiunii române și datorită moldovenismului primitiv promovat de actuala guvernare 4.Ca să mai cheltuim niște bani românești (fără minte și rezultat) că și așa avem prea mulți...

Eh, Ioane, Ioane... 29.07.2022 14:21

Corect zice Mircea: prezinta careva argumente. E oare mai rea aceasta guvernare dechit guvernaraea "Kaku lui DOndon" ?

Voila 31.07.2022 01:22

Ca să nu fie reocupată de Rusia+Ucraina. În prezent entitatea Rusia+Ucraina este spartă în două bucăți iar ocuparea Moldovei de Est reprezintă o pură fantezie sau o operațiune psihologico-informațională. Și la urma urmei dacă România nu a fost în stare să protejeze Moldova de Est în trecut, de ce ar fi în stare să o facă acum?

miticu mitica 06.08.2022 12:23

Romania nu ar avea nici o obligatie sa ne ajute teoretic vorbind. Practic, avand in vedere cei 1.100.000 de catateni, nu poate face altcumva decat sa isi sustina cetatenii de pe teritoriul altor state. Cam aceasta este directia UE pentru urmatorii 10 ani. Fiecare stat este responsabil sa dezvolte zonele in care acestia se regasesc ca si comunitati. Celelate prestatii individuale, raman in sarcina statelor in care locuiesc. Asadar, România va participa la dezvoltarea comunititilor : infrastructura, economie locala etc. Pentru (re)clarificare ... UE deci si România NU are nici o valenta de anexare a teritoriilor. UE deci implicit si România participa activ si la dezvoltarea culturala nu doar economica a acelor comunitati. Asadar România isi ajuta cetatenii in primul rând sa intelega ce limba vorbesc si carei culturi ii apartin. Sigur in asa fel procedeaza si Ungaria cu comunitatile ei din Romania si Slovacia , iar interesul ei este ca peste tot unde mai exista comunitati maghiare (Serbia si Ucraina) sa intre sub incidenta UE, pentru a putea sustine acele comunitati IN RESPECTUL SUVERANITATII SI INTEGRITATII statului in care traiesc. Astazi, multumita acestei politici tolerante, democratice, comunitatile românesti din RM sunt pe departe mult mai tolerante si democratice din tara. La polul opus comunitatile rusesti sunt asa precum tara de unde le sunt originile. Daca astazi comparam 2 rusi, unul care a trait in România si altul care a trait in RM, atunci se vede pe departe ca primul nu mai are nimic in comun comportamental, desi ei continua sa imparta aceasi limba si cultura cu cei din RM. IATA DE CE II ESTE TEAMA LUI PUTIN. Le este teama ca impielitatii rosii de tamâie. Singura sansa, de a deveni mai umani si toleranti este UE. Urmatoarea perioada, la noi, va fi marcata de reducerea spre zero a vorbitorilor de limba de laborator moldoveneasca si a nationalitatii de eprubeta moldoveneasca. Acest lucru se va transpune si politic. Asada cei ce au incercat polarizarea, divizarea societatii pe criterii de nationalitate si limba vor simti pe pielea lor suflul democratiei. Acel bloc odios cu radacini in URSS, se va segmenta in aprox 3 odata cu scaderea catre 0 a celor ce isi atribuiau nationalitatea surogat moldoveneasca. Astazi deja in sanul lor, NU mai exista cei ce vorbesc limba de conserva moldovenesca. Urmeaza coborarea in viteza a celor ce sustin existenta nationalitatii moldovenesti. Lumea percepe clar acum diferenta dintre cetatenie si nationalitate. Doar talibanii sovietici le contopeau in scopuri politice. Asadar acel odios bloc de michiduti rosii se va sparge in 2-3 : 1) segementul rusesc al celor care sustin genocidul din Ucraina asa cum au sustin si dupa 44 si pe cel din RM pe crriterii etnice, cu valori de stanga radicala societica 2) segmentul progresistilor rusi care nu sustin asa ceva ce se va alatura segmentului romanilor si ucraineienilor cu valori adevarate de stanga de tip european. La inceput progresistii vor avea 20 % - 30% dar pe parcurs vor domina. Asa s-a intamplat si in România : Iliescu si toti tovarasii cu studii la Moscova , conservatori erau maoritari. Astazi nu mai exista nici un sufletel de acest tip iar Romania a de"venit o adevarata tara europeana

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2022 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un test pentru intel...

21.09.2022 13:53 Ziarul National Nicolae Negru, despre zăngănitul arme...

19.09.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șor își scoate din n...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md